4 Ιουνίου 2014

Άσκηση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στην Αττική - Τι τρέχει;


Άσκηση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στην Αττική - Τι τρέχει;


Μια εκτεταμένη άσκηση πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η ΕΕ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2014”, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, όπου τίθεται σε δοκιμή η συνεργασία και οι ικανότητες αντίδρασης των κρατών μελών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Στην άσκηση μετέχουν ομάδες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Κύπρο, με τη συμμετοχή της Κροατίας, παράλληλα με το Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).


Οι ομάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καταπολέμηση μιας διπλής καταστροφής σε προσομοίωση. Σύμφωνα με το σενάριο, μια τεράστια δασική πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένες περιοχές έχει επηρεάσει μια βιομηχανική ζώνη με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Η σύνθετη επιχείρηση δασοπυρόσβεσης και διάσωσης πρέπει να διεξαχθεί ταυτόχρονα, ενώ κατοικημένες περιοχές καλούνται να εκκενωθούν. Βάση του σεναρίου, η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια ώστε να απαιτείται η βοήθεια εταίρων κρατών μελών της ΕΕ.


Στο πλαίσιο της άσκησης, ελληνικές, ιταλικές, κυπριακές και κροατικές ομάδες πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εναέριας και επίγειας δασοπυρόσβεσης. Τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW), ενώ η Λιθουανική Αρχή Πολιτικής Προστασίας εμπλέκεται έχοντας επιστημονικό συμβουλευτικό ρόλο. Τέλος τίθενται υπό δοκιμή οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αίτηση διεθνούς βοήθειας αλλά και ο συντονιστικός ρόλος του Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).


Η άσκηση της ΕΕ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2014” συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και είναι η πρώτη άσκηση που διεξήχθη σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία προστασίας των πολιτών της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου