Εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια σε πέντε χρόνια!!!
Του Γιώργου Δελαστίκ
Ενας ακόμη μύθος με εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα κυκλοφορεί τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια με στόχο να καλλιεργήσει αισθήματα ενοχής στους Ελληνες, ώστε να αποδεχθούν με....
μικρότερες αντιστάσεις την ολέθρια κυβερνητική πολιτική.
Το προπαγανδιστικό αυτό παραμύθι ισχυρίζεται ότι οι Ελληνες ήταν δήθεν...
ανέκαθεν ασυνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ότι είναι κακοπληρωτές που
δανείζονταν με άφρονα τρόπο. Πρόκειται για ασύστολο ψέμα!
Πριν να υπαχθεί η Ελλάδα στο επονείδιστο καθεστώς του Μνημονίου που ρήμαξε κυριολεκτικά την οικονομία, τον λαό και τη χώρα μας, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι συμπατριώτες μας εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους με... θρησκευτική ευλάβεια σε εξωφρενικό ποσοστό! Eνα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο («κόκκινο» δάνειο όπως συνηθίσαμε να το ακούμε και να το λέμε εσχάτως) όταν η καθυστέρηση πληρωμής των δανειακών δόσεων υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Το 2007, λοιπόν το ποσοστό του συνόλου των «κόκκινων» δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) ανερχόταν στο κυριολεκτικά ασήμαντο ποσοστό του... 4,5% (!) του συνόλου του ποσού που χρωστούσαν στις τράπεζες οι επιχειρηματίες και οι ιδιώτες. Το 2008, τελευταία χρονιά πριν από την κρίση για τη χώρα μας, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε μηδαμινό βαθμό - έγινε μόλις 5%.
Ακόμη και το 2009, όταν με τη γνωστή καθυστέρηση η κρίση αρχίζει να χτυπάει και την Ελλάδα, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αυξάνεται μεν, αλλά όχι και σε βαθμό να προκαλεί πανικό: ανεβαίνει στο 7,7% του συνόλου. Μόλις όμως η χώρα μπαίνει σε καθεστώς Μνημονίου τον Μάιο του 2010, αρχίζει σταδιακά ο καλπασμός και σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται στο 10,5% το 2010, εκτινάσσονται στο 16% του συνόλου το 2011 και απογειώνονται στο 25,4% το 2012. Νέο άλμα στο 27,8% σημειώνεται κατά τους μόλις τρεις πρώτους μήνες του 2013, που είναι και το τελευταίο τρίμηνο για το οποίο έχουμε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειλικρινά απευχόμαστε αυτή η καταβαράθρωση να μη συνεχίστηκε όλο το 2013 με ρυθμό 2,5% αύξηση των «κόκκινων» δανείων ανά τρίμηνο, αλλά αν κρίνουμε από αυτά που λένε επιχειρηματίες, παράγοντες της αγοράς και τραπεζίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις, πολύ φοβόμαστε ότι η ευχή μας θα παραμείνει ανεκπλήρωτη. Τα στοιχεία θα τα δούμε, όταν τα βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ουσία όμως είναι ότι από 5% του συνόλου που ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, μέσα στην τετραετία 2009-2012 υπερπενταπλασιάστηκαν και εκτοξεύτηκαν στο 25,4%, και θα είμαστε τραγικά «ευτυχείς», αν στο τέλος του 2013 έχουν μόνο... εξαπλασιαστεί και έχουν παραμείνει στο 30%! Γράφημα του χθεσινού «Εθνους» αποτύπωσε την κατάσταση που υπήρχε στον δανεισμό επιχειρήσεων και ιδιωτών στις 31 Μαρτίου του 2013. Συνολικά χρωστούσαν 225,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα 123 δισ. τα χρωστούσαν οι επιχειρήσεις, πάνω από τα μισά δηλαδή, και τα υπόλοιπα 102,8 δισ. ευρώ τα χρωστούσαν οι ιδιώτες. Από τα 123 δισ. που έχουν δανειστεί οι επιχειρήσεις, τα 34 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια - πάνω δηλαδή από το ένα τέταρτο, το 27,5% για την ακρίβεια.
Χάριν συγκρίσεως να αναφέρουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 το ποσοστό των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων ήταν μόνο 4,3%, έχει δηλαδή ήδη σχεδόν επταπλασιαστεί. Αυτό σηματοδοτεί κυοφορούμενο όλεθρο για την ελληνική οικονομία. Από τα 73,5 δισ. ευρώ του συνόλου των στεγαστικών δανείων, τα 16,8 δισεκατομμύρια έχουν γίνει ήδη «κόκκινα», ποσοστό 22,9%. Εκεί όμως που γίνεται το «έλα να δεις» είναι στα 29,3 δισεκατομμύρια των καταναλωτικών δανείων - πιστωτικές κάρτες, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και όλα τα παρεμφερή δάνεια που με ιδιαίτερη επιμονή προωθούσαν οι τράπεζες προ πενταετίας και πλέον.
Το... 42,4% (!) των καταναλωτικών δανείων -δηλαδή τα 12,3 από τα 29,3 δισεκατομμύρια- δεν εξυπηρετείται πλέον. Συνολικά, σε όλες τις κατηγορίες δανείων μαζί, στις 31 Μαρτίου 2013 δεν εξυπηρετείτο το 27,8% του συνολικού ποσού των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, οδηγώντας σε δυσχερή θέση και το τραπεζικό σύστημα. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες υπερβαίνουν κατά... 60 δισεκατομμύρια ευρώ τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων σε αυτές, οι οποίες έχουν πλέον συρρικνωθεί γύρω στα 160 δισ. ευρώ από 237 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.
http://hassapis-peter.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου