15 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ




ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

«ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΟΔΕΥΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΟΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ;»

Μπαλάκι έχουν γίνει μεταξύ κράτους και τραπεζών οι ανήμποροι Έλληνες πτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που χορηγήθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή των φορέων «Πνηνοτροφική» (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Πτηνοτροφικών Προϊόντων), ΣΠΕΕ (Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και ΠΕΟΠΠ (Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτροφικών Παραγωγών) που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον κ. Μπαλτογιάννη Χριστόδουλο, τον κ. Αδαμάντιο Συρίγο και τον κ. Απόστολο Ζιώγα, Προέδρους των Δ.Σ. των ανωτέρων φορέων:
«Σήμερα η κρίση έχει ενταθεί, μέσα από τις ιστορικά μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών των δημητριακών σε συνδυασμό με νέες μειώσεις των τιμών παραγωγού, που καθιστούν τις εκμεταλλεύσεις ζημιογόνες και ορατό τον κίνδυνο αφανισμού της Ελληνικής πτηνοτροφίας στο άμεσο μέλλον.»

«Επίσης τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις των επαγγελματικών μας οργανώσεων σας επισημάναμε την διαρκή συρρίκνωση στις τιμές πώλησης των πτηνοτροφικών προϊόντων, την αλματώδη άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και γενικά πρώτων υλών καθώς και τη χρηματοδοτική στενότητα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των πτηνοτρόφων.»

Και συνεχίζουν στην επιστολή τους: «Σε περίπτωση ακραίας συμπεριφοράς των τραπεζών με την αποστολή των δανείων αυτών στα δημόσια ταμεία, αφού πρόκειται για δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, είναι εκ των προτέρων σαφές και βέβαιο ότι ούτε και σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η πληρωμή τους.»

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μόνο θα προκαλέσει είναι την διακοπή της λειτουργίας των μονάδων και των επιχειρήσεών μας, την απώλεια 7.000 περίπου θέσεων εργασίας στον κλάδο καθώς και την αντικατάσταση της Ελληνικής παραγωγής πτηνοτροφικών προϊόντων από εισαγόμενα.»

«Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι ήδη υπερχρεωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που τους χορηγήθηκαν, αφού οι τιμές των δημητριακών ολοένα και αυξάνονται και ταυτόχρονα μειώνονται οι τιμές παραγωγού; Μήπως τελικά ο απώτερος στόχος σας είναι να σταματήσει τελείως η εγχώρια παραγωγή, αφού οι μονάδες εάν δεν δοθεί μια άμεση λύση, δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και θα καταλήξουμε να τρώμε κοτόπουλα Βουλγαρίας;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων την επιστολή που υπογράφουν από κοινού οι φορείς «Πνηνοτροφική» (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Πτηνοτροφικών Προϊόντων), ΣΠΕΕ (Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και ΠΕΟΠΠ (Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτροφικών Παραγωγών) σχετικά με τη ρύθμιση πτηνοκτηνοτροφικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών και την κρίση που ακολούθησε στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ελάχιστοι πτηνοτρόφοι κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις κατηγορίες δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στην επιστολή, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον κ. Μπαλτογιάννη Χριστόδουλο, τον κ. Αδαμάντιος Συρίγος και τον κ. Απόστολος Ζιώγας, Προέδρους των Δ.Σ. των ανωτέρων φορέων αναφέρονται τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό το 2006 χορηγήθηκαν έντοκα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη γρίπη των πτηνών σύμφωνα με τις αποφάσεις:

1. 2/4242/0025/1.3.2006/ΦΕΚ 300Β΄/13.3.2006 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τελευταία τροποποίηση την: 2/86528/0025/29.12.2011/ΦΕΚ 3042Β’/30.12.2011 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερου του 1.000.000€

2. 2/22213/0025/ ΦΕΚ Β/ 579/ 9-5-2006 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τελευταία τροποποίηση την: 2/87432/0025/29..12.2011/ΦΕΚ 3042Β΄/30.12.2011 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000€.

3. Την περίοδο 2007-2008 χορηγήθηκαν δάνεια άτοκα για την πτηνοκτηνοτροφία με επιδότηση επιτοκίου επίσης με εγγύηση του Δημοσίου σύμφωνα με την απόφαση 50824/Β 2362 ΦΕΚ Β/ 2310/21-11-2007 η οποία στην συνέχεια τροποποιήθηκε και έγινε έντοκη βάση της απόφασης: 2/3203/0025/28.3.2011/ΦΕΚ 820Β' , με τελευταία την 2/6252/0025/ΦΕΚ 1312Β', για την στήριξη των εκμεταλλεύσεων από την κρίση της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών.

Όλες τις κατηγορίες των πιο πάνω δανείων, ελάχιστοι πτηνοτρόφοι εξυπηρέτησαν εν μέρει και με μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, εξαιτίας της έντονης κρίσης της αγοράς των πτηνοτροφικών προϊόντων, της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών-δημητριακών και καυσίμων, καθώς και της έλλειψης ρευστότητας που προκαλούν οι τεράστιες επισφάλειες από σφραγισμένες επιταγές πελατών και η ανεπάρκεια δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Σήμερα η κρίση έχει ενταθεί, μέσα από τις ιστορικά μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών των δημητριακών σε συνδυασμό με νέες μειώσεις των τιμών παραγωγού, που καθιστούν τις εκμεταλλεύσεις ζημιογόνες και ορατό τον κίνδυνο αφανισμού της Ελληνικής πτηνοτροφίας στο άμεσο μέλλον. Η νέα αυτή κατάσταση οδήγησε τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις σε μόνιμη καθυστέρηση της εξυπηρέτησης των δανείων όλων των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν αφού οι τελευταίες λόγω της ταμειακής ασφυξίας στον κλάδο καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό τους επί 3 και πλέον μήνες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η δυσχέρεια εξυπηρέτησης των δανείων του κλάδου έχει διαπιστωθεί πριν από πολλά χρόνια, ειδικότερα από την περίοδο της γρίπης των πτηνών, και χρονίζει μέχρι σήμερα.

Κατ΄ επανάληψη σε διαβήματα και συναντήσεις μας τονίσαμε ότι η κρίση της αγοράς από τη γρίπη των πτηνών προέκυψε από εξωγενείς παράγοντες χωρίς ευθύνη του κλάδου, κυρίως μετά από τη γνωστή δυσφήμηση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για πλασματικές εστίες μόλυνσης στη χώρα μας που ουδέποτε υπήρξαν. Επίσης τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις των επαγγελματικών μας οργανώσεων σας επισημάναμε την διαρκή συρρίκνωση στις τιμές πώλησης των πτηνοτροφικών προϊόντων, την αλματώδη άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και γενικά πρώτων υλών καθώς και τη χρηματοδοτική στενότητα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των πτηνοτρόφων.

Κατ΄ επανάληψη είχαν επίσης δοθεί υποσχέσεις από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες ότι οι ρυθμίσεις των δανείων θα είναι ουσιαστικές και μάλιστα μετά από έγκριση από την Ε.Ε. που όμως δεν εκπληρώθηκαν.

Να σας θυμίσουμε ότι την τελευταία τριετία έχουν κλείσει αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου (ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ-ΧΑΡΜΑ-ΦΡΕΣΚΟΤ-ΓΕΝΑΔΙΟΣ) και άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 (ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ- ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ-ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ).

Με τις τεράστιες αναγνωρισμένες ζημιές που υφίσταται και σήμερα ο κλάδος είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων, ειδικότερα ως προς το χρόνο που αυτά είναι απαιτητά, την διάρκεια αποπληρωμής τους και το ύψος των δόσεων. Τονίζοντας, με τον όρο αδυναμία εννοούμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδήριτη πραγματικότητα.

Σε περίπτωση ακραίας συμπεριφοράς των τραπεζών με την αποστολή των δανείων αυτών στα δημόσια ταμεία, αφού πρόκειται για δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, είναι εκ των προτέρων σαφές και βέβαιο ότι ούτε και σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η πληρωμή τους. Το μόνο που θα επιφέρει μια τέτοια ενέργεια είναι η στέρηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και από φορολογική ενημερότητα γεγονός που θα οδηγήσει σε συντομότερο κλείσιμο και αφανισμό αφού δεν θα μπορούμε καν να θεωρήσουμε τα απαραίτητα για την λειτουργία μας παραστατικά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μόνο θα προκαλέσει είναι την διακοπή της λειτουργίας των μονάδων και των επιχειρήσεών μας, την απώλεια 7.000 περίπου θέσεων εργασίας στον κλάδο καθώς και την αντικατάσταση της Ελληνικής παραγωγής πτηνοτροφικών προϊόντων από εισαγόμενα.

Μετά από επίπονη στάθμιση των δυνατοτήτων μας και των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σας διατυπώνουμε την τελική μας πρόταση για ουσιαστική ρύθμιση των υποχρεώσεών μας στα πιστωτικά ιδρύματα για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες εγγυημένων δανείων ελπίζοντας στην ομαλοποίηση των συνθηκών στον κλάδο μας :

Ζητούμε α) την παράταση στην εξόφληση του κεφαλαίου σε 50 εξαμηνιαίες δόσεις με έναρξη την 31/12/2014 και β) την μείωση του επιτοκίου στο ύψος των εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου

Ζητούμε λοιπόν να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό με πλήρη κατανόηση και πραγματικό ενδιαφέρον με την αποδοχή της πρότασής μας και ευελπιστούμε στην ευμενή κατάληξη του διαβήματος μας .»

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι ήδη υπερχρεωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που τους χορηγήθηκαν, αφού οι τιμές των δημητριακών ολοένα και αυξάνονται και ταυτόχρονα μειώνονται οι τιμές παραγωγού;

2) Σκοπεύετε επιτέλους να αποκαταστήσετε τη φήμη του πτηνοτροφικού κλάδου μετά από την δυσφήμιση από την πλευρά του Υπουργείου σας ότι η γρίπη των πτηνών προήλθε από εστίες μόλυνσης στη χώρα μας, οι οποίες εντέλει ουδέποτε υπήρξαν;

3) Πότε θα εγκρίνει η Ε.Ε. ουσιαστικές ρυθμίσεις των δανείων;

4) Κατανοείτε ότι εάν αποσταλούν τα δάνεια στις Δ.Ο.Υ στην ουσία θα αφανιστεί η πτηνοτροφία στη χώρα μας, αφού οι παραγωγοί δεν θα δύνανται να θεωρήσουν στοιχεία ή να πάρουν φορολογική ενημερότητα;

5) Μήπως τελικά ο απώτερος στόχος σας είναι να σταματήσει τελείως η εγχώρια παραγωγή, αφού οι μονάδες εάν δεν δοθεί μια άμεση λύση, δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και θα καταλήξουμε να τρώμε κοτόπουλα Βουλγαρίας;

6) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να παραταθεί η εξόφληση του κεφαλαίου των ανωτέρω κατηγοριών εγγυημένων δανείων σε 50 εξαμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να αρχίζει στις 31/12/2014; Θα μειώσετε το επιτόκιο στο ύψος των έντοκων Γραμματίων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί ανάσα επιτέλους στον κλάδο της Ελληνικής πτηνοτροφίας ή θα παραδοθεί και αυτός στα χέρια των ξένων τοκογλύφων δανειστών μας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου