4 Νοεμβρίου 2014

Πλατφόρμα για… τρύπα στο νερό Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»


Πλατφόρμα για… τρύπα στο νερό
Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»


Η Λευκωσία προειδοποιεί με κυρώσεις την εταιρεία που θα ρισκάρει 

Από το Αζερμπαϊτζάν θα νοικιάσει πλατφόρμα,
η οποία όμως δεν θα διαθέτει
κατάλληλα γεωτρύπανα

Oλο και δυσκολότερη καθίσταται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, καθώς η Τουρκία δείχνει να οδηγεί τις εξελίξεις σε κορύφωση της έντασης παρά σε αποκλιμάκωση.

Τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη δεκάωρη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση των παράνομων ερευνών του πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ να προχωρήσει σε εγχείρημα γεωτρήσεων στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου μεταφέροντας πλατφόρμα που ενδεχομένως θα νοικιάσει από το Αζερμπαϊτζάν.

Πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου αναφέρουν πως, ακόμα και αν η Αγκυρα μεταφέρει πλατφόρμα, είναι μάλλον αδύνατο να προβεί σε γεώτρηση καθώς το βάθος είναι τέτοιο που γεωτρύπανα τέτοιας εμβέλειας έχουν μόνο συγκεκριμένες εταιρείες.
Το πιθανότερο είναι η προσπάθεια δημιουργίας έντασης και καταγραφής των αξιώσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» αποτρέποντας τις γεωτρήσεις από άλλες εταιρείες με τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία από την πλευρά της ξεκαθαρίζει πως κάθε εταιρεία, ακόμα και η TRAO (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων) έχει νομικές δεσμεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και συνεπώς θα υπάρξουν και επιπτώσεις. Θεωρείται μάλλον αδύνατο κάποια εταιρεία να ρισκάρει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει ένα πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, όταν μάλιστα κινδυνεύει να καταδικαστεί και σε τεράστιες αποζημιώσεις.

Επί του παρόντος, το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου