8 Αυγούστου 2016

AP: “Χρυσές δουλειές κάνουν οι διακινητές μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα”





Με την Τουρκία σε κρίση και τα ευρωπαϊκά σύνορα κλειστά, οι λαθροδιακινητές στη βόρεια Ελλάδα περιμένουν ότι το καλοκαίρι θα είναι επικερδές, γράφει το Associated Press. Οι μέθοδοί τους είναι ολοένα και πιο εξελιγμένες, σύμφωνα με την αστυνομία. Χρησιμοποιούν «ανιχνευτές» με μοτοσικλέτες, χάρτες με τα «τυφλά σημεία» της φύλαξης των συνόρων, ακόμη και πληροφοριοδότες από την αστυνομία, για να μετακινήσουν τους πρόσφυγες που εδώ και μήνες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Οι υψηλότερες αμοιβές που απαιτούν οι λαθροδιακινητές, αλλά και οι πιθανότητες που είναι ολοένα και μικρότερες, ελάχιστα έχουν μειώσει την αποφασιστικότητα προσφύγων όπως ο Σοράχ Ραχίμι.

Ο 22χρονος φοιτητής ψυχολογίας ταξίδεψε από το Αφγανιστάν με τη μητέρα του, η οποία έχει προβλήματα υγείας. Πέρασε τρεις μήνες στο λιμάνι του Πειραιά, πριν ταξιδέψει προς τα βόρεια με τρένο. Αποτελεί τον ιδανικό «στόχο» για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που έχουν επανεμφανιστεί στη βόρεια Ελλάδα, γράφει το Associated Press. Ο Ραχίμι συμφώνησε να τους πληρώσει 2.500 ευρώ «το κεφάλι», για να τους μεταφέρουν από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στη Σουηδία. Κατάφερε όμως να προχωρήσει μόλις λίγα χιλιόμετρα, πριν τον εντοπίσει η αστυνομία και τον γυρίσει πίσω, για να τον μεταφέρει σε χώρο φιλοξενίας.

Οι λαθροδιακινητές στην Ελλάδα επανεμφανίστηκαν, σε μεγάλους αριθμούς, μετά από τη διάλυση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στην Ειδομένη, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας που επικαλείται το Associated Press.

Σε μία πρόσφατη επιχείρηση, η αστυνομία συνέλαβε 29 μέλη δύο κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης στη βόρεια Ελλάδα. Η μία σπείρα είχε πάρει πληροφορίες από αστυνομικό, για τα «κενά» στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι λαθροδιακινητές έχουν φέρει περίπου 600 πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τους βοήθησαν να φτάσουν σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας έναν στόλο από ταξί, καρτοτηλέφωνα και κωδικούς όπως «σκύλοι», για την αστυνομία, «σκουπιδιάρικα», για τα περιπολικά, «τσιμεντόλιθοι», «ψάρια» ή «κεμπάμπ» για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Τουλάχιστον 6 Ελληνες οδηγοί ταξί εμπλέκονταν σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης, χρεώνοντας κανονικά κόμιστρα ενώ γνώριζαν ότι μετείχαν σε παράνομη δραστηριότητα», είπε ο Διευθυντής του Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Παντελάκος, στο Associated Press. «Κάθε μεταφορά είχε τη συνδρομή ''ανιχνευτών'' σε μηχανές, για να αποφύγουν τον εντοπισμό», πρόσθεσε. Αλλοι ύποπτοι είναι από τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία, την Αλβανία και το Καζακστάν.

Επίσης, πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ, με την κατηγορία ότι βοηθούσαν λαθροδιακινητές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Δεν λύθηκε το πρόβλημα με την διάλυση της Ειδομένης

Η διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης δεν έλυσε το πρόβλημα, τονίζει το δημοσίευμα. Δεκάδες πρόσφυγες κρύβονται ακόμη σε χωράφια, κάτω από γέφυρες και σε δάση κοντά στην Ειδομένη. Από τη στιγμή της διάλυσης του καταυλισμού, 50-100 άτομα κάθε ημέρα εντοπίζονται ενώ προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και τους στέλνουν πίσω, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι λαθροδιακινητές ασύστολα διαπραγματεύονται με μετανάστες σε πάρκα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εχουν το πάνω χέρι, σχολιάζει το Associated Press, από τη στιγμή που οι μετανάστες βρίσκονται ήδη στη χώρα για αρκετούς μήνες.

Η Αφγανή Φατίμα Νταβοόντι έχει ήδη συμφωνήσει μαζί τους για την τιμή και περιμένει τους λαθροδιακινητές να παραλάβουν εκείνη, τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους, 6 και 10 ετών.

«Δεν μπορώ να σας πω το ποσό. Θέλουμε να φτάσουμε στη Φινλανδία και θα δώσουμε ολόκληρο το ποσό όταν βρεθούμε εκεί», είπε η 32χρονη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Είμαι έτοιμη να φύγω για τα σύνορα. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο. Αλλά αν δεν πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις, τότε δεν θα τα καταφέρεις», πρόσθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου