2 Οκτωβρίου 2013

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
Από την ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Ενας κύκλος αίματος έκλεισε, έστω και πολύ καθυστερημένα, το περασμένο Σάββατο, με τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας και μελών της Χρυσής Αυγής. Τώρα αρχίζει η δεύτερη πράξη του έργου, που είναι σαφώς η πιο καθοριστική, αφού ήδη η οργάνωση πρόλαβε κι έβαλε το χεράκι της και στα σχολεία.

Οσο το πολιτικό σύστημα σφύριζε αδιάφορα, η Χρυσή Αυγή κατάφερε ν' αποκτήσει ρίζες. Καταδικασμένοι χουντικοί είχαν επαφές με υποστηρικτές τους, αλλά η Χρυσή Αυγή κατάφερε να πείσει μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού ότι έχει «καθαρά χέρια».

Η κριτική για τη Χρυσή Αυγή προέρχεται από διαφορετικές αφετηρίες, από το φιλελεύθερο και το χριστιανικό χώρο (πλην ορισμένων ιεραρχών) λόγω παγανισμού κι εκτείνεται μέχρι την κεντροαριστερά και τα εξωκοινοβουλευτικά κινήματα. Οσοι ήξεραν, δεν εντυπωσιάστηκαν από την απαγγελία κατηγοριών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ξένισε όμως ανθρώπους που πίστεψαν στο παραμύθι της ή και άλλους, που δεν φαντάζονταν πόση μαυρίλα κρύβεται από κάτω.

Το νομικό και πολιτικό σύστημα οφείλει να κάνει προσεκτικές κινήσεις για να προλάβει νέες αστοχίες. Εκκρεμεί να λύσει το σταυρόλεξο των 18 εδρών της οργάνωσης στη Βουλή και να προλάβει το 18μηνο της δίκης.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καίτοι προφυλακισμένοι, μπορούν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα, ακόμη και αν γίνουν άμεσα εκλογές. Για να μην μπορούν να συμμετάσχουν, πρέπει να υποστούν έκπτωση από οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ εύκολο να συνεχίσουν να ζουν στο πολιτικό σύστημα αλλάζοντας μόνο το όνομα της οργάνωσης.

Η λερναία ύδρα του νεοναζισμού γιγαντώθηκε εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να καθαρθεί από φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, αλλά και να λύσει καθημερινά προβλήματα που προέκυψαν μετά τη μαζική έλευση μεταναστών, χωρίς σχέδιο και τη δημιουργία γκέτο. Αν το πολιτικό σύστημα δεν βρει τρόπο να λύσει τα ζητήματα που εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή, φτώχεια, γκέτο, διαφθορά, τότε γι' άλλη μια φορά θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.

a.stergiou@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου