Μακεδονικό και Παρασκήνιο – 17
- Νέα πολιτική ήττα υπέστη η Ελλάδα με την υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης προόδου των Σκοπίων κατά το έτος 2012. Υπερψήφισαν 505 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 61 και σημειώθηκαν 31 αποχές. Τα Ελληνόφωνα ΜΜΕ απέφυγαν να αναφέρουν ό,τι ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που την
υπερψήφισαν ήταν και ο Χρυσόγελος. Την καταψήφισαν όλοι/ες οι ευρωβουλευτές/ίνες της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, ενώ οι Γιαννακουδάκη και Χατζημαρκάκης ψήφισαν αποχή. Αναλυτικά η ψηφοφορία μπορεί να βρεθεί εδώ (σελ. 27). Για να πάρουν μια γεύση οι ενδιαφερόμενοι για τις (ν)τροπολογίες σχετικά με την έκθεση που είχαν καταθέσει Έλληνες ευρωβουλευτές πριν λίγους μήνες, μπορούν να ανατρέξουν σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ.
- Ας δούμε όμως και κάποιες λεπτομέρειες από το παρασκήνιο. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές βρέθηκαν απομονωμένοι και συχνά αντιμέτωποι με τις ίδιες τις ομάδες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εκτός Ευρωκοινοβουλίου, η κατάσταση ήταν για εμάς και πάλι αποκαρδιωτική. Με δεκάδες δημοσιογράφους να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης - λόγω ημέρας – οι Σκοπιανοί κέρδισαν κατά κράτος και την τομέα της επικοινωνίας.
- Ο πρωτεργάτης της έκθεσης, βρετανός ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Χάουιτ, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του για την συντριπτική διαφορά στην υπερψήφιση της έκθεσης του. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης της Σκοπιανής διασποράς, Κολόσκι, δεν παρέλειψε να του απονείμει δημόσια τα εύσημα για όσα έχει κάνει για τα Σκόπια. Από την άλλη πλευρά, ο Σκοπιανός πρ. υπ. εξωτερικών,Αντόνιο Μιλόσοσκι, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως είχε άριστη πληροφόρηση από όσα διαδραματίζονταν εντός Ευρωκοινοβουλίου. Ανέβαζε λοιπόν στο twitter επιλεκτικά αποσπάσματα από δηλώσεις ευρωβουλευτών, ενώ παράλληλα φρόντιζε να υποβαθμίσει δηλώσεις Ελλήνων και βουλγάρων μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ευνόητο ήταν να συγκεντρώσει την προσοχή των ξένων δημοσιογράφων.
- Με το πέρας του ψηφίσματος μικρές ομάδες Σκοπιανών της διασποράς έκαναν “επισκέψεις” στις προσωπικές σελίδες μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της Σουηδέζας αντιπροέδρου πολιτικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, κας K. Λούντγκρεν. Η πολύ αξιόλογη Ευρωβουλευτίνα ανάφερε σε ένα tweet τα Σκόπια ως FYROM. Aμέσως ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι της ζήτησαν επιτακτικά να μην υποκύπτει στους ελληνικούς “παραλογισμούς” σε σχέση με την ονομασία. Αποτέλεσμα ήταν η Ευρωβουλευτίνα να ανακοινώσει πως θα χρησιμοποιεί πλέον τον όρο FYR Macedonia. Για την Ελληνική πλευρά δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να σημειώσουμε. Για μία ακόμα φορά ήταν επικοινωνιακά εντελώς ανύπαρκτη.
- Στις ελάχιστα καλές στιγμές οφείλουμε να σημειώσουμε τις δηλώσεις του Αυστριακού Ευρωβουλευτή, Γιοχάνες Σβόμποντα (εικονιζόμενος). Σε δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να μειώσει τις εθνικιστικές εξάρσεις και να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της. Επικριτικά για την κυβέρνηση των Σκοπίων ήταν και τα σχόλια του Σλοβένου Ευρωβουλευτή,Ζέλκο Κάτσιν. Κάλεσε τα Σκόπια να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και να έρθουν σε συμβιβασμό. Τέλος τόνισε στους Σκοπιανούς πως η Ευρωπαϊκή ένταξη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους.
Read more http://history-of-macedonia.com/2013/05/24/makedoniko-paraskinio-17/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου