4 Μαρτίου 2017

Θράκη: Καυτή πατάτα το Πομακικό




Μία, σχεδόν, εβδομάδα πέρασε από τη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η νέα ατζέντα για τη Θράκη με πρώτο δείγμα την είδηση για την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων για κάθε μία από τις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας.
(Φωτογραφία Πέτρος Θεοχαρίδης)
Τα εκτενή ρεπορτάζ του Via Diplomacy, του XanthiPress και του KomotiniPress με τις ιδιαίτερες αναφορές στην πιλοτική διδασκαλία και της Πομακικής διαλέκτου προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων ενώ ακόμη περισσότερο προξένησε εντύπωση η (αναμενόμενη) ΜΗ αντίδραση .
Η δημοσιογραφική μνήμη γύρισε το ρολόϊ του χρόνου, πίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, τότε που μια υποψήφια δήμαρχος, η κ. Φελίνα Καζάκου, στο κέντρο της Θρακικής πρωτεύουσας δεν είχε το σθένος να υποστηρίξει τις αρχικές της επιλογές.
Ήταν τότε που ενώ αρχικά είχε διακηρύξει ότι ο συνδυασμός της ΕΜΕΙΣ… Η ΠΟΛΗ δημιουργήθηκε με βάση «τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής, αλλά και την πολιτισμική σύνθεση των σύνοικων στοιχείων», απέσυρε την αρχική της δήλωση και υποτάχθηκε στον τουρκικό εθνικισμό αλλά και τα κομματικά συμφέροντα της περιοχής.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και τώρα. Εκτός από ελάχιστες πατριωτικές φωνές που κινούνται εκτός γραμμής επιχορηγούμενου και επιδοτούμενου υπερπατριωτισμού, οι υπόλοιποι ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ καν με το θέμα της διδασκαλίας της Πομακικής διαλέκτου στα ελληνικά νηπιαγωγεία.
Δημοσιογράφοι, ιστορικοί, μελετητές, γλωσσολόγοι, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, λαογράφοι, σύλλογοι, ομάδες πολιτών, ομάδες πίεσης κι όλοι αυτοί που εντάσσονται στο τοπικό πατριωτικό φολκλόρ τηρούν σιγή ιχθύος. Ακόμη και η ΥΠΥ του ΥΠΕΞ δεν φαίνεται να στηρίζει και να διαδίδει τις θέσεις της Προϊσταμένης Υπηρεσίας.
Από τη μια οι τουρκόφρονες μουσουλμάνοι που ελέγχονται από εξωχώριους μηχανισμούς έχουν ανοίξει πόλεμο με τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τον οποίον και θεωρούν (συν)υπεύθυνο για την απρόσμενη αυτή εξέλιξη ενώ από την άλλη οι αντίστοιχοι εκφραστές του υπερπατριωτισμού στην περιοχή, αντί να αναδείξουν όλα τα στοιχεία που παραπέμπουν στην πολιτισμική κληρονομιά των Πομάκων και να δημιουργήσουν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ , επιδίδονται σε ομφαλοσκοπήσεις μέσω facebook.
Και οι δύο πλευρές λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς φαίνεται ότι έτσι συντηρείται μία ελίτ η οποία μέχρι σήμερα ρύθμιζε τις αθέατες εσωτερικές σχέσεις των σύνοικων στοιχείων..Απλά φαίνεται να κινούνται στη λογική του «μπόρα είναι θα περάσει». Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουμε αντιδράσεις ούτε καν από εκείνους που κατά καιρούς ύψωναν τη φωνή τους ακόμη και σε διεθνή φόρα ενώ δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ίδιοι οι Πομάκοι δεν είναι έτοιμοι για αυτή την εξέλιξη.
Ευλόγως, δημιουργείται το ερώτημα: η ελληνική πολιτεία έχει έτοιμο τον μηχανισμό της επόμενης μέρας που θα προωθήσει και θα αναδείξει την γλωσσική αυτοτέλεια και πολιτισμική κληρονομιά των Πομάκων ή απλώς θα αυτοσχεδιάσει χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσει το πομακικό σκραμπλ…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου