30 Μαρτίου 2015

Θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις και ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή


Θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις και ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή




Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σε σχέση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση σε εταίρους και δανειστές και συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Brussels Group.

Το Μαξίμου, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και λίγη ώρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης, κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του και μόνο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το απόγευμα σημείωναν ότι η Αθήνα αναμένει 3,7 δισ. ευρώ από τη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς που έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται ότι θα προέλθει από την φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις ρυθμίσεις χρεών, το λαθρεμπόριο αλλά και τις άδειες τηλεοπτικών καναλιών.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι στη λίστα δεν υπάρχουν μέτρα όπως η κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Δύο μέτρα για τα οποία επιμένει η πλευρά των δανειστών.

Την κατάσταση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών. Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, ότι «η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το συνολικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε το πρωί ότι η Ελλάδα «δεν έχει υποβάλει την πλήρη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει», ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγια για «θετικά σημάδια» και για «εποικοδομητικές» συζητήσεις στις Βρυξέλλες όμως, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων».

Πηγές στις Βρυξέλλες εξέφραζαν το πρωί, για μια ακόμη φορά, τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η ελληνική λίστα πήγε απευθείας στους θεσμούς χωρίς να συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, κάτι που επιβεβαιώνει και τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο λειτουργίας των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων των τεχνικών κλιμακίων και τη θέλησή τους η διαπραγμάτευση να είναι πολιτική και να διεξαχθεί στους θεσμούς, δηλαδή στο Brussels group.

Από την άλλη Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντέισελμπλουμ και ο σκληρός ευρωπαϊκός πυρήνας επιμένουν ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν τα τεχνικά κλιμάκια τόσο στη συζήτηση -που μπορεί να γίνει και στις Βρυξέλλες- όσο και στην επιβεβαίωση των στοιχειών -που θα γίνεται στην Αθήνα- τα οποία θα ανάψουν το πράσινο φως στο Euroworking Group κι αυτό με τη σειρά του στο Eurogroup,προκειμένου να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία και να υπάρξει εκταμίευση μέρους των δόσεων ή κάποιος άλλος τρόπος διευκόλυνσης του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση στις 20:00 σήμερα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αλλά και στα κρίσιμα, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, νομοσχέδια που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, στελέχη της αντιπολίτευσης διατυπώνουν φόβους ότι ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το βήμα της Βουλής για να πείσει το εσωκομματικό του ακροατήριο, σημειώνοντας ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία με εταίρους και δανειστές ώστε να λυθεί το επιτακτικό πρόβλημα ρευστότητας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου