4 Δεκεμβρίου 2016

Ηχηρά γερμανικά χαστούκια στον Ερντογάν:Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της!




Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα, Κυριακή 4/12/2016, ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Μία επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική λόγω της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
''Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της''

Ήδη ο κ. Σταϊνμάγερ διαμηνύει από την Αθήνα, σε μία συνέντευξή του σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.



Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σταϊνμάγερ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα τελέσουν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης "Διαιρεμένες Μνήμες". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες διατηρούν μία ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση, καθώς ήταν συμφοιτητές στη Γερμανία, στα νεανικά τους χρόνια, μία σχέση η οποία αναθερμάνθηκε και εξελίχθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης όταν συναντήθηκαν εκ νέου ως επικεφαλής των υπουργείων εξωτερικών των χωρών τους.

Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Αύριο το πρωί ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Πέτερ Αλτμάιερ - Προϊστάμενος γερμανικής Καγκελαρίας: Να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό αν θέλει να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της

O Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απαλαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό "είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις", είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και "εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθέι μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι", είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Αγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε."Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα."

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις "έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της."

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει "ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αίγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία", δήλωσε ο Αλτμάιερ στην κυριακάτικη Welt.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου