4 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί ο Ερντογάν θέλει να συναντήσει τον Σαμαρά


Γιατί ο Ερντογάν θέλει να συναντήσει τον Σαμαρά



Με την αίσθηση κυρίαρχου στην ανατολική Μεσόγειο και παντοδύναμου ηγέτη της Τουρκίας που μπορεί να επιβάλει τις θελήσεις του και στους γείτονες (και κυρίως στην Ελλάδα), ο Τούρκος πρόεδρος της δημοκρατίας πλέον, Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αύριο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Λίγες μέρες μετά την προκλητική επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο και τις εξίσου
προκλητικές δηλώσεις του για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση, ο Ερντογάν προχωράει τώρα στο επόμενο βήμα απαιτήσεων από την Ελλάδα, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του τη Θράκη.

Ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του για το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ότι για την Τουρκία «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή δεν είναι πρόβλημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συνδέει εντελώς αυθαίρετα το ζήτημα της Χάλκης με αμοιβαίες ελληνικές παραχωρήσεις στη Θράκη, αγνοώντας τις διεθνείς συμβάσεις για σεβασμό των θρησκευτικών και μειονοτικών ελευθεριών.

Αφού ξεκίνησε λοιπόν τους «όρους» του από τα… εύκολα (δηλαδή να δοθεί άδεια επισκευής και λειτουργίας σε δύο γκρεμισμένα ισλαμικά τεμένη στην Αθήνα), ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους κληρικούς της Θράκης, που θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, θέμα που θα θέσει επιτακτικά στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να επιβάλει μουφτή στη δυτική Θράκη της απόλυτης έγκρισης και υπό τον έλεγχο της Άγκυρας. Για την περίπτωση αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη αποκαλύψει τις θέσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες επιμένουν να διορίζουν τον μουφτή στη Θράκη, ενώ εκεί οι μουφτήδες πρέπει να εκλέγονται από τους Τούρκους της Θράκης».

Αυτό είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα προσπαθήσει να επιβάλει στην ελληνική πλευρά ο Ερντογάν.

Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επισημαίνουν ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής δεν είναι ένα θέμα διμερές, όπως π.χ η εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά αφορά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Επίσης, ο Σαμαράς θα υπενθυμίσει στον Ερντογάν ότι αυτή η σχολή λειτουργούσε και πριν από την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης το 1923.

Πάντως αναμένεται να είναι σκληρή η σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Σαμαρά αύριο, για αυτά τα πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα που αφορούν τη Θράκη, ασχέτως των όποιων διπλωματικών ανακοινώσεων ή δηλώσεων γίνουν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου