5 Φεβρουαρίου 2015

Σφίγγει τον κλοιό η ΕΚΤΣταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11/2


Σφίγγει τον κλοιό η ΕΚΤΣταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11/2


Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι σταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, από τις 11 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή, που αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται ακριβότερα μέσω του ELA, αποτελεί σαφή πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση να συμφωνήσει -το ταχύτερο δυνατό- με τους εταίρους σε ένα νέο πρόγραμμα, έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΟΙΚ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα στο Βερολίνο, ενώ η έναρξη της άρσης της εξαίρεσης συμπίπτει ημερολογιακά με τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Εκτιμάται ότι το ύψος της ρευστότητας που αντλείται από ελληνικά ομόλογα και τίτλους εγγυημένους από το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ και το οποίο μεταφέρεται πλέον στον ELA.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τόνιζαν πάντως πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αφού θα συνεχίσουν να δανείζονται μέσω του ELA.

Αναλυτικότερα, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι τώρα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχαν την κατώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, να γίνονται δεκτά στις διαδικασίες χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Η εξαίρεση αυτή επέτρεπε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνονται δεκτά σε αυτές τις διαδικασίες του ευρωσυστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ενώ την ίδια στιγμή η απόφαση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν θα έχει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς θα μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα από τον ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, με την έγκριση της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, ελληνική τραπεζική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η ΕΚΤ ενέκρινε την ανανέωση της έκτακτης γραμμής χορήγησης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Oπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος».

Παραγωγική συζήτηση

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι συνάντησε ισχυρές επιφυλάξεις για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους μέσω και των ομολόγων της ΕΚΤ, όπως και για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές πως το σχέδιο για τη μείωση του χρέους θα αποτελέσει αντικείμενο μακρών διαβουλεύσεων με τους εταίρους και θα περιλαμβάνει ποικίλα σχέδια απομείωσης, ενώ η αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων θα εξεταστεί και στη σύνοδο του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για το χρέος προβλέπει μεταξύ των άλλων την αντικατάσταση των ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, που κατέχει το Ευρωσύστημα, με ομόλογα χωρίς λήξη, σχέδιο που προς το παρόν απορρίπτει η ΕΚΤ.

«Η συζήτηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν παραγωγική» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρουσίασε στον κεντρικό τραπεζίτη το «μήνυμα» ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους συνήθεις τρόπους (can not be business as usual).

«Είπα στον κεντρικό τραπεζίτη ότι το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα, με τον κ. Ντράγκι να μας εξηγεί τους δικούς του περιορισμούς», σημείωσε.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, «ο κ. Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επιβοηθητικός στην εξήγηση του μηχανισμού μέσω του οποίου η ΕΚΤ στηρίζει τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.Είχαμε πολύ ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους περιορισμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τη διαδικασία με την οποία η σχέση μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και κεντρικής τράπεζας πρέπει να ξεδιπλωθεί».

Σημείωσε ακόμη πως «η ΕΚΤ είναι επίσης η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. ΕΛΛ+1,47% Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει την έναρξη συζητήσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Ταμείου, με αφορμή την προχθεσινή, μυστική, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και πρώην μέλος της τρόικας, Πολ Τόμσεν, αλλά και σχετική αναφορά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν υπέρ των δραστικών λύσεων για το ελληνικό χρέος, μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα».

Νωρίτερα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα, εκφράζει την αισιοδοξία του για επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους και δηλώνει ότι εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Επίσης, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο Παρίσι.

Αυστηροί κανόνες

H ΕΚΤ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο», προκειμένου να διασφαλίσει «τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup με στόχο να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα πάντα με το γαλλικό πρακτορείο, υπενθύμισε επιπλέον στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Επικοινωνιακή «καταιγίδα»

«Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας» δηλώνει σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Zeit» ο υπουργός Οικονομικών και καλεί τους Γερμανούς να ακούσουν τους Ελληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτείτε, αλλά να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό».

Εξηγεί δε πως «οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ» λέει χαρακτηριστικά. Αναφέρει ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Αναφορικά με τα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης σε συνέντευξή του στη «Messaggero» αναφέρει ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει τέσσερα κύρια σημεία: «Περίπου έξι εβδομάδες για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, κοινωνικά συμβατές και αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και αποφάσεις που να επιλύουν την ανθρωπιστική κρίση και γενική παραδοχή του ότι η ελληνική κρίση είναι μια κρίση σαφέστατα ευρωπαϊκή».

Ενα αριστερό «τσούρμο»

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι στο Βερολίνο (σήμερα) θα προσπαθήσει να είναι «όσο πιο γοητευτικός μπορεί» και προσθέτει ότι σκοπός του είναι να πει στον Β. Σόιμπλε: «Μπορεί να είμαστε ένα αριστερό “τσούρμο”, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν».

Ακόμη αναφέρει ότι «πληροφορηθήκαμε πως υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να μας πυροβολήσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη. Υπάρχει καλή ισορροπία». Επίσης, όπως δήλωσε, εκτιμά ότι «οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλιστούμε, εξοντωθούμε».

Α. ΔΟΓΑ - Ε. ΤΡΙΗΡΗ - Π. ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου