26 Απριλίου 2013

TNW F-35 stealth: Ο πυρηνικός εφιάλτης του Κρεμλίνου


TNW F-35 stealth: Ο πυρηνικός εφιάλτης του Κρεμλίνου

Posted by Χρήστος ~ on 4/25/2013 ~ 0 comments _
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν με τον εκσυγχρονισμό των τακτικών πυρηνικών όπλων (TNW), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Ο νέος προϋπολογισμός που διατίθεται για το σκοπό αυτό, ύψους 11 δισ. δολαρίων, προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Μόσχα, η οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν συμφωνούσε σε διαπραγματεύσεις για τα τακτικά πυρηνικά όπλα, ζητώντας την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων από την Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον έκανε σαφές ότι δεν θα το κάνει αυτό. 

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα (Tactical Nuclear Weapons - TNW) προκειμένου να παρατείνει την περίοδο λειτουργίας τους (Life Extension Program - LEP), καθώς και να βελτιώσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία αυτών των συστημάτων. Η Υπηρεσία Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας (National Nuclear Security Administration - NNSA), που υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας, θέλει να ανακαινίσει τα πεπαλαιωμένα συστατικά, να εγκαταστήσεις νέες συσκευές ασφαλείας και πυροδότησης και και παράλληλα να βελτιώσει τη συνολική κατασκευή. 

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αναφερόμενη στον Hans Kristensen της Κοινότητας των εμπειρογνωμόνων των Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists - FAS), αναφέρει ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για περίπου 200 τακτικές πυρηνικές βόμβες, Β-61, που βρίσκονται στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. 

Η «παράταση ζωής» αυτών των όπλων, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, οι βόμβες θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να μεταφέρονται από το μαχητικό αεροσκάφος F-35 τεχνολογίας «stealth». Αυτό θα κοστίσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Tα αναβαθμισμένα όπλα θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη το 2019 ή το 2020. 

Σύμφωνα με τον Kristensen «πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση των αμερικανικών πυρηνικών ικανοτήτων στην Ευρώπη. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις υποσχέσεις του Ομπάμα το 2010, ότι δεν θα αναπτύξει ένα νέο όπλο». Ο εμπειρογνώμονας συνέχισε: «Το γεγονός ότι θα επιστρέψει στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με το μαχητικό F-35, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά stealth, θα διευρύνει τον αριθμό των στόχων που μπορούν να απειληθούν από την Ευρώπη». Το F-35 είναι να τροποιηθεί έτσι ώστε να μεταφέρει δύο βόμβες B-61. Στους εσωτερικούς κόλπους! Ο ίδιος καταλήγει ότι «πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πολύ για αυτό, δεδομένου ότι καθιστά τα πυρηνικά όπλα πιο εύχρηστα». 

Ο εκσυγχρονισμός των B61 αφορά τους τέσσερις προηγούμενους τύπους (mod) της βόμβας - 3, 4, 7 και 10 - συνδυάζονται σε μια νέα, η B61 Mod 12. Ένα βασικό στοιχείο είναι ένα νέο τμήμα της ουράς με ελεγχόμενα πτερύγια, τα οποία είναι να προσδώσουν μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφεία, η νέα Β61-12 θα είναι εφοδιασμένη με τέσσερις κεφαλές με μια εκρηκτική δύναμη από 0,3 έως 45 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ. Για σύγκριση, η βόμβα της Χιροσίμα είχε μια εκρηκτική απόδοση από περίπου 15 χιλιάδες τόνους. Η νέα B61 Mod 12 μπορεί να προκαλέσει ζημιές όπως η B61 Mod. 7 με 360 κιλοτόνων κεφαλή. 

Ενώ οι ανησυχίες αυτές επικεντρώνονται στην Β61-12 με τη μεγαλύτερη των 45 κιλοτόνων, έναν πιο σημαντικό κίνδυνο παρουσιάζουν τα μοντέλα με τις μικρότερες κεφαλές, από 0,3 έως 1,5 χιλιάδες. Τα όπλα αυτά παρουσιάζουν νέες δυνατότητες για αποστολές με μικρότερη εκρηκτική δύναμη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι το μειωμένο ραδιενεργό νέφος. «Το κύμα της πίεσης και καύσωνα είναι πιο κοντά στο στόχο, θα πρέπει να έχει λιγότερο εκρηκτική δύναμη - μια πυρηνική επίθεση γίνεται με «καθαρό» τρόπο. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να κάνει προωθήσει την ανάπτυξη των σύγχρονων «μίνι πυρηνικών» βομβών. Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα έχουν φθάσει να έχουν μια τέτοια τεράστια και ανυπολόγιστη εκρηκτική δλυναμη, που έκαναν την ίδια την πυρηνική απειλή όλο και πιο απίθανη. Με τα μικρότερα πυρηνικά όπλα, η στρατιωτική απειλής της χρήσης τους θα είναι πιο «αξιόπιστη». 

Τα προγράμματα αυτά έχουν επανειλημμένα αποτύχει να προσωθηθούν λόγω της σθεναρής αντίστασης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θεωρεί ότι αυτά τα όπλα είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, όπως η χρήση του θεωρείται πολύ πιθανή. Η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπούς για τελευταία φορά αναγκάστηκε το 2005 να θάψει αυτά τα σχέδια. Στο ισχύον έγγραφο «Nuclear Posture Review», το πυρηνικό δόγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθορίζει το ανέπαφο των κεφαλών. Οι κεφαλές πράγματι δεν έχουν αλλάξει. Το πλήρες οπλικό σύστημα είναι αυτό που αλλάζει, όπως στην περίπτωση της Β61 με τη νέα μονάδα ουράς. Με αυτόν τον τρόπο, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είναι να πάρει ακριβώς αυτά τα όπλα από την πίσω πόρτα. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών βομβών Β-61 για την ανανέωση της ωφέλιμης ζωής τους, δεν αποτελεί έκπληξη. 

Σύμφωνα με τον Ρώσο Αλεξέι Αρμπάτοφ, αναλυτής του Κέντρου για τη Διεθνή Ασφάλεια (Center for International Security), του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (Institute of World Economics and International Relations - IWEIR) και της Κοινότητας των Ρώσων Επιστημόνων, η πυρηνική βόμβα B-61 είναι το μόνο τακτικό πυρηνικό όπλο που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν περίπου 200 στην Ευρώπη και περίπου 300 σε αποθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα τα άλλα έχουν αποσυρθεί και διαλυθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της απόσυρσης και διάλυσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία διαθέτει τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα, ίσως ακόμη και 15 φορές περισσότερο. 

Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία δεν θέλει να μειώσει τακτικά πυρηνικά όπλα της, με τα οποία αντισταθμίζει την ανωτερότητα του ΝΑΤΟ και της Κίνας, σε συμβατικές δυνάμεις. Η Μόσχα ζητά από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τουλάχιστον τα τακτικά πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη στο έδαφός της, για να ξεκινήσει να μειώνει και αυτή το απόθεμα. 

Όπως κατέστη σαφές ότι η διαπραγμάτευση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, οι Αμερικανοί έχουν υιοθετήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τακτικών πυρηνικών όπλων. Προφανώς, κατά την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα όπλα που αποθηκεύονται. Οι Ρώσοι ανησυχούν ότι τα δικά τους τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα μπορούσαν ποτέ να πλήξουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, μπορούν να απειλήσουν την ρωσική επικράτεια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τακτικών πυρηνικών όπλων στέλνουν πολλαπλά μηνύματα, και προς τους ίδιους τους συμμάχους τους. Το μήνυμα των ΗΠΑ είναι ότι η ιδέα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά, ή η πίεση των αριστερών και πράσινων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, δεν θα τους αναγκάσει να αποσύρουν τα τακτικά πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη μονομερώς. 

Όσον αφορά την προσαρμογή των Β-61 στο αεροσκάφος F-35, υπενθμίζεται ότι αυτή την στιγμή διαθέσιμα για αυτόν τον ρόλο στην Ευρώπη είναι τα μαχητικά F-16 και τα Tornado (τα γαλλικά Mirage 2000 και Rafale είναι επίσης φορείς TNW, πιθανόν μόνον γαλλικής προέλευσης) - ως φορείς των τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία όμως θεωρούνται παρωχημένα και θα αντικατασταθούν από το νέο αεροσκάφος (η απόσυρση των Tonrado μετά το 2020 μετατρέπει αναγκαστικά και το Eurofighter ως φορέα TNW, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δημόσια γνωστό κάποιο σχετικό πρόγραμμα). Προηγουμένως, οι Αμερικανοί είχαν σκοπό να τα αντικαταστήσουν για τον ίδιο ρόλο με το πέμπτης γενιάς F-22, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να παρατείνουν την λειτουργία των F-16 ως φορείς των τακτικών πυρηνικών όπλων, έως ότου προχωρήσει το F-35 στην μαζική παραγωγή. 

Η ιδέα του εκσυγχρονισμού των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων δεν είναι νέα. Αυτό το σχέδιο έκανε την πρώτη εμφάνισή του το 1996, υπό τον Μπιλ Κλίντον. Αργότερα ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς σταμάτησε προσωρινά το πρόγραμμα και τώρα οι Αμερικανοί επιστρέφουν σε αυτό. Η πολιτική ευρω-ατλαντική πτυχή του θέματος είναι στενά συνδεδεμένη με το γερμανικό ζήτημα. Από το τέλος του 2009, η κατάσταση γύρω από τα τακτικά πυρηνικά όπλα των Αμερικανών στην Γερμανία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον, όπως οι Γερμανοί άρχισαν να ζητούν την απόσυρσή τους. 

Το 2010, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Ταλίν, οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους Γερμανούς σε μια συμφωνία που καλέστηκε «τύπος Ταλίν», σύμφωνα με την οποία καμία χώρα στο ΝΑΤΟ μόνης της δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων από το έδαφός της. Η σημερινή πρωτοβουλία θεωρείται ως μια πιθανή συνέχιση της φόρμουλας του ΝΑΤΟ από το 2010. Οι ΗΠΑ επιμένουν στην πυρηνική παρουσία, και επομένως στην στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία - ένα μήνυμα χωρίς παρερμηνείες για το Βερολίνο. 

To Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για τα τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς αναφορά στην πυραυλική άμυνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πλήρη κατάρρευση των συνομιλιών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτό είναι η τάση τα τελευταία πέντε χρόνια: Οι διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια απέτυχε ακόμη και το 2010, οι διαπραγματεύσεις για την ευρω-ατλαντική πρωτοβουλία ασφάλειας, επίσης, σε γενικές γραμμές απέτυχαν. Η Ρωσία έχει αυξανόμενη ερεθισμό σε σχέση με τον ΟΑΣΕ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βασικές συμφωνίες, δεν υπάρχουν κανόνες του παιχνιδιού στην ευρω-ατλαντική περιοχή. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητικό.
Για την περίπτωση που η Ρωσία ξεκινήσει επίσης ένα ανάλογο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τακτικών πυρηνικών της όπλων, αυτό θα επιδεινώσει με την σειρά του τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας δεν έχουν το εύρος να φθάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες - προορίζονται αποκλειστικά για την Ευρώπη. Ένα γεγονός το οποίο η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει ως επιχείρημα για τη διατήρηση της αμερικανικής παρουσίας της στην Ευρώπη. 

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο μειώνεται, το οπλοστάσιο γίνεται όλο και πιο σύγχρονο και θανατηφόρο. Οι υποσχέσεις του αφοπλισμού των πυρηνικών δυνάμεων είναι μόνο ρητορική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τόσο τα Δυτικά ερευνητικά ινστιτούτα, όσο και αυτά με έδρα την Μόσχα. Σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου SIPRI στην Στοκχόλμη, οκτώ κράτη σήμερα λειτουργούν 4.400 πυρηνικά όπλα, σχεδόν το μισό από αυτό το οπλοστάσιο είναι σε καθεστώς «αυξημένης ετοιμότητας». Σύμφωνα με την ίδια δημοσιευμένη έκθεση από το 2012, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών αρχές του 2012 ήταν 19.000 - τον προηγούμενο χρόνο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 20.530 οι διαθέσιμες πυρηνικές κεφαλές.


Αναδημοσίευση απο το fox2magazine.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου