4 Δεκεμβρίου 2013

Αποκρατικοποίηση fast track για τη ΔΕΗ ετοιμάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Αποκρατικοποίηση fast track για τη ΔΕΗ ετοιμάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος


Την Πέμπτη πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος αναμένεται να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και μάλιστα, συντομεύοντας τις διαδικασίες σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Στη συζήτηση θα επικεντρωθούν στην τάχιστη αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και στην συντόμευση της ιδιωτικοποίησης της λεγόμενης

«μικρής ΔΕΗ». Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης έχουν ετοιμάσει το σχετικό φάκελο, τον οποίο έχουν στα χέρια τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Ο φάκελος περιλαμβάνει προτάσεις για το χειρισμό των νέων κινήσεων, τους πιθανούς επενδυτές, τις ισορροπίες που θα υπάρξουν σχετικά με την αγορά ενέργειας και τις διαδικασίες σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ, της εναπομένουσας υπό το δημόσιο. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιφυλάξεις φαίνεται ότι έχει κατασταλάξει και θα ακολουθήσει την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να μην εφαρμοστεί το 100% της ιδιωτικοποίησης που είχε προτείνει στο ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ο Αντώνης Σαμαράς, όμως θα αθετήσει όπως φαίνεται τη δέσμευσή του για μεταφορά δημόσιου χαρακτήρα δηλαδή τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Από εκεί και πέρα, η φημολογία καταδεικνύει την μετάλλαξη του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ σε νέο ταμείο κλαδικό για την ενέργεια που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές, αλλά όπως φαίνεται θα είναι μέσα σ΄ αυτό και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Φόβοι εκφράζονται για περαιτέρω επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους αλλά και αναδιάρθρωση των παροχών υγείας με ιδιωτικοποίηση της παροχής υγείας μέσω των πολυιατρείων της ΔΕΗ. Ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονος ο προβληματισμός για αλλαγή του status quo στις συμβάσεις στην επιχείρηση.

Όλα θα φανούν μετά την συνάντηση την Πέμπτη που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη ΔΕΗ και αναμένεται να αποφασιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, όπως και οι αλλαγές του καθεστώτος που επικρατεί σήμερα, αφού φαίνεται ότι η ΔΕΗ είναι ο πιο επιτεύξιμος στόχος στις πιέσεις που έχει βάλει η τρόικα βάσει των Μνημονιακών δεσμεύσεων. Όπως είχα γράψει και παλιότερα, θεωρώ πολύ πιθανό να αποτύχουν όλες οι προσπάθειες αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, όπως θεωρώ και ύποπτη τη σιωπή των εκπροσώπων των εργαζομένων που τηρούν σιγή ιχθύος.Μιχάλης Αγραφιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου