12 Ιουνίου 2016

Υπάρχουν μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας για αγωγό δια μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς Ελλάδα και Βουλγαρία


Εξορθολογισμό στις κινήσεις της προσπαθεί να πραγματοποιήσει η Μόσχα σε σχέση με τα μεγάλα ενεργειακά έργα δια μέσω της Μαύρης...



Εξορθολογισμό στις κινήσεις της προσπαθεί να πραγματοποιήσει η Μόσχα σε σχέση με τα μεγάλα ενεργειακά έργα δια μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα προς Ελλάδα και Βουλγαρία, ζητώντας πρώτα το «πράσινο φώς» από τις Βρυξέλλες και εξασφαλίζοντας πρώτα τους «πελάτες».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού ενέργειας επιβεβαιώνεται πλήρως και το άρθρο μας ( «Ζωντανός» ο αγωγός πετρελαίου Ρωσίας-Ελλάδος και Βουλγαρίας), με το οποίο αναφέραμε ότι η εταιρεία που είχε συσταθεί το 2008 και στην οποία συμμετείχαν τρεις ρωσικές κρατικές εταιρείες που κατείχαν ποσοστό 51 τοις εκατό, θα χρησιμεύσει ως βάση για τα μελλοντικά ελληνικά-βουλγαρικά έργα, είναι ακόμα ενεργή .

Αυτό όμως που διαπιστώνεται είναι επίσης οι μυστικές συνομιλίες των δύο πλευρών για το θέμα αυτό , αλλά δεν υπάρχει ακόμη » Λευκός» καπνός μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ .

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να κατασκευάσει οποιοδήποτε αγωγό κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα ( που θα καταλήγει σε Βουλγαρία –Ελλάδα) , χωρίς καμία εγγύηση ότι η υποδομή αυτή θα απευθύνεται σε προκαθορισμένη ζήτηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό, και δεν μπορώ παρά τα επαναλάβω τα λόγια του περί συνεχών επαφών και διαλόγου. Συζητάμε αυτές τις διαδικασίες, μπορούμε να δούμε το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας στην παροχή φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη .. . Αλλά πρώτα απ “όλα εξαρτάται η υλοποίηση των έργων αυτών εξαρτάται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών και τις γραμμές που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους , κάτι που είναι στην πρώτη θέση», είπε ο υπουργός.

«Εδώ χρειαζόμαστε εγγυήσεις, κανείς δεν θα κατασκευάσει έναν αγωγό κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι η υποδομή θα απευθύνεται σε συγκεκριμένη ζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές , εφ “όσον είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς και το σχέδιο διανομής, αλλά και την ασφάλεια στο θέμα αυτό των Ευρωπαίων καταναλωτών», είπε ο Novak , όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, αν η ΕΚ δώσει θετική απάντηση στην πρόταση της εγκαταστάσεως στο έδαφός της διανομέα φυσικού αερίου.

Η Ρωσία τον Δεκέμβριος 2014 λόγω της μη εποικοδομητικής θέσης της ΕΕ ανακοίνωσε την ακύρωση του αγωγού «South Stream», αλλά και του «Turk Stream», λόγω της εντάσεως των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Το παιχνίδι που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και την Βουλγαρία σε σχέση με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης δεν είναι μόνο τεράστιο, αλλά και κομβικό για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Σε άρθρο από το pentapostagma.gr με τίτλο ( Γιατί το συμβούλιο ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στηρίζει σθεναρά την ενεργειακή διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας ;), είχαμε τονίζει ότι οι νυν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία για να μην «περάσει» κανένας αγωγός από την Ρωσία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σκοπός τους είναι, οι Ρώσοι να μην «πλησιάσουν» ενεργειακά μια περιοχή στην οποία έχουν τεράστια «ερείσματα» στον πληθυσμό, τόσο δια μέσου της θρησκείας όσο και δια μέσου του πολιτισμού και του εμπορίου.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα διότι θέλουν να πουλήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο, θέλοντας τον αποκλειστικό εφοδιασμό ενέργειας της ΕΕ.

Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος και των οικονομικών κυρώσεων στην Μόσχα , μέσω των οποίων «απαγορεύονται» οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία.

Όλα όμως αυτά τα αλλοπρόσαλλα σχέδια θα πάνε στον «καιάδα» διότι οι Ευρωπαίοι ζώντας με αυτήν την ατέρμονε λιτότητα θα ξεσηκωθούν ( βλέπε Γαλλία) , θα αλλάξουν τις κυβερνήσεις τους , τους πολιτικούς τους και φυσικά ολόκληρη την πολιτική τους.

Όσο για το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο , αυτό δεν δύναται ούτε σε τιμή ούτε και σε ποσότητα να καλύψει ενεργειακά την Ευρώπη σε καμία περίπτωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου