Για πρώτη φορά γεννήθηκαν υγιέστατα ποντίκια από δύο μητέρες σε μια μελέτη που ελπίζει να υπερβεί τα όρια της επιστήμης της αναπαραγωγής.
Η κινεζική επιστημονική ομάδα πίσω από το πείραμα αναφέρει ότι έχουν επίσης γεννηθεί ποντίκια από δύο μπαμπάδες, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν μόνο για λίγες ημέρες. Η προοπτική κλινικής εφαρμογής της εν λόγω τεχνικής σε ανθρώπους δεν είναι άμεση, αλλά τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι βιολογικοί φραγμοί για την αναπαραγωγή μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι δυνατόν να ξεπεραστούν.
«Αυτό που συνέβη δείχνει τις προοπτικές και τι είναι πολύ πιθανό να γίνει στο μέλλον», δήλωσε ο Wei Li, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της μελέτης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι επιστήμονες έχουν και παλιότερα κατορθώσει να δημιουργήσουν μωρά ποντίκια από γονείς του ιδίου φύλου, αλλά τα νεογέννητα παρουσίαζαν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Παράλληλα οι μέθοδοι που χρησιμοποιηθήκαν απαιτούσαν γενετικές μεταλλάξεις για πολλές γενιές ποντικιών.
Η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να απαντήσει σε ένα χρόνιο ερώτημα που αφορά τη βιολογία: γιατί στα θηλαστικά είναι απαραίτητη η γενετική συνεισφορά τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα. Σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους σφυροκέφαλους καρχαρίες και τους δράκους του κομόντο. Σε αυτά τα ζώα η γενετική συνεισφορά του πατέρα δεν είναι απαραίτητη.
athensvoice.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου