3 Φεβρουαρίου 2014

Εκατοντάδες τρακτέρ σε δεκάδες μπλόκα


Εκατοντάδες τρακτέρ σε δεκάδες μπλόκα


Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε διάφορα σημεία της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στο υψηλο κόστος παραγωγής, αλλά και στα δάνεια. Εκατοντάδες τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας
Εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ από Λάρισα και από Καρδίτσα τα οποία έχουν φθάσει στον κόμβο Νίκαιας επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.Μάλιστα, σημειώθηκαν και οι πρώτες εντάσεις μεταξύ αγροτών και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

Η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα.


Συγκεκριμένα, συμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών σημειώθηκαν σε δύο μπλόκα και συγκεκριμένα στην Ηλεία στον κόμβο της Μαραθιάς και τη Νίκαια στο νομό Λάρισας.


Η ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να καταλάβει το οδόστρωμα της Εθνικής οδού και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας και περιορισμένη ρίψη χημικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ηλείας, patrisnews, οι προσαχθέντες είναι ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου Χρήστος Γιάνναρος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Καραπάνος και ο γραμματέας της ΟΑΣΗ, Στάθης Κούφης.

Οι αστυνομικοί στον κόμβο Μαραθιάς έκαναν χρήση χημικών και σημειώθηκαν τρεις προσαγωγές.

Νωρίτερα κληθείς να σχολιάσει τα νέα ελαστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, ένα από τα βασικά ζήτημα που διαμαρτύρονται οι αγρότες, το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «τον καρκίνο δεν τον αντιμετωπίζεις με ασπιρίνη».

Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι υπολογίζεται πως θα στηθούν 30 έως 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα και στον κόμβο της Νίκαιας, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να καταλάβει το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, προχωρώντας και σε ρίψη χημικών.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις και ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής.

Στον κόμβο της Ημαθίας αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους παραπλεύρως της Εθνικής Οδού, λέγοντας ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου, για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν με τα τρακτέρ στην Εγνατία και σε αποκλεισμούς.

Οι αγρότες της Ημαθίας διαμαρτύρονται και γιατί δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την κακοκαιρία του περσινού χειμώνα.

Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρς τους οι αγρότες και στη Βοιωτία. Μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον 110 τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί τέσσερα χιλιόμετρα έξω από το Κάστρο στον περιφερειακό Ορχομενού.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις φορολογικές αλλαγές και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, το κόστος παραγωγής, ενώ ζητούν καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ.

Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη, ενώ αυτοί σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας, και την Τετάρτη προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.

Στο μεταξύ, στον αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί αγρότες στα Χανιά. Την κινητοποίηση πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα» που με ψήφισμά της καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τη φορολόγηση των αγροτών.

Ο αποκλεισμός του κτηρίου θα διαρκέσει -όπως έχει ανακοινωθεί- δύο μέρες, ενώ αγρότες - μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου.

Πρόθεση των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε κατάληψη της Β' ΔΟΥ Ηρακλείου προχώρησαν το πρωί και οι αγρότες του ομώνυμου νομού, διαμαρτυρόμενοι επίσης για τις φορολογικές αλλαγές και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, Γιώργο Τζωρτζάκη, η κινητοποίηση θα συνεχιστεί επ' αόριστον, εφόσον η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου