Μαύρα μαντάτα για Στουρνάρα. Τον αδειάζει και η τρόικα
Η τρόικα θα έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου, αν όχι αργότερα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις στενές επαφές μαζί της εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα προκαλέσουν.
Οι δανειστές επείγονται να κλείσουν το θέμα του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2014-2015 που εκτιμούν ότι ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ, έναντί των 11 δισ. που αποδέχεται ο Γ. Στουρνάρας.
Χθες ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να χρονοτριβήσει και να αποδράσει από τα δύσκολα. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε: «Κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε, και εμείς και η τρόικα». Ο προαναφερόμενος υπουργός έχει έως τώρα αφήσει να διαρρεύσουν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες άφιξης της τρόικας, που όλες αναβλήθηκαν!
Η καθυστέρηση έλευσης της τρόικας ευνοεί τους «τζάμπα μάγκες» κυβερνητικούς, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εμφανίστηκε να λέει προχθές με σοβαρό ύφος ότι δεν είναι «γιεσμέν» της τρόικας.
Η θολούρα περί την άφιξη των δανειστών δικαιολογεί αντάρτες με κούφιες δηλώσεις που ξεχνιούνται μόλις η τρόικα πατήσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσε χθες να μεταφέρει διαρκές κλίμα αντίστασης της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά με την τρόικα.
Η τρόικα ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, έναντι 11 δισ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς υπολογίζει ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στις εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων κ.λπ.
Η τρόικα επιμένει ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%).
Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800.000.000 ευρώ με 850.000.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300.000.000 ευρώ με 400.000.000 ευρώ.
Αξιοπερίεργο είναι ότι στο «κίνημα αντίστασης» μετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Γιάννης Στουρνάρας, από τους θερμότερους οπαδούς της. Το αστείο είναι ότι ο προαναφερόμενος από το 1994 και μετά, επί κυβέρνησης Σημίτη, συμμετείχε στον εκτροχιασμό της οικονομίας, την οποία βοηθούσε και ο ίδιος να παρουσιάζεται ως ισχυρή. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος επιχειρεί, υποτίθεται, να την ξαναφέρει στον ίσιο δρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου