1. Πειραματική πολυκατοικία για τους εργάτες του εργοστασίου  “Τρανσμάς” (“Βαστίλη”, “Σινικό τείχος”) - 1100 μέτρα
Τυπικά, πρόκειται για μερικά κτίρια που ανεγέρθησαν το ένα μετά το άλλο και έχουν διαφορετικές διευθύνσεις. Όλα μαζί αποτελούν ένα εκτενές κτίσμα, το οποίο προστάτευε την περιοχή Οτράντνογιε, στη βόρεια Μόσχα, από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου ηλεκτρολογικών δοκιμών (τώρα στη θέση του βρίσκεται σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Στον τυφλό τοίχο του τελευταίου, 16ου κτιρίου υπάρχει τοιχογραφία που απεικονίζει ένα πουλί που μοιάζει με  τσαλαπετεινό.

2. “Γκραντ-Παρκ” - 774 μέτρα
Το κτίριο σε σχήμα τόξου, δίπλα στην περιοχή Χοντίνσκογιε, στο βόρειο-δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, είναι το αγαπημένο έργο του πρώην δημάρχου της πόλης Γιούρι Λουζκόφ. Σχεδιάστηκε ως μια ιδανική “πόλη μέσα στην πόλη”. Oμως οι κάτοικοί του δεν είναι ευχαριστημένοι με τα πάντα. Συχνά παραπονιούνται για την κατάσταση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας τον εξοπλισμό του πάρκου.
3. ΝΙΤΣΕΒΤ - 735,8 μέτρα
Το κτίριο οικοδομήθηκε για το επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο της τεχνολογίας των υπολογιστών στη λεωφόρο Βαρσάβσκογιε στα νότια της Μόσχας. Παλαιότερα, όταν εδώ γινόταν η παραγωγή των σοβιετικών ύπερ-υπολογιστών, το προσωπικό χρησιμοποιούσε ποδήλατα για να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο. Τώρα οι περισσότεροι χώροι νοικιάζονται, και οι διάσημοι μακρείς διάδρομοι έχουν διατειχίσματα.

4. “Πολυκατοικία-φλάουτο” - 516 μέτρα
Η οκταόρφη πολυκατοικία πήρε αυτό το όνομα γιατί τα κλιμακοστάσια που εξέχουν από την βορεινή της πλευρά μοιάζουν, από πάνω, με πλήκτρα. Είναι το μοναδικό, την εποχή της ανέγερσής του, κτίριο στο Ζελενογκράντ, το βόρειο-δυτικό προάστιο της Μόσχας, για το οποίο δημιουργήθηκε ένα ειδικό σχέδιο που προέβλεπε, ανάμεσα στα άλλα, τη δημιουργία οκτώ  τύπων διώροφων κατοικιών για πολύτεκνες οικογένειες.
5. “Τιτανικός” (“Πολυκατοικία-πλοίο”) - 376 μέτρα
Ο θρύλος λέει ότι ο γενικός κατασκευαστής, πριν κτίσει αυτό το κτίριο, δούλευε αποκλειστικά για  πυρηνικούς αντιδραστήρες και η “Πολυκατοικία-πλοίο” σχεδιάστηκε λες και ήταν μέσα στις προετοιμασίες για πυρηνικό πόλεμο (τζάμια πάχους 6 χιλιοστών, σκυρόδεμα που δεν το τρυπούσε κανένα τρυπάνι). Επίσης, η αντισεισμικότητα αυτού του κτιρίου είναι πολύ υψηλή. Επιπλέον, για να αποτραπεί η κατάρρευση του κτιρίου, όλες η γωνίες  του δεν έχουν 90 μοίρες, αλλά 87 και 93. Οι σχεδιαστές του όμως δημιούργησαν ένα περίεργο σύστημα παροχής νερού, όπου ο ένας ένοικος μπορεί να κλείσει, κατά τύχη, το νερό στον άλλον. Κάτω από την σκεπή υπάρχουν επίσης διώροφες κατοικίες.
πηγη: http://rbth.gr