8 Αυγούστου 2017

Ο χειρότερος μπαταχτσής είναι το Δημόσιο




Μπορεί οι πολίτες να χρωστούν σε εφορία και ταμεία, όμως, όπως αποτυπώνεται από τους αριθμούς, που είναι «αμείλικτοι», και το Δημόσιο έχει χρέη και μάλιστα πολλά.

Ενδεικτικό είναι πως τον Ιούνιο του 2017 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες άγγιξαν τα 5,134 δις ευρώ.


Εξ αυτών, τα 3.881,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς προμηθευτές, και το υπόλοιπο 1.252,3 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που στο τέλος του α' εξαμήνου χρωστούσαν σε ιδιώτες 2,256 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο πληρώθηκαν 33,4 εκατ.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 553,6 εκατ. ευρώ και πληρωμές τον Ιούνιο 8,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στους ΟΤΑ, οφείλουν σε ιδιώτες 345,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο αποπληρώθηκε το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 250 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των υπουργείων, ενώ έχουν αποπληρωθεί 100.000 ευρώ και μόνον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 1.252,3 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο επιστράφηκαν στους δικαιούχους ποσά ύψους 9,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, διατέθηκαν 164,7 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το κράτος, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του, έχει προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις λογαριασμών.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πως καθημερινά διενεργούνται 900 κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου