25 Απριλίου 2013

Το νησί της Ελευθερίας ήρθε πιο κοντά στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία


Το νησί της Ελευθερίας ήρθε πιο κοντά στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία







авиасалон МАКС-2011 Ан-158
© Φωτογραφία: aviasalon.com

Η ρωσική εταιρεία Ilyushin Finance ως τα μέσα του έτους θα στείλει στην Κούβα τρία ρωσο-ουκρανικά αεροσκάφη An-158. Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στο νησί της Ελευθερίας στις 23 Απριλίου. Η αεροπορική εταιρεία Cubana de Aviacion (Cubana) έγινε ο πρώτος παραγγελέας του νέου τύπου περιφερειακού αεροσκάφους.

Το μικρής εμβέλειας αεροσκάφος An-158 είναι ένα από τα τελευταία δημιουργήματα της ουκρανικής επιχείρησης Antonov. Παρόλα αυτά είναι ρωσο-ουκρανικό, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των συστατικών του κατασκεάζονται από τις ρωσικές εταιρείες. Για την προμήθεια των αεροσκαφών στην κουβανική αγορά ευθύνεται η ρωσική εταιρεία Ilyushin Finance Co (IFC). Για την πώληση των αεροσκαφών προσελκύστηκε μεσολαβητής – η South America Aircraft Leasing του Παναμά, συνεπώς η συναλλαγή δεν εμπίπτει πια στις λεγόμενες κρατικές εγγυήσεις. Από τώρα αναλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις η SAAL. Τέτοιος μηχανισμός είναι βολικός σε όλους. Η ρωσική εταιρεία στο πλαίσιο του νέου σχήματος θα μπορεί να παίρνει πιο γρήγορα το ΦΠΑ, κάτι που επίσης βελτιστοποιεί το κόστος παραγωγής,- εξήγησε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο υποδιευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Region Ανατόλι Χοντορκόφσκι.
- Στη δοσμένη περίπτωση η Ilyushin Finance καταδεικνύει κάποια ευελιξία στην ρύθμιση των σχημάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα οποία της επιτρέπουν να παρακάμπει τις αιχμηρές γωνίες. Η Ilyushin Finance λειτουργεί ως κανονική διεθνής εταιρεία leasing, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους προσέλκυσης κεφαλαίων για τέτοιες συναλλαγές.
Αυτό το σχήμα θα επιτρέψει στην IFC να χρηματοδοτεί τις συναλλαγές και σε ό,τι αφορά ένα άλλο μεγάλης σημασίας αεροσκάφος – το Sukhoi Superjet 100. Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να συμφωνηθεί σύμβαση για την πώληση 15 τέτοιων αεροσκαφών στις αεροπορικές εταιρείες της Ινδονησίας και του Λάος. Είναι επίσης δυνατή και η περαιτέρω διεύρυνση του καταλόγου των εταίρων,- θεωρεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Infomost Μπορίς Ριμπάκ.
- Όσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για τους πελάτες, τόσο περισσότερες θα είναι και οι πωλήσεις. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το σχήμα είναι κοινώς αναγνωρισμένο και είναι αρκετά αποδοτικό.
Το 2013 στην Κούβα προβλέπεται να σταλούν ακόμα δύο An-158. Το κόστος του καθενός ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, το ολικό ποσό της συναλλαγής υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Στο μέλλον, αν τα αεροσκάφη θα δείξουν την καλύτερη πλευρά τους, η Αβάνα μπορεί να αγοράσει άλλα 3 αεροσκάφη. Το καλοκαίρι του 2013 μπορεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Κούβα 3 μεγάλης εμβέλειας αεροπλάνων ll-96. Η Cubana αγόραζε παραδοσιακά τα σοβιετικά και στη συνέχεια ρωσικά Il και Yak. Και σήμερα δεν είναι διατεθειμένη να αρνηθεί τον ρωσικό τεχνικό εξοπλισμό. Μάλιστα, η ουσία του ζητήματος συνίσταται περισσότερο στις ανέσεις, στη συνήθεια χρησιμοποίησης ακριβώς των ρωσικών αεροσκαφών και στο κόσος τους παρά στις κυρώσεις των ΗΠΑ,- θεωρεί ο Ανατόλι Χοντορκόφσκι.
- Κάποτε οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας θα αρθούν. Η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, χρηματοδοτεί τις προμήθειες στην Κούβα υπό ορισμένους ευνοϊκούς όρους και η εταιρεία-καταναλώτρια τέτοιων αεροσκαφών παίρνει ορισμένα προνόμια. Θα δώσουν άραγε τέτοια προνόμια οι εταιρείες Boeing ή Airbus; Είναι αρκετά δύσκολο να το πούμε αυτό.
Η πρώτη πτήση του ρωσο-ουκρανικού και τώρα και κουβανικού ακόμα An-158 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ήδη τον Μάιο στο πλαίσιο των τακτικών δρομολογίων. Αργότερα προβλέπονται οι πτήσεις μεταφοράς στο μεξικανικό θέρετρο του Κανκούν και στη Δομινικανή Δημοκρατία. Με την εμφάνιση πρόσθετων αεροσκαφών τέτοιες πτήσεις γίνουν τακτικές, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις της Κούβας στην αγορά των περιφερειακών μεταφορών, πιστεύουν οι εμπειρογνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου