Οταν «μοιράζει» ο μιζαδόρος
Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ!
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ «σκάλωσαν» σε έγγραφα του υπουργείου Αμυνας, που «απαιτούσε» να λάβει μέρος στη «μεγάλη δουλειά» και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Η περίφημη γερμανική εταιρεία HDW είναι στο επίκεντρο των ερευνών των δικαστικών Αρχών σε Γερμανία και Ελλάδα για τις τεράστιες μίζες που μοίρασε στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει τις συμβάσεις δισεκατομμυρίων για τα υποβρύχια. Μόνο αυτές οι συμβάσεις θα εξασφάλιζαν (και εξασφάλισαν) δουλειά και κέρδη για 5 ολόκληρα χρόνια στη Γερμανία.
Αυτό αναφέρεται κατηγορηματικά από γερμανικής πλευράς, όπως θα δείξουμε σε ντοκουμέντα που θα δημοσιεύουμε τις επόμενες ημέρες. Ετσι γίνεται φανερό πόσο σημαντικές ήταν οι συμβάσεις για...
τη Γερμανία, επομένως και πόσο σημαντικές ήταν στην Ελλάδα οι πληρωμές που θα έκανε για να πάρει τις δουλειές. Η ανάθεση έργων με διαγωνισμό δεν αφήνει καμία σκιά, εφόσον ο διαγωνισμός είναι καθαρός. Η απ' ευθείας ανάθεση έργων, χωρίς διαγωνισμό, δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες.
Ακόμα χειρότερα είναι να ανατίθενται τα έργα σε ελληνικές εταιρείες με υπόδειξη της γερμανικής εταιρείας, αυτής δηλαδή που έδινε τις μίζες.
Στο πόρισμα που συνέταξε το ΣΔΟΕ, ερευνώντας καταγγελίες για μίζες στις συμβάσεις αυτές των υποβρυχίων, υπάρχει μια αναφορά-βόμβα για μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες. Το ΣΔΟΕ γράφει στο πόρισμα ότι σύμφωνα με έγγραφο οι Γερμανοί ζητούν να ανατεθούν τα έργα των διαβόητων αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες. Πώς τις βρήκαν και ποιος τους τις σύστησε;
Η Ιντρακόμ...
Υπήρξε μεγάλη «δουλειά» στην οποία να μη μετείχε ο Σωκράτης Κόκκαλης και η περίφημη εταιρεία Ι ντρακόμ στην Ελλάδα; Αν και «alter ego» της Siemens («Miesens»), με την οποία μοιράστηκε κολοσσιαίες συμβάσεις των ψηφιακών τού, γερμανικής ιδιοκτησίας πλέον, ΟΤΕ σε αναλογία «60-40» (60% Ιντρακόμ, 40% Siemens), θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ιντρακόμ και ΟΤΕ δεν ερευνήθηκε, με αποτέλεσμα τυχόν ποινικές ευθύνες και σε αυτήν, όπως στη σύμβαση με τη Siemens, να έχουν ήδη παραγραφεί.
Υπήρξαν πολλοί υπουργοί που να μην άρχιζαν τις «επενδύσεις» από τον Σωκράτη Κόκκαλη και τις εταιρείες του, τα τεράστια κέρδη των οποίων βοηθούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και το μακρινό... Καμερούν με επενδύσεις;
...και η ΑΤΛΑΣ
Ποια εταιρεία αυτό τον καιρό ερευνάται και θεωρείται από τη Δικαιοσύνη ως κεντρικός μοχλός στις μίζες;
Μα, η ΑΤΛΑΣ του Π. Ευσταθίου, για την προφυλάκιση ή μη του οποίου γίνανε μαλλιά-κουβάρια δικαστές και παλικάρια...
Με ποιο υπουργείο έκανε τις μεγάλες μπίζνες με τις μίζες ο Ευσταθίου με την ασθενική, ως προς τα σημαίνοντα πρόσωπα μνήμη; Μα, με το υπουργείο Αμυνας.
Ποιος υπουργός Αμυνας δεν διατύπωσε αίτηση αλλά απαίτηση να λάβει μέρος στα προγράμματα των διαβόητων υποβρυχίων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και η Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη;
Ο ίδιος, αυτοπροσώπως, ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Δηλαδή το υπουργείο Αμυνας επί Ακη, οπότε θεωρούμε δεδομένο ότι για τόσο σημαντικό πάροχο, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, θα είχε ενημερωθεί και θα είχε δώσει έγκριση της... αίτησης του υπουργείου του ο ίδιος ο Ακης.
Ολα αυτά προκύπτουν από το πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο, αν και μοιάζει ξεχασμένο, δεν είναι, αφού ερευνάται μυστικά από τους ανακριτές.
Σε μερικές, λοιπόν, σελίδες του πορίσματος έχει την τιμητική της και η Ιντρακόμ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Την αναφορά αυτή παραθέτουμε σήμερα, για να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με τις δικές μας σκέψεις και συμπεράσματα:
Το ΣΔΟΕ για τους «πελάτες» των Γερμανών στην Ελλάδα
Οσον αφορά στη συμμετοχή της εταιρείας INTRACOM σε προγράμματα-έργα που αφορούν Α/Ω.
Οπως προαναφέραμε και στην «STN ATLAS», σε έναν από τους φακέλους (κλασέρ Νο5) που μας έστειλε ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ βρέθηκε έγγραφο, με αύξοντα αριθμό 39, από την INTRACOM προς το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ κ. ΚΟΛΙΡΗ με ημερομηνία 10/1/2001, στο οποίο αναφέρει ότι μετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής νέων Υ/Β του Π.Ν. και ότι στις 21-12-2000 έλαβε επιστολή -την οποία αναφέρει ως συνημμένο β, αλλά δεν μας επισυνάπτεται- από την εταιρεία STN ATLAS με την οποία ζητάει την επανεβεβαίωση του ενδιαφέροντος της INTRACOM να συμμετάσχει στην υλοποίηση υποκατασκευαστικού έργου ονομαστικής αξίας: 5.112.919 ΕΥΡΩ, με την υπογραφή ενός συνημμένου «ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ Α/Ω» και επισημαίνουν ότι η ανωτέρω διαδικασία της STN ATLAS γίνεται κατόπιν απαιτήσεως του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ.
Τρία (3) έγγραφα-αλληλογραφία από την INTRACOM (με υπογραφή: κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΟΥΝΤΑ - Υπεύθυνου έργου Δ/νσης Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων) προς το ΥΠΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ/ΔΠΣ&ΔΠ κ. ΑΣΠΡΟΔΙΝΗ ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΥ που αφορά Πληρωμές για τη συμπαραγωγή 3 συστημάτων για τα Υποβρύχια τύπου 214, αναφέρουν χαρακτηριστικά «τα πρωτότυπα έχουν ήδη προωθηθεί στον πελάτη μας (STN ATLAS ELEKTRONIK GMBH, GERMANY) οι οποίοι μας γνωστοποίησαν ότι θα τα προωθήσουν μέσω της HDW (ΜΙΕ HELLAS LTD) στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ σας».
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι στα προσκομισθέντα στοιχεία (μαζί με τους τελικούς πίνακες των έργων που μας απέστειλαν, που αφορούν τις συμβάσεις Α/Ω), που μας απέστειλε το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ δεν αναφέρεται πουθενά η εταιρεία INTRACOM Α.Ε. (DEFENCE), να έχει αναλάβει έργα ή να έχει συμμετάσχει σε προγράμματα Α/Ω, παρόλο που ότι η ανωτέρω αλληλογραφία επιβεβαιώνει το αντίθετο.
Με την υπ' αριθμ. 661/12-10-2010 μεταβήκαμε στην έδρα της ως άνω εταιρείας και ζητήσαμε από τον υπεύθυνο λογιστηρίου να μας προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάληψη έργων Α/Ω βάσει των ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 012Β/00 και 021Β/02. Μας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μας απαντήσουν άμεσα, διότι η εταιρεία διαχωρίστηκε σε INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS (ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ) το 2005 και το αρχείο τους βρίσκεται σε άλλο χώρο και θα μας προσκομίσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επιδώσαμε την 356/12-10-2010 Πρόσκληση βιβλίων και στοιχείων.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ερωτήθηκαν οι υπεύθυνοι λογιστηρίου της εταιρείας, εάν είναι και εργάζεται στην επιχείρηση ο κ. ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (υπεύθυνος έργου Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων). Μας απάντησε ότι έχει αποχωρήσει από την επιχείρηση. Ρωτήσαμε ποιος ο ρόλος και η αρμοδιότητα της εταιρείας ΜΙΕ HELLAS LTD που αναφέρεται στα έγγραφα, όπως περιγράφουμε. Μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι γι' αυτό και ότι θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με τον κ. ΦΟΥΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟ, για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, βάσει της πρόσκλησής μας ζητήσαμε και τυχόν αλληλογραφία της εταιρείας με το ΥΠΕΘΑ.
Κατά την προσκόμιση των στοιχείων που ζητήσαμε ο υπεύθυνος λογιστηρίου της εταιρείας μας δήλωσε προφορικά ότι από την επικοινωνία που είχε με τον κ. ΦΟΥΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟ τους είπε ότι η ΜΙΕ HELLAS LTD, ήταν ο γενικός διαμεσολαβητής αμυντικών προγραμμάτων προμηθείας υλικού στο ΥΠΕΘΑ και είναι διαθέσιμος στην υπηρεσία μας για οποιαδήποτε εξήγηση ή πληροφορία.
Από τα φορολογικά στοιχεία που μας προσκόμισαν από την εταιρεία και από την ένορκη κατάθεση του κ. ΦΟΥΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (υπεύθυνου έργου διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων) εκείνο το χρονικό διάστημα, προέκυψαν τα εξής:
Η εταιρεία INTRACOM SA (αργότερα μετονομάστηκε ως INTRACOM DEFENCE ELECTRONIKS) υπέγραψε Σύμβαση με την εταιρεία STN-ATLAS GMBH (όπου αργότερα μετονομάστηκε ως: STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH) στις 6-11-2002.
Το έργο αφορούσε: κατασκευή 6 κονσολών και 3 καμπινών (για κάθε Υποβρύχιο) για δύο (2) + ένα (1) option Υποβρύχια, αξίας 1.640.000 το καθένα x 3 = 4.920.000 ευρώ συνολικά. Το ανωτέρω ποσό αφορούσε: συναρμολόγηση των κονσολών και καμπινών, λειτουργικό έλεγχο (tests) και αποστολή τους στη Γερμανία. Η προμήθεια όλων των υλικών πρώτων υλών καθώς και η τεχνογνωσία (μέσω σχεδίων και οδηγιών συναρμολόγησης) που χρησιμοποιήθηκαν, γινόταν από STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH. Επίσης, υπήρξανε πρόσθετεs παραγγελίες που αφορούσαν την τεχνική υποστήριξη, η οποία αφορούσε τη διόρθωση των υπαρχόντων σχεδίων, που μας είχαν αποστείλει, λόγω λαθών στο σχεδιασμό, περίπου αξίας: 275.000 ευρώ. Επίσης, υπήρξαν πρόσθετες παραγγελίες που αφορούσαν τις ανταλλακτικές κάρτες, συνολικής αξίας περίπου 305.000 ευρώ.
Επίσης ο κ. ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δηλώνει για τα ανωτέρω έργα τα εξής: «Δεν γνωρίζω ποια Σύμβαση Α/Ω αφορούσε το έργο που ανέλαβε η εταιρεία INTRACOM DEFENCE ELECTRONIKS σε συνεργασία με την εταιρεία STN-ATLAS GMBH. Ούτε καν γνωρίζαμε σε ποιο Υποβρύχιο θα μονταριστούν οι κονσόλες που φτιάξαμε. Εγώ όταν προσλήφθηκα στην εταιρεία, η εν λόγω Σύμβαση είχε ήδη υπογραφεί. Από ό,τι θυμάμαι, οι πρόσθετες παραγγελίες, δεν αφορούσαν Α/Ω, όμως ο Γερμανός υπεύθυνος της εταιρείας STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH, μου είπε τηλεφωνικά ότι θα προσπαθήσει να τις εντάξει σε Α/Ω. Λόγω της θέσης μου δεν μπορώ να γνωρίζω περισσότερα για τις πληρωμές ή για το αν εντάχθηκαν οι πρόσθετες παραγγελίες σε Α/Ω».
Σε σχετική ερώτηση του ελέγχου, τι γνωρίζει σχετικά με την ανωτέρω αλληλογραφία, μεταξύ INTRACOM και ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ (όπου αναφέρουν την εταιρεία ΜΙΕ-HELLAS LTD), μας απάντησε ότι: «Ο Γερμανός υπεύθυνος της εταιρείας STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH, μας έδωσε εντολή όλα τα έγγραφα - αλληλογραφία, που αφορούσαν τα ανωτέρω έργα, θα πρέπει να είναι πρωτότυπα (δηλαδή όλα όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση, τιμολόγια, ενημερότητες, πιστοποιητικά καλής λειτουργίας κτλ.) και να σταλούν στην εταιρεία: STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH. Τα ανωτέρω στοιχεία τα αποστέλλαμε στην εταιρεία STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH οι οποίοι μας γνωστοποιούσαν ότι αυτοί θα τα προωθούσαν μέσω της εταιρείας HDW (ΜΙΕ HELLAS LTD) στο ΥΠΕΘΑ/Γενική Δ/νση Εξοπλισμών. Με βάση τα παραπάνω έστειλα τις επιστολές, τις οποίες σας επισυνάπτω, στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ κ. ΑΣΠΡΟΔΙΝΗ για ενημέρωση. Επίσης από ό,τι θυμάμαι ο Γερμανός υπεύθυνος της εταιρείας STN-ATLAS ELECTRONIK GMBH, μας είχε δηλώσει ότι η εταιρεία ΜΙΕ HELLAS LTD είναι ο εκπρόσωπος της HDW στην Ελλάδα. Επίσης είχα μιλήσει τηλεφωνικά και μόνον με κάποιον υπάλληλο της εταιρείας ΜΙΕ HELLAS LTD, που ονομαζόταν ΝΟΜΙΚΟΣ, χωρίς να θυμάμαι το μικρό του όνομα».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
1) Κατόπιν των ανωτέρω και βάσει των κειμένων διατάξεων των όρων των κυρίων συμβάσεων και των συμβάσεων Α/Ω όπως και βάσει των «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Α/Ω ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» - Μάιος 1996, τα ανωτέρω έργα δεν ανταποκρίνονται σε πρόγραμμα - έργο Α/Ω.
2) Προκαλεί προβληματισμό, βάσει των ανωτέρω, συμμετοχή της εταιρείας ΜΙΕ HELLAS LTD, σε επίσημη αλληλογραφία του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ με την εν λόγω εταιρεία.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου