16 Ιανουαρίου 2013

Ουραγός στην οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Ουραγός στην οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Ουραγός στην οικονομική ελευθερία είναι η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται μόλις μια θέση πριν από το Μαλάουι και υπολείπεται χωρών όπως η Αλβανία, η Σουαζιλάνδη και η Κένυα, τουλάχιστον σύμφωνα με την λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation σε συνεργασία με την Wall Street Journal.
Από το σύνολο των 177 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 117η θέση, κάτω από τη Σενεγάλη, την Κένυα, τη Νικαράγουα, την Υεμένη, την Σουαζιλάνδη, την Αλβανία, αφού σύμφωνα με την έκθεση του ιδρύματος, καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε θέματα εφαρμογής νόμων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Στην κλίμακα 1-100, η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι 55,4, αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 59,6 και ο ευρωπαϊκός 66,4. Η Ελλάδα είναι 40η από 43 χώρες στην Ευρώπη και το συνολικό της σκορ είναι χαμηλότερο των μέσων όρων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.
Σημαντική είναι η υστέρηση της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, (η Ελλάδα- με 34 βαθμούς- να βρίσκεται στην 78η θέση) τονίζει στην ανάλυσή του το Heritage Foundation, επισημαίνοντας ότι παρότι ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για δωροδοκία, η εφαρμογή του παραμένει χαλαρή. Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και η καλπάζουσα φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας, υπογραμμίζεται.

Με μελανά χρώματα περιγράφεαι επίσης, το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα:

«Μεγάλες αδυναμίες στον τομέα της φορολογίας έχουν αποκαλυφθεί και επιδεινώθηκαν από την κρίση χρέους και την ανεργία, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, καθώς η χώρα εισέρχεται στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης. Διψήφια ελλείμματα και μεγάλη αύξηση του δανεισμού εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τα δημοσιονομικά πακέτα που εγκρίθηκαν για να εξασφαλίσουν ρευστότητα στην κυβέρνηση. Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ τα συνδικάτα και άλλα ειδικά συμφέροντα καταπνίγουν ή καθυστερούν τις προσαρμογές στις συνθήκες της αγοράς.
Καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διανύει μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, χρειάζονται τολμηρές πολιτικές δράσεις για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας και να καταπολεμηθεί η συστημική διαφθορά».

Οι δείκτες που χρησιμοποιεί το Heritage Foundation για την κατάρτιση της λίστας είναι μεταξύ άλλων η διαφθορά, η χρηματοπιστωτική, επενδυτική και εμπορική ελευθερία, η εργασιακή και επιχειρησιακή ελευθερία, καθώς και οι κυβερνητικές δαπάνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
ΠΗΓΗ: http://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου