19 Οκτωβρίου 2014

New York Times: Κόντρες και διλήμματα πριν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας!

New York Times: Κόντρες και διλήμματα πριν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας!


Τι αναφέρουν μυστικά πρακτικά των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, λίγο πριν καταρρεύσει το 2013

Μυστικά πρακτικά των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία γίνεται αναφορά στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τις αποφάσεις για την Λαϊκή τράπεζα, έφεραν στο φως οι New York Times.
Πρόκειται για την πρώτη διαρροή πρακτικών στην ιστορία της ΕΚΤ, καθώς αυτά κανονικά παραμένουν εμπιστευτικά και εκτός δημόσιας θέας για 30 χρόνια ενώ πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο συγκεκριμένα άτομα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε έντονη αντίδραση της Γερμανίας στην παραχώρηση της έκτακτης ρευστότητας, προς την καταρρέουσα τότε Λαϊκή Τράπεζα, παρά τις διαβεβαιώσεις του τέως διοικητή της Κεντρικής τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη ότι η τράπεζα κατείχε πέραν πάσης αμφιβολίας τα περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσει.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν τόνιζε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής «είχαν παραφουσκωθεί, από τον τότε διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, κατά τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμπιστεύθηκε τον κ. Δημητριάδη και, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Bundesbank, παραχώρησε έκτακτη ρευστότητα, ύψους 9 δις, στη Λαϊκή.

Η απάντηση Δημητριάδη
Με ανακοίνωση του, ο κ. Δημητριάδης χαρακτηρίζει "παραπλανητικές" τις αναφορές των Ney York Times. Αναφέρει ότι οι ενέργειες, που έγιναν, κατά την περίοδο εκείνη από την ΚΤΚ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απέτρεψαν την άτακτη χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και κατ' επέκταση του κυπριακού κράτους και πέτυχαν να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Η αναφορά που γίνεται στο άρθρο , σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, βασίζεται σε απόρρητα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία, "ως εκ τούτου, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω".

Ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει ότι, αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, προτού ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο, η τράπεζα θα κατέρρεε και το κυπριακό κράτος, το οποίο δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει καν τους ασφαλισμένους καταθέτες, θα οδηγείτο σε άτακτη χρεωκοπία.
Επίσης , αναφέρει ότι η πρώτη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή, περιλάμβανε την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.
«Για την παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα», διευκρινίζει ο κ. Δημητριάδης ,«η Κεντρική Τράπεζα λάμβανε ως εχέγγυο, στοιχεία ενεργητικού από τη Λαϊκή Τράπεζα τα οποία είχαν ονομαστική αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ρευστότητα που παρείχε. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνταν με λεπτομέρεια και κρίνονταν ως επαρκής εξασφάλιση από τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου