Την εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου ζητούν οι δικαστές
Να μεταφέρει στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των δικαστικών λειτουργών για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές… τους, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου.
«Περιμένουμε λύση άμεσα» ανέφερε η κυρία Θάνου, ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, έκανε λόγο για «ακατάσχετη μνημονιακή πολυνομία», αλλά και για συνεχείς επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης με επιλεκτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων.
«Ποιος καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής;» είπε η κ. Γιανναδάκη.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα ίσως είναι η μη συμμόρφωση της Πολιτείας με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η ίδια επισήμανε πως η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στην κυβέρνηση.
Αθανασίου: Όχι στη μη εφαρμογή των νόμων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άφησε αιχμές για μη εφαρμογή των νόμων και μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων, χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα.
«Στη Δημοκρατία όλοι μας και όλα, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Τούτο όμως δεν μπορεί να φθάνει ως την άρνηση εφαρμογής των νόμων ή το μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επισήμανε ακόμη ότι και οι νόμοι αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να είναι ατελείς και για αυτό όπως είπε- έχουν προβλεφθεί τρόποι να ανατραπούν. «Οι μεν νόμοι με νέα νομοθεσία ή με δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητά τους, οι δε δικαστικές αποφάσεις μπορούν να επανακριθούν σε ανώτερο βαθμό», είπε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε: «Όποιος θεωρεί πως στη Δημοκρατία υπάρχουν άλλοι τρόποι να ανατρέψει είτε τους νόμους είτε τις δικαστικές αποφάσεις σφάλλει, και πιθανότατα κινείται από ταπεινά ή ιδιοτελή αίτια».
Απευθυνόμενους δε προς τους δικαστές και εισαγγελείς, ο κ. Αθανασίου επισήμανε: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να παράσχουμε ακόμα μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας στον αδύναμο πολίτη. Φυσικά χρειάζονται χρήματα, νέες υποδομές και άλλες υλικές προϋποθέσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι το κύριο δομικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς, οι θεματοφύλακες της. Και εμείς, επειδή γνωρίζουμε τον ρόλο μας και τον σεβόμαστε, θα πάμε την ελληνική Δικαιοσύνη πιο μπροστά, κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στα συμφέροντα και κόντρα σε όσους επιθυμούν μια Δικαιοσύνη φοβική και ποδηγετούμενη».
Οι ομιλίες έγιναν κατά την εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, για τον εορτασμό της 28ης επετείου καθιερώσεως του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προστάτη των δικαστικών λειτουργών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου