2 Οκτωβρίου 2014

Έρχονται συντάξεις βάσει των αποδοχών 40ετίας για όλους


Έρχονται συντάξεις βάσει των αποδοχών 40ετίας για όλους
Ανάλογη των αποδοχών και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στο σύνολο του εργασιακού τους βίου θα είναι η σύνταξη όσων συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά, είτε έχουν 15 έτη είτε 20 είτε φτάνουν τα 40 χρόνια δουλειάς.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το αναλογικό μοντέλο είναι αυτό που εξετάζεται πλέον απ το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα οι μελέτες που εκπονούνται στηρίζονται στην παραδοχή ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί καθολικά για όλα τα έτη ασφάλισης και όχι μόνο γι τα χρόνια πληρωμής εισφορών από το 2011 και μετά.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων «βγάζει» μειώσεις καθώς το σημερινό σύστημα που προβλέπει τον υπολογισμό τους με το μέσο όρο των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία έτη του εργασιακού βίου γι τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και με βάση τον μισθό του τελευταίου μήνα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κ Δημόσιο, οδεύει ουσιαστικά προς κατάργηση.

Το νέο αυτό μοντέλο θα είναι μικτό με στοιχεία από το ιταλικό και το σουηδικό σύστημα και πέραν της αναλογικότητας εισφορών – παροχών θα προβλέπει και την «δημοσιονομική ουδετερότητα» για τα Ταμεία ώστε στην περίπτωση ελλείμματος να προχωρούν σε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου