23 Απριλίου 2014

Γέφυρα δολοφόνος – Ντροπή για το κράτος(του Μιχάλη Αγραφιώτη)


Γέφυρα δολοφόνος – Ντροπή για το κράτος(του Μιχάλη Αγραφιώτη)



Ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να είχε κάλλιστα αποφευχθεί. Γιατί όσοι αστάθμητοι παράγοντες με υπαιτιότητα του οδηγού ή ατυχίας και να υπάρχουν, η γέφυρες προς Θεσσαλονίκη και Λάρισα αποτελούν αναμφίβολα «καρμανιόλες» και μάλιστα, με πληθώρα νεκρών τα τελευταία 30 χρόνια. Ποιος φταίει γι’ αυτό το αίσχος; Ποιος είναι υπαίτιος για την αδιαφορία ως προς την ασφάλεια οδηγών και επιβατών;

Εδώ και χρόνια που επισημαίνουμε το πρόβλημα ακούω συνεχώς ότι πρόκειται για υπόθεση του ΟΣΕ και δεν μπορεί να παρέμβει η επίσημη πολιτεία. Σε άλλη περίπτωση, και όταν θα πρόκειται για κανέναν ιδιώτη χωρίς καμία ισχύ, η πολιτεία θα είχε προβεί σε άμεσες ενέργειες και μάλιστα με τεράστια πρόστιμα. Τρένο δεν υπάρχει πια, τα ποσά που δαπανήθηκαν επί Υπουργίας του Μιχάλη Λιάπη για την ανακατασκευή του δικτύου και δαπανήθηκαν χωρίς λόγο, δεν προέβλεψαν την ανακατασκευή των γεφυρών – εκτρωμάτων.

Ποιος έχει ευθύνη για το διαρκές έγκλημα που συντελείται; Είναι μια υπόθεση που χρήζει της παρέμβασης της Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα, και μάλιστα, όχι μόνο την απόδοση των ευθυνών, αλλά και την άμεση επέμβαση για την διάλυση αυτού του εκτρώματος και την δημιουργία ασφαλούς δρόμου για τους διερχόμενους.

Όποια και αν είναι η συμπεριφορά των οδηγών στο δρόμο είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια τους, ειδικά σε κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτής της συγκεκριμένης γέφυρας, που και με υπό συνθήκες πλήρους πρόβλεψης και τήρησης του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας η προσπέλαση είναι επικίνδυνη. Το πλάτος της με προδιαγραφές της δεκαετίας του 50 είναι ανεπαρκές για τις σημερινές συνθήκες, όμως αυτό κανείς δεν το πρόβλεψε για να μην έχουμε τόσους θανάτους ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εδώ και χρόνια.

Και δεν φτάνει η ανεπάρκεια της πολιτείας στο θέμα των οδικών κατασκευών που δεν είναι το μοναδικό επικίνδυνο σημείο, υπάρχουν ακόμη δεκάδες σε όλο το δίκτυο, πραγματικά συγχαρητήρια αξίζουν στους αφανείς ήρωες του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, που παρά τη λεηλασία και τα ανελέητα χτυπήματα από τους απάνθρωπους του Υπουργείου Υγείας, στάθηκαν δίπλα στους τραυματισμένους και κατάφεραν δίνοντας μάχη να τους παρέχουν τις πρώτες κρίσιμες βοήθειες.

Το χθεσινό περιστατικό απέδειξε ότι δεν έχουμε κράτος, είμαστε ξέφραγο αμπέλι και όπως πάει σε λίγο θα μας αφήσουν στη μοίρα μας. Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να κάνουν show. Σημασία έχει να ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι και να προβούν στις ενέργειες για αντικατάσταση του εκτρώματος. Κάποιοι σήμερα θα έπρεπε να ντρέπονται για το χάλι μας και να απολογούνται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

- See more at: http://www.kozan.gr/post/157613#sthash.wFe3qyVK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου