Σε άρθρο μας με τίτλο (πάμε σε εμπλοκή Ιράν –Τουρκίας; Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανατίναξε Τούρκους στρατιώτες), πριν δύο μήνες σχεδόν είχαμε τονίσει ότι οι δύο χώρες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα όχι μόνο στην Συρία
αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και η σύγκρουση πλησιάζει με γοργό βήμα.
Tο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατήγγειλε την δήλωση του Ιρανού εκπροσώπου του αντίστοιχου υπουργείου , ο οποίος απαίτησε από την Τουρκία να μην κάνει «δοκιμές με την υπομονή του Ιράν».
«Δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε κατανοητό για μια χώρα, η οποία δεν διστάζει να πιέσει στο πεδίο της μάχης τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από τις κρίσεις, να κατηγορεί τους άλλους ότι είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές εντάσεις και την αστάθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Hüseyin Müftüoğlu.
«Το Ιράν πρέπει να λάβει εποικοδομητικά μέτρα και να αναδιατάξει την περιφερειακή πολιτική του , αντί να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλες χώρες», κατέληξε .
Ο Müftüoğlu τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του Ιράν έρχονται σε αντίθεση στις διεθνείς πλατφόρμες όπως τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ισλαμικό οργανισμό συνεργασίας .
Τα σχόλιά του ήρθαν όταν ο Bahram Qassemi, ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να δοκιμάσει την υπομονή του Ιράν.»
«Όσοι έχουν ανώριμα όνειρα για την ανοικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας και έχουν λάβει παράνομα και αθέμιτα μέτρα υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες δεν μπορεί να αποποιούνται της ευθύνη τους για τέτοιες κινήσεις μέσα από ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», δήλωσε ο Qassemi σε δήλωσή του αργά την 19η Φεβρουαρίου, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim .
«Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανασφάλεια και η αστάθεια στην περιοχή δεν έχει καμία επίδραση , παρά μόνο στην δημιουργία παρανοϊκών καταστάσεων», πρόσθεσε.
Ο Qassemi αναφέρθηκε στην ομιλία του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία, όπου κάλεσε το Ιράν να σταματήσει την διεξαγωγή σεκταριστικής πολιτικής για χάρη της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
«Το Ιράν θέλει να μετατρέψει τη Συρία και το Ιράκ σε σιιτικό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο συνέδριο για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ενάντια σεχταρισμό στη Μέση Ανατολή και καλεί το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, ότι το Ιράν επιδιώκει την επαναφορά του «περσικού εθνικισμού » στην περιοχή.
Η Τεχεράνη διαθέτει τα ίδια αυτοκρατορικού τύπου όνειρα για την Συρία, την οποία θεωρεί προπύργιο της και δεν θέλει ο Ερντογάν να καρπωθεί εδάφη και πλούσιες περιοχές που δεν του ανήκουν.
Επίσης στην πόλη Αλ Μπαμπ συμμετέχουν στην επίθεση για την κατάληψη της χιλιάδες Ιρανοί Φρουροί οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια πολεμούν μαζί με τους Σύρους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.
Η τουρκική εισβολή χάλασε τα σχέδια των Ιρανών που βλέπουν τους Τούρκους να προελαύνουν σε μια χώρα για την οποία έχουν σκοτωθεί αρκετές εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί.
Επίσης στις κοιλάδες μεταξύ Δαμασκού και Λιβάνου, όπου ολόκληρες κοινότητες έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές λόγω του πολέμου , μια τεράστια αλλαγή λαμβάνει χώρα. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν και πάλι πίσω.
Αλλά οι άνθρωποι που εγκαθίστανται δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που τις εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών.
Οι νέες αφίξεις έχουν μια διαφορετική πίστη και δόγμα από τις σουνιτικές μουσουλμανικές οικογένειες που ζούσαν κάποτε εκεί.
Πρόκειται, για σιίτες που έχουν στόχο να «συμπληρώσουν» εκ νέου την περιοχή με αυτού του δόγματος τους πολίτες , όχι μόνο στη Συρία, αλλά και σε Λίβανο και Ιράκ.
Πρόκειται για σχέδιο ανταλλαγής πληθυσμών με σκοπό τις δημογραφικές αλλαγές σε τμήματα της Συρίας,και επαναπροσαρμογής της χώρας σε ζώνες επιρροής από υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπό την ηγεσία του Ιράν.
Έτσι , θα περιοριστεί και η τουρκική επιρροή στην περιοχή της Συρίας και η Τεχεράνη θα μπορεί να ελέγχει άμεσα και να προωθεί καλύτερα τα συμφέροντα της .
Το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειές του να ελέγξει την χώρα αυτή ακολουθώντας ένα πολύ διαφορετικό σχέδιο από την Ρωσία, υποστηρίζοντας σφόδρα τον Άσαντ.
Η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του Ιράν και Τουρκίας με φόντο την Συρία είναι κάτι δεδομένο πλέον, αλλά η ουσία είναι ότι η Τουρκία αλλάζει πλέον στάση και παίρνει το πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν , και όλο αυτό οδηγεί σε σίγουρη σύγκρουση στο συριακό έδαφος ανάμεσα σε Ιρανούς και Τούρκους για την τύχη της χώρας.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου