Εγώ είμαι ηλίθιος ή εσύ;
Σήμερα 29 Αυγούστου 2013 ο κύριος Στουρνάρας δήλωσε ότι «Ποιοι δεν θέλουν να σωθούμε; Όλοι οι σπεκουλαδόροι του κόσμου…. Όπως είπε και ο Λένιν για τους «πρόθυμους ηλίθιους», όλοι οι πρόθυμοι ηλίθιοι δεν θέλουν να σωθούμε!»
Επειδή λοιπόν είμαι ένας από τους ηλίθιους που δεν θέλουν να σωθεί με τον τρόπο του κύριου Στουρνάρα και νιώθω προσβεβλημένος του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό και τον χαρακτηρίζω και εγώ ηλίθιο έστω και με την οπτική του Λένιν.
Ο κύριος Στουρνάρας χρησιμοποιεί νούμερα χωρίς να τα γνωρίζει και επειδή από την ανάπτυξη μέχρι την αγοραστική δύναμη και την κατάτμηση του πληθυσμού και κοινωνικές τάξεις σύμφωνα με το μοντέλο του δυτικού συστήματος υπάρχει τεράστια απόσταση ας δούμε μερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Οι δέκα πλουσιότερες χώρες για το 2012
Ηνωμένες πολιτείες
Κίνα
Ιαπωνία
Γερμανία
Γαλλία
Βραζιλία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ιταλία
Ρωσία
Ινδία
Για να καθοριστεί ποιες χώρες είναι οι πλουσιότερες, αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιοτικά και ποσοτικά αλλά βασίζεται στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ανά κάτοικο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες οργανώσεις χρησιμοποιούν το PPP ή ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στον καθορισμό των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ εξακολουθεί να προέρχεται και να στηρίζεται στο PPP, το οποίο θα έδινε επίσης τα ίδια αποτελέσματα στην συνολική κατάταξη της ακόλουθης λίστας. Ο εθνικός πλούτος για κάθε χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στο ΑΕΠ της αν και το κόστος ζωής δεν περιλαμβάνεται.
Μέσα σε αυτήν την λίστα βλέπουμε χώρες οι οποίες ενώ είναι πραγματικά πλούσιες οι πολίτες τους δεν ευημερούν.
Τέτοια παραδείγματα είναι η Βραζιλία όπου το 33% του πληθυσμού είναι φτωχοί, είναι βέβαια η Κίνα όπου περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες βαθιάς φτώχειας.
Πιθανόν λοιπόν τα νούμερα σε λίγο καιρό να δείξουν και πλεονάσματα και αύξηση του ΑΕΠ και πολλά άλλα ωραιοποιημένα στοιχεία. Είναι άλλωστε προσυμφωνημένο κατά την άποψή μου σε πολύ λίγο καιρό η Ελλάδα να δείξει αύξηση του ΑΕΠ και πλεονάσματα ώστε οι δανείστριες χώρες να έχουν το απαραίτητο άλλοθι για να δικαιολογήσουν και τα επόμενα δανεικά που αναγκαστικά θα μας δώσουν.
Τι αντίκτυπο όμως τα ωραία νούμερα θα έχουν σε μια χώρα όπου:
Το ποσοστό ανεργίας είναι 27,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2013
Ποσοστό του πληθυσμού άνω του 20% ζει κάτω από το όριο φτώχειας
Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στο ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης με ποσοστό άνω του 43%
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από το 1950, στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα
Στην Ελλάδα έχουμε αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το μήνα Ιούλιο βρίσκεται πλέον στις 91.7 μονάδες.
Πολλά τέτοια στοιχεία υπάρχουν για να παραθέσουμε, πάρα πολλά, τόσα πολλά που αυτοδίκαια ακόμα και χωρίς τα κείμενα του Λένιν θα μπορούσε αυτοδίκαια ο κύριος να χαρακτηριστεί ηλίθιος.
Άλλωστε και στο Πακιστάν ακόμα από το 2001 υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ που φτάνει σε κάποιες χρονιές ακόμα και το ιλιγγιώδες ποσοστό του 7,67%. Μήπως σύμφωνα με την ανάλυση του κυρίου Στουρνάρα ευημερούν οι πολίτες του;
Τσανούσης Στάμος
stsanoussis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου