Η Ήπειρος πήρε πίσω τρεις Γαλάζιες Σημαίες- Θα κυματίζουν σε Κυανή Ακτή, Μονολίθι και Λούτσα
Μόνο τρεις Γαλάζιες Σημαίες από το σύνολο εκείνων που κατά το παρελθόν κυμάτιζαν στις ακτές της πήρε πίσω η Ήπειρος. Η είδηση είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή όπου η Ήπειρος είχε χάσει όλες τις σημαίες κι αυτό λόγω της ολιγωρίας να
ετοιμαστούν εγκαίρως οι υποδομές που απαιτούνται. Άλλωστε κριτήριο για την απονομή δεν αποτελεί μόνο η καθαρότητα των νερών η οποία θεωρείται δεδομένη αλλά η οργάνωση της παραλίας, τα έργα ακόμη και οι ναυγασώστες.
Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε το Σάββατο, η Ήπειρος παίρνει πίσω τρεις σημαίες οι οποίες θα κυματίζουν στην Κυανή Ακτή και το Μονολίθι του Δήμου Πρέβεζας και στην παραλία της Λούτσας του Δήμου Πάργας. Δυστυχώς και φέτος η Θεσπρωτία δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν φρόντισε εγκαίρως να προχωρήσει στις απαραίτητες υποδομές.
Οι δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Η Ρόδος «έχασε» φέτος 12 σημαίες και από 32 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 20. Στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα υψωθούν 14 σημαίες, στη Σιθωνία 12, στα Χανιά 11, στον Βόλο 10, όπως και στη Λέσβο. Στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στο Ρέθυμνο θα κυματίζουν 9 σημαίες ενώ στους δήμους Ιεράπετρας, Λοκρών και Χερσονήσου (Ηρακλείου) 8 σημαίες.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.
πηγη:http://www.epiruspost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου