Ποιους συμφέρει η εθελούσια έξοδος της Alpha Bank - Απειλή κατάρρευσης για το ΕΤΑΤ
Με κατάρρευση απειλείται το -έτσι κι αλλιώς θνησιγενές- Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) το οποίο θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος καθώς είναι υποχρεωμένο να υποδεχτεί ένα νέο κύμα συνταξιούχων, λόγω της εθελουσίας στην Alpha Bank.
Τρία χρόνια ζωής δίνει στο ταμείο, αν δεν ληφθούν μέτρα, ο πρόεδρος του συλλόγου του ΕΝΑΣ (Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος) Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας τονίζει πως “μετά την παραίτηση του κου Φράγκου από τη θέση του Προέδρου του ΕΤΑΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν έχει ούτε καν τη δυνατότητα συνεδρίασης.
Είναι προφανές ότι θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή για όσους αποχωρούν από την τράπεζα με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τόσο για το θέμα της πράξης συνταξιοδότησης όσο και του εφάπαξ, αφού και το τελευταίο αποδίδεται με την προσκόμιση της εν λόγω πράξης στο ταμείο (ΤΑΠΕΤΕ).
Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έχει καταληκτική ημερομηνία την 30/9/2014 απαιτεί, εκτός των άλλων, την άμεση και πλήρη λειτουργία του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ, ώστε να διεκπεραιωθούν ζωτικά αιτήματα των ασφαλισμένων μελών μας, όπως η εξαγορά χρόνου υπηρεσίας και η πράξη απονομής σύνταξης”.
Όπως τονίζει ο σύλλογος πρέπει η τράπεζα “να εφαρμόσει αυστηρά τα προβλεπόμενα στο νόμο 3371/2005 και να καταβάλει τις αναλογούσες εισφορές, ώστε να μην οδηγηθεί το ήδη προβληματικό ΕΤΑΤ σε κατάρρευση”.
“Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν υπόψη – κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Κωνσταντινόπουλος - ότι η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ δεν είναι εξασφαλισμένη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα -που υπολογίζεται σε τρία χρόνια με τα σημερινά δεδομένα- τα αποθεματικά του ταμείου θα έχουν εξατμιστεί”.
Παράλληλα ο σύλλογος έστειλε επιστολή και στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας ενημέρωση για την πορεία ανάθεσης της οικονομικής μελέτης για το ΕΤΑΤ. Σημειώνεται πως η εν λόγω μελέτη αφορά στον υπολογισμό του κόστους του προγράμματος συνταξιοδότησης της Εμπορικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2006-2011. Και ενώ το κονδύλι έχει εγκριθεί από την Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ήδη από 21 Αυγούστου 2013 δεν υπάρχει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη.
Ποιοι μπορούν να βγουν με εθελουσία και να συνταξιοδοτηθούν;
Ο σύλλογος εργαζομένων για να διευκολύνει τους ασφαλισμένους υπενθυμίζει τις επτά διαφορετικές διατάξεις που ισχύουν για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΑΤ με βάση όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
1.Άνδρες. Οι βασικές διατάξεις είναι δύο:
-Χωρίς όριο ηλικίας με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Πάγια πρακτική του ΤΕΑΠΕΤΕ και στη συνέχεια του ΕΤΑΤ τα τελευταία 20 χρόνια είναι να απονέμει σύνταξη σε 31 χρόνια και 6 μήνες. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογός έχει αποστείλει σχετικά εξώδικα στη Διοίκηση του Ταμείου ζητώντας την εφαρμογή του καταστατικού, που προβλέπει 30 έτη υπηρεσίας.
- Σε ηλικία 55 ετών με 25 συνταξιοδοτικά χρόνια (τουλάχιστον 15 στην Εμπορική)
2 . Γυναίκες. Προβλέπονται τα εξής:
- Χωρίς όριο ηλικίας με 24.6 συντάξιμα χρόνια
- Σε ηλικία 45 ετών με 19 χρόνια και 6 μήνες
- Χωρίς όριο ηλικία με 20 χρόνια υπηρεσίας για έγγαμες γυναίκες.
-Σε ηλικία 42 ετών με 17 χρόνια και 6 μήνες υπηρεσία (με τουλάχιστον 15 χρόνια στην Εμπορική) αν υπάρχει ανήλικο τέκνο
- Σε ηλικία 57 ετών με 14 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως για τις καθαρίστριες με βαρέα ένσημα ισχύουν οι τρεις πρώτες περιπτώσεις, μειωμένες κατά 2 χρόνια.
Προσοχή, καθώς εξαγορές πλασματικών ετών δεν γίνονται από το ΕΤΑΤ. Εξαγορές μπορούν να γίνουν μόνο για χρόνο στρατιωτικής θητείας και προϋπηρεσίας.
Όσον αφορά στο εφάπαξ της Εμπορικής οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Όσοι αποχώρησαν μέχρι 31 Αυγούστου 2013 θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου (μειωμένο κατά 30% από 31/08/2011)
2. Για όσους αποχωρούν από 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά ο υπολογισμός της εφάπαξ παροχής δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς εκκρεμεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς όλα τα Ταμεία Πρόνοιας.
3. Η εφάπαξ παροχή δίνεται με την προσκόμιση στο Ταμείο της πράξης συνταξιοδότησης από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω οικονομικής αδυναμίας του ταμείου.
4. Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος προσκομίζεται στο Ταμείο βεβαίωση από την οποία προκύπτει η μη θεμελίωση. Στην περίπτωση αυτή αντί της εφάπαξ παροχής γίνεται -επίσης με σειρά προτεραιότητας- επιστροφή των εισφορών του ασφαλισμένου.
Αναφορά πρέπει να γίνει και στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποχωρούν από την εργασία και δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα (αναστολή σύνταξης) πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του ΕΤΑΤ. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία απονομής σύνταξης καθώς και το ύψος, έτσι ώστε το Ταμείο Υγείας (ΤΑΠΕΤΕ, κλάδος ασθένειας) να υπολογίσει την μηνιαία εισφορά που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς ασφαλισμένου, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις παροχές υγείας έως ότου του απονεμηθεί οριστικά η σύνταξη.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου