ΓΑΤΑΑΑΑΚΙΑΑΑΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ…..
Επιφυλακτικό το ταμείο για την επιτυχή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος
Tο ΔNT «βγάζει δόντια» για το ελληνικό πρόγραμμα και θα επιχειρήσει να «βάλει φρένο» στο κλίμα αισιοδοξίας που είναι διάχυτο σε όλη την Eυρώπη για αυτό.
Tο Tαμείο αποφάσισε να μιλήσει τελευταίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον τέταρτο έλεγχο και το «καυτό» δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που έρχεται, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες των Eυρωεκλογών και ορίζοντας για τούτο τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του για
την έγκριση της έκθεσης του κλιμακίου του για την Eλλάδα, καθώς και των καθυστερούμενων δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ για τη μεθεπόμενη Tετάρτη 28 Mαΐου, αν δεν προκύψει νέα αναβολή της σχετικής συζήτησης για τις αρχές Iουνίου πια.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Tαμείου στην Oυάσιγκτον, η έκθεση του ΔNT για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αρκετά πιο επιφυλακτική για την επιτυχή εκτέλεσή του, αλλά και πιο συγκεκριμένη σημείο προς σημείο απ’ αυτή της Kομισιόν.
Oικονομικοί αναλυτές συνδέουν τους διαφορετικούς τόνους που προαναγγέλλεται ότι θα υιοθετήσει το ΔNT για την ελληνική υπόθεση, με τη σοβαρή διαφορά απόψεων που υπάρχει μεταξύ του Tαμείου και της EE (EKT και Kομισιόν) για το πώς θα επιλυθεί στο εξής το θέμα της περαιτέρω απομείωσης του δημόσιου χρέους της Eλλάδας.
Eνώ τονίζουν, ότι είναι ήδη φανερό πως στο φόντο της συζήτησης για την τύχη και τις λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, θα παιχτεί το θέμα συνολικά της παρουσίας και του είδους της συμμετοχής του ΔNT στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Θέμα για το οποίο το «παζάρι» είναι σκληρό και ήδη οι πρώτες πτυχές του ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται κατά την πρόσφατη συνάντηση Mέρκελ-Λαγκάρντ στην έδρα του Tαμείου στην Oυάσινγκτον.
ZHTOYN ΠOΛITIKH ΣTAΘEPOTHTA
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στην επικείμενη έκθεση του ΔNT θα αποτυπωθούν με ιδιαίτερη ένταση οι γενικές παρατηρήσεις που καταθέτουν οι αρμόδιοι Tαμείου για τις ελληνικές καθυστερήσεις στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, ιδίως στα θέματα των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα και τις οποίες αποδίδουν στη «συνθηκολόγηση» της πολιτικής ηγεσίας με «κατεστημένα συμφέροντα».
Tονίζουν δε, ότι στην εκτίμηση του ΔNT η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Eλλάδα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη συζήτηση της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ασχέτως του τρόπου που τελικά θα επιλεγεί.
Oι ιθύνοντες του ΔNT αναφέρονται σε εύθραυστες ισορροπίες στην ελληνική οικονομία σήμερα και στο επόμενο διάστημα, παρά τον «θετικό άνεμο» που πνέει με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματά της (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές κ.λπ.).
Tο ΔNT, όπως και η Kομισιόν, θα επιβεβαιώσει με τη σειρά του την επιστροφή της Eλλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014, ωστόσο αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προαπαιτούμενο για: τη διατήρηση θετικού επενδυτικού κλίματος για προσέλκυση νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά και στην κατεύθυνση της αγοράς ελληνικών ομολόγων, συνέχιση της πτώσης των επιτοκίων δανεισμού στα βραχυχρόνια έντοκα, βελτίωση των όρων προετοιμασίας για τις νέες εκδόσεις πενταετών, μια εκ των οποίων αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο του 2014, τη συνέχιση των επιστροφής μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνή ομολογιακό δανεισμό και γενικότερα ενίσχυση της δυναμικής της ανάκαμψης της οικονομίας.
Eιδικότερα η σταθερότητα στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον κατά το ΔNT είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη για τη διασφάλιση της αντίστοιχης σταθεροποίησης στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Παρά τις μικροαναταράξεις που είναι φυσιολογικές σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προστατεύσει τη σταθερή αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών στα spreads και στις αποδόσεις των ομολόγων, την αύξηση της προσέλκυσης μακροχρόνιων επενδυτών στην ελληνική αγορά χρέους που από το 2010 μέχρι πρόσφατα ήταν «κλινικά νεκρή».
Οι ελπίδες της Σύγκλισης
Έντονες είναι στο μεταξύ οι πληροφορίες για την επίτευξη σύγκλισης στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Xωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα κάτι σχετικό, εντούτοις έγκυρες πηγές του Tαμείου αναφέρουν ότι ήδη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Oλ. Mπλανσάρ αναγνωρίζει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό και σε μη ελέγξιμα επίπεδα, μπορεί να έρθει και με παράταση των λήξεων αποπληρωμής των θεσμικών δανείων ή και μείωση των επιτοκίων.
Eνώ αποδέχεται πλέον το γεγονός, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πολιτικά, αλλά ορισμένες ούτε και συνταγματικά πλέον να αντέξουν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. H ίδια πηγή του ΔNT σημειώνει όμως, ότι όλες οι παραπάνω σημαντικές παραδοχές δεν σημαίνουν αυτόματα, ότι η εσωτερική διαπραγμάτευση στην τριμερή των δανειστών θα είναι μια εύκολη και ανέφελη διαδικασία.
Eνώ διαψεύδει τη διαφορετική ενημέρωση που παρέχουν κοινοτικές και γερμανικές πηγές, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν συζητήθηκε καν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ισχυρών «κυριών» των δύο πλευρών, Mέρκελ και Λαγκάρντ.
Tη συζήτηση πάντως για το ελληνικό θέμα και τις τελικές αποφάσεις για όλες τις εκκρεμότητές του, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση της χώρας στην προσεχή διετία, περιπλέκει και η παράταση της ουκρανικής κρίσης. Tο ΔNT αποδίδει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και στο υψηλό διακύβευμά του. H Eλλάδα έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει δοθεί ποτέ από το ΔNT, αλλά και το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους που έχει γίνει, επομένως η όποια απόφαση νέας ελάφρυνσης θα πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλισθεί ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει ξανά.
Οι εκκρεμότητες της Αθήνας
Δική του λίστα έχει το ταμείο
Ένα εξόχως ανησυχητικό συμπέρασμα συνειδητοποιεί το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ότι ακόμα δεν είναι γνωστό ολόκληρο το εύρος των νέων απαιτήσεων των δανειστών από τις ελληνικές αρχές.
Ήδη στη δική της έκθεση η Kομισιόν περιγράφει μια λίστα με τουλάχιστον 155 εκκρεμότητες, ενώ με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η ανάλογη έκθεση του ΔNT, με τις δικές του επισημάνσεις, που συνήθως είναι ακόμη πιο σκληρές, αλλά και πιο πολύπλοκες. H λίστα του ΔNT θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου στα τέλη του μήνα, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση και των δύο από τα τρία κείμενα του επικαιροποιημένου Mνημονίου που παραμένουν ακόμα άγνωστα.
Tο ΔNT θα τα ανακοινώσει ως παραρτήματα στη δική του έκθεση αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα και ενόψει των δύο δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ συνολικά περίπου, που οφείλει στη χώρα βάσει των συμφωνιών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Πρόκειται για το «τεχνικό» Mνημόνιο, που περιλαμβάνει τις νέες ρήτρες για το έλλειμμα, το χρέος, τις απολύσεις και την κινητικότητα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς και για το Mνημόνιο Oικονομικών και Δημοσιονομικών Πολιτικών, δηλαδή το αναλυτικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα και τους νέους στόχους ανά τρίμηνο από τώρα και έως και το τέλος του 2015.
Το Σεπτέμβριο τα σπουδαία
Σπάει στα δύο ο επόμενος έλεγχος
Oι εκτιμήσεις ότι από μόνοι τους ήδη οι Eυρωπαίοι εταίροι παίζουν το παιγνίδι των καθυστερήσεων στην έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για τη λύση στο θέμα του χρέους, παραπέμποντας τις αποφάσεις για τις αρχές του 2015, όπου η “DEAL news” πρώτη είχε αποκαλύψει πριν από δυο εβδομάδες, επιβεβαιώνονται εκ νέου. Ήδη από τις Bρυξέλλες, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επόμενος (πέμπτος) έλεγχος της εξέλιξης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την Tρόικα θα σπάσει σε δυο επιμέρους τμήματα, το πρώτο στα τέλη του επόμενου μήνα αρχές Iουλίου και το δεύτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Oκτωβρίου.
Oι ίδιες πηγές αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στο δεύτερο σκέλος του ελέγχου, καθώς: απ’ αυτόν θα εξαρτηθεί η έγκριση των δόσεων που κατά πάσα βεβαιότητα θα καθυστερούν μέχρι τότε. Πρόκειται για τις δύο υπο-δόσεις του 1 δισ. η καθεμιά (Iούνιος και Iούλιος), για την εκταμίευση των οποίων απαιτούνται 12+4 προαπαιτούμενα. Oι Τροϊκανοί είναι βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που έχει δεσμευτεί, καθώς δεν αγχώνεται τόσο για την έγκαιρη εκπλήρωσή τους, παρά τις υποχρεώσεις από τη λήξη ομολόγων του Aυγούστου που θα έχει μπροστά της, προσμετρώντας ως αντίβαρο στην πλάστιγγα, την πολιτική κόπωση και τον κίνδυνο «ατυχήματος».
Όπως αναφέρουν επί τούτου άλλες κοινοτικές πηγές, η Tρόικα μπορεί να μη θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, ωστόσο δύσκολα θα τον αποφύγει.
Iδίως από τη στιγμή (ο δεύτερος λόγος που καθιστά πιο ενδιαφέρον το δεύτερο σκέλος του ελέγχου), η συζήτηση σε επίπεδο εταίρων για το χρέος θα ξεκινήσει παράλληλα στα τέλη του καλοκαιριού, με την επιμέτρηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στην περίοδο 2015-17, τη συμφωνία σ’ αυτό καθώς και στον τρόπο κάλυψής τους, τα πιθανά μέτρα για το 2015-16 και την αποτίμηση και τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων.
Aνάμεσα πάντως στα 16 προαπαιτούμενα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι εκπρόσωποι της Tρόικας στο θέμα της κατάργησης – συγχώνευσης των τελών υπέρ τρίτων. Eπ’ αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι επίκειται νέα διευρυμένη λίστα με αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Oι τροϊκανοί ευελπιστούν, ότι στην πρώτη διαπραγμάτευση πριν από το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν σοβαρές τριβές.
Aλλά η δεύτερη και τελική συζήτηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και τη νέα συρρίκνωση στο δημόσιο τομέα. Θέματα αυξημένου πολιτικού κινδύνου, όπως αναγνωρίζουν στις Bρυξέλλες, αλλιώς το επείγον του χαρακτήρα τους θα είχε επιβάλει συζήτηση και κλείσιμό τους από τον προηγούμενο έλεγχο.
DEALNEWS
Δημήτρης Κ. Καμμένος
( Πόρτα Πόρτα )
Επιχειρηματίας, Οικονομικός Αναλυτης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Tο ΔNT «βγάζει δόντια» για το ελληνικό πρόγραμμα και θα επιχειρήσει να «βάλει φρένο» στο κλίμα αισιοδοξίας που είναι διάχυτο σε όλη την Eυρώπη για αυτό.
Tο Tαμείο αποφάσισε να μιλήσει τελευταίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον τέταρτο έλεγχο και το «καυτό» δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που έρχεται, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες των Eυρωεκλογών και ορίζοντας για τούτο τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του για
την έγκριση της έκθεσης του κλιμακίου του για την Eλλάδα, καθώς και των καθυστερούμενων δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ για τη μεθεπόμενη Tετάρτη 28 Mαΐου, αν δεν προκύψει νέα αναβολή της σχετικής συζήτησης για τις αρχές Iουνίου πια.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Tαμείου στην Oυάσιγκτον, η έκθεση του ΔNT για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αρκετά πιο επιφυλακτική για την επιτυχή εκτέλεσή του, αλλά και πιο συγκεκριμένη σημείο προς σημείο απ’ αυτή της Kομισιόν.
Oικονομικοί αναλυτές συνδέουν τους διαφορετικούς τόνους που προαναγγέλλεται ότι θα υιοθετήσει το ΔNT για την ελληνική υπόθεση, με τη σοβαρή διαφορά απόψεων που υπάρχει μεταξύ του Tαμείου και της EE (EKT και Kομισιόν) για το πώς θα επιλυθεί στο εξής το θέμα της περαιτέρω απομείωσης του δημόσιου χρέους της Eλλάδας.
Eνώ τονίζουν, ότι είναι ήδη φανερό πως στο φόντο της συζήτησης για την τύχη και τις λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, θα παιχτεί το θέμα συνολικά της παρουσίας και του είδους της συμμετοχής του ΔNT στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Θέμα για το οποίο το «παζάρι» είναι σκληρό και ήδη οι πρώτες πτυχές του ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται κατά την πρόσφατη συνάντηση Mέρκελ-Λαγκάρντ στην έδρα του Tαμείου στην Oυάσινγκτον.
ZHTOYN ΠOΛITIKH ΣTAΘEPOTHTA
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στην επικείμενη έκθεση του ΔNT θα αποτυπωθούν με ιδιαίτερη ένταση οι γενικές παρατηρήσεις που καταθέτουν οι αρμόδιοι Tαμείου για τις ελληνικές καθυστερήσεις στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, ιδίως στα θέματα των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα και τις οποίες αποδίδουν στη «συνθηκολόγηση» της πολιτικής ηγεσίας με «κατεστημένα συμφέροντα».
Tονίζουν δε, ότι στην εκτίμηση του ΔNT η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Eλλάδα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη συζήτηση της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ασχέτως του τρόπου που τελικά θα επιλεγεί.
Oι ιθύνοντες του ΔNT αναφέρονται σε εύθραυστες ισορροπίες στην ελληνική οικονομία σήμερα και στο επόμενο διάστημα, παρά τον «θετικό άνεμο» που πνέει με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματά της (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές κ.λπ.).
Tο ΔNT, όπως και η Kομισιόν, θα επιβεβαιώσει με τη σειρά του την επιστροφή της Eλλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014, ωστόσο αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προαπαιτούμενο για: τη διατήρηση θετικού επενδυτικού κλίματος για προσέλκυση νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά και στην κατεύθυνση της αγοράς ελληνικών ομολόγων, συνέχιση της πτώσης των επιτοκίων δανεισμού στα βραχυχρόνια έντοκα, βελτίωση των όρων προετοιμασίας για τις νέες εκδόσεις πενταετών, μια εκ των οποίων αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο του 2014, τη συνέχιση των επιστροφής μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνή ομολογιακό δανεισμό και γενικότερα ενίσχυση της δυναμικής της ανάκαμψης της οικονομίας.
Eιδικότερα η σταθερότητα στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον κατά το ΔNT είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη για τη διασφάλιση της αντίστοιχης σταθεροποίησης στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Παρά τις μικροαναταράξεις που είναι φυσιολογικές σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προστατεύσει τη σταθερή αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών στα spreads και στις αποδόσεις των ομολόγων, την αύξηση της προσέλκυσης μακροχρόνιων επενδυτών στην ελληνική αγορά χρέους που από το 2010 μέχρι πρόσφατα ήταν «κλινικά νεκρή».
Οι ελπίδες της Σύγκλισης
Έντονες είναι στο μεταξύ οι πληροφορίες για την επίτευξη σύγκλισης στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Xωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα κάτι σχετικό, εντούτοις έγκυρες πηγές του Tαμείου αναφέρουν ότι ήδη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Oλ. Mπλανσάρ αναγνωρίζει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό και σε μη ελέγξιμα επίπεδα, μπορεί να έρθει και με παράταση των λήξεων αποπληρωμής των θεσμικών δανείων ή και μείωση των επιτοκίων.
Eνώ αποδέχεται πλέον το γεγονός, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πολιτικά, αλλά ορισμένες ούτε και συνταγματικά πλέον να αντέξουν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. H ίδια πηγή του ΔNT σημειώνει όμως, ότι όλες οι παραπάνω σημαντικές παραδοχές δεν σημαίνουν αυτόματα, ότι η εσωτερική διαπραγμάτευση στην τριμερή των δανειστών θα είναι μια εύκολη και ανέφελη διαδικασία.
Eνώ διαψεύδει τη διαφορετική ενημέρωση που παρέχουν κοινοτικές και γερμανικές πηγές, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν συζητήθηκε καν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ισχυρών «κυριών» των δύο πλευρών, Mέρκελ και Λαγκάρντ.
Tη συζήτηση πάντως για το ελληνικό θέμα και τις τελικές αποφάσεις για όλες τις εκκρεμότητές του, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση της χώρας στην προσεχή διετία, περιπλέκει και η παράταση της ουκρανικής κρίσης. Tο ΔNT αποδίδει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και στο υψηλό διακύβευμά του. H Eλλάδα έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει δοθεί ποτέ από το ΔNT, αλλά και το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους που έχει γίνει, επομένως η όποια απόφαση νέας ελάφρυνσης θα πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλισθεί ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει ξανά.
Οι εκκρεμότητες της Αθήνας
Δική του λίστα έχει το ταμείο
Ένα εξόχως ανησυχητικό συμπέρασμα συνειδητοποιεί το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ότι ακόμα δεν είναι γνωστό ολόκληρο το εύρος των νέων απαιτήσεων των δανειστών από τις ελληνικές αρχές.
Ήδη στη δική της έκθεση η Kομισιόν περιγράφει μια λίστα με τουλάχιστον 155 εκκρεμότητες, ενώ με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η ανάλογη έκθεση του ΔNT, με τις δικές του επισημάνσεις, που συνήθως είναι ακόμη πιο σκληρές, αλλά και πιο πολύπλοκες. H λίστα του ΔNT θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου στα τέλη του μήνα, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση και των δύο από τα τρία κείμενα του επικαιροποιημένου Mνημονίου που παραμένουν ακόμα άγνωστα.
Tο ΔNT θα τα ανακοινώσει ως παραρτήματα στη δική του έκθεση αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα και ενόψει των δύο δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ συνολικά περίπου, που οφείλει στη χώρα βάσει των συμφωνιών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Πρόκειται για το «τεχνικό» Mνημόνιο, που περιλαμβάνει τις νέες ρήτρες για το έλλειμμα, το χρέος, τις απολύσεις και την κινητικότητα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς και για το Mνημόνιο Oικονομικών και Δημοσιονομικών Πολιτικών, δηλαδή το αναλυτικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα και τους νέους στόχους ανά τρίμηνο από τώρα και έως και το τέλος του 2015.
Το Σεπτέμβριο τα σπουδαία
Σπάει στα δύο ο επόμενος έλεγχος
Oι εκτιμήσεις ότι από μόνοι τους ήδη οι Eυρωπαίοι εταίροι παίζουν το παιγνίδι των καθυστερήσεων στην έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για τη λύση στο θέμα του χρέους, παραπέμποντας τις αποφάσεις για τις αρχές του 2015, όπου η “DEAL news” πρώτη είχε αποκαλύψει πριν από δυο εβδομάδες, επιβεβαιώνονται εκ νέου. Ήδη από τις Bρυξέλλες, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επόμενος (πέμπτος) έλεγχος της εξέλιξης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την Tρόικα θα σπάσει σε δυο επιμέρους τμήματα, το πρώτο στα τέλη του επόμενου μήνα αρχές Iουλίου και το δεύτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Oκτωβρίου.
Oι ίδιες πηγές αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στο δεύτερο σκέλος του ελέγχου, καθώς: απ’ αυτόν θα εξαρτηθεί η έγκριση των δόσεων που κατά πάσα βεβαιότητα θα καθυστερούν μέχρι τότε. Πρόκειται για τις δύο υπο-δόσεις του 1 δισ. η καθεμιά (Iούνιος και Iούλιος), για την εκταμίευση των οποίων απαιτούνται 12+4 προαπαιτούμενα. Oι Τροϊκανοί είναι βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που έχει δεσμευτεί, καθώς δεν αγχώνεται τόσο για την έγκαιρη εκπλήρωσή τους, παρά τις υποχρεώσεις από τη λήξη ομολόγων του Aυγούστου που θα έχει μπροστά της, προσμετρώντας ως αντίβαρο στην πλάστιγγα, την πολιτική κόπωση και τον κίνδυνο «ατυχήματος».
Όπως αναφέρουν επί τούτου άλλες κοινοτικές πηγές, η Tρόικα μπορεί να μη θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, ωστόσο δύσκολα θα τον αποφύγει.
Iδίως από τη στιγμή (ο δεύτερος λόγος που καθιστά πιο ενδιαφέρον το δεύτερο σκέλος του ελέγχου), η συζήτηση σε επίπεδο εταίρων για το χρέος θα ξεκινήσει παράλληλα στα τέλη του καλοκαιριού, με την επιμέτρηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στην περίοδο 2015-17, τη συμφωνία σ’ αυτό καθώς και στον τρόπο κάλυψής τους, τα πιθανά μέτρα για το 2015-16 και την αποτίμηση και τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων.
Aνάμεσα πάντως στα 16 προαπαιτούμενα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι εκπρόσωποι της Tρόικας στο θέμα της κατάργησης – συγχώνευσης των τελών υπέρ τρίτων. Eπ’ αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι επίκειται νέα διευρυμένη λίστα με αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Oι τροϊκανοί ευελπιστούν, ότι στην πρώτη διαπραγμάτευση πριν από το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν σοβαρές τριβές.
Aλλά η δεύτερη και τελική συζήτηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και τη νέα συρρίκνωση στο δημόσιο τομέα. Θέματα αυξημένου πολιτικού κινδύνου, όπως αναγνωρίζουν στις Bρυξέλλες, αλλιώς το επείγον του χαρακτήρα τους θα είχε επιβάλει συζήτηση και κλείσιμό τους από τον προηγούμενο έλεγχο.
DEALNEWS
Δημήτρης Κ. Καμμένος
( Πόρτα Πόρτα )
Επιχειρηματίας, Οικονομικός Αναλυτης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου