Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέπει ύφεση 8% στην Ουκρανία
Η οικονομία της Ουκρανίας πιθανόν θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2014 και κατά 1% το 2015 εξ αιτίας της εμφύλιας σύγκρουσης που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη βασική βιομηχανική…
περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός με την πρόβλεψή του αναθεωρεί την προηγούμενη, πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το ρυθμό συρρίκνωσης της ουκρανικής οικονομίας, κατά 5% το 2014 και ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος. «Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στα ανατολικά οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8% το 2014» ανέφερε ο Κιμιάο Φαν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο, η ουκρανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, 3% το 2016 και κατά 4% το 2017, «υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση», σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη για την οικονομία της Ουκρανίας από την Παγκόσμια Τράπεζα οφείλεται στα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχτεί σημαντικοί τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η παραγωγή χάλυβα, χημικών προϊόντων και άνθρακα στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ όπου δρουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
«Η συνεισφορά των δύο αυτών περιφερειών στο ΑΕΠ είναι περίπου 16%», δήλωσε ο Φαν.
Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο της βιομηχανικής παραγωγής, το 7% του γεωργικού τομέα και το 27% των ουκρανικών εξαγωγών, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Οικονομικών τη Ουκρανίας Ολεξάντρ Σλάπακ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2014 στο 6%. Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας έχει εκτιμήσει ότι η τοπική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτή τη χρονιά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου