Οχι του Αλέξη στο γερμανικό τελεσίγραφο
Με ενα περηφανο και πατριωτικό ΟΧΙ απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό τελεσίγραφο για συνέχιση της κατοχής της χώρας μας από την τρόικα και την υπογραφή νέου προγράμματος λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της ιδιωτικής περιουσίας.
Με πρακτικές που παραπέμπουν στη ναζιστική Γερμανία, το δίδυμο Μέρκελ και Σόιμπλε διέρρευσε μέσω του πρακτορείου ΡΟΪΤΕΡΣ ένα άθλιο και εκβιαστικό κείμενο θέσεων που δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά εμπεριέχει καθαρά χαρακτήρα τελεσίγραφου.
Οι Γερμανοί αξιώνουν από τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών, να συνεχιστεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και βεβαίως τη διάλυση του κράτους με την απόλυση 150.000 υπαλλήλων, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία και την οικονομική καταβαράθρωση της χώρας.
Το ΟΧΙ του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει με τρόπο αποφασιστικό τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να αποτινάξει το ζυγό της τρόικας και των ξένων τοκογλύφων επαναφέροντας τη χώρα σε καθεστώς εθνικής ανεξαρτησίας λαϊκής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Το μήνυμα που έχει σταλεί στο Βερολίνο είναι ένα και μοναδικό: Δεν πρόκειται να καθίσουμε να μας σφάξουν σαν την Ιφιγένεια. Αν δεν βρούμε το δίκιο μας στα θεσμοθετημένα όργανα της κοινότητας, θα τινάξουμε στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη και το πρώτο θύμα αυτής της κατάστασης θα είναι η Γερμανία, οι σύμμαχοί της και το ευρώ.
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, πληρώνοντας τα σπασμένα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Γερμανία και τους Αγγλοσάξωνες.
Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, πήρε οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση να απαλλαγεί από την τρόικα και τα μνημόνια που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και το λαό στην εξαθλίωση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει σε τελεσίγραφα και πιέσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων ξένων τοκογλύφων.
Εξάλλου οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση κατά την οποία οι απαιτήσεις των εταίρων δεν περιλαμβάνονταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση θα παίξει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει παθητικός θεατής. Αντίθετα, θα πρέπει να διατρανώσει την απόφασή του για απαλλαγή από τις κατοχικές δυνάμεις της τρόικας, με συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις που θα ταρακουνήσουν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μέσα από μεγάλες συγκεντρώσεις να στείλει το μήνυμα στους Γερμανούς ότι δεν υπάρχει κανένας δρόμος υποχώρησης ακόμα και αν χρειαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρώπη και το ευρώ. Η διαμόρφωση ενός ισχυρού εθνικού μετώπου με πρωταγωνιστή τον ίδιο το λαό, θα αποτρέψει τα σχέδια των ξένων τοκογλύφων και των ντόπιων δοσίλογων, που καραδοκούν ελπίζοντας σε ολική επαναφορά των κατοχικών δυνάμεων.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Απαντήσεις στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που φέρνει στη δημοσιότητα το
Reuters δίνει το Μαξίμου ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως «ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα κυβέρνηση» και ταυτόχρονα πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους.
Συγκεκριμένα, τα 5 σημεία που προτάσσει:
1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στη διαπραγμάτευση.
2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει τη «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
5. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Το τελεσίγραφο
Η Γερμανία θέλει η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις αντιμνημονιακές υποσχέσεις που έκανε τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στους προκατόχους της και τους διεθνείς πιστωτές αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Reuters υποστηρίζοντας ότι συνετάχθη ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group σήμερα Πέμπτη.
Στο έγγραφο τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας για βελτίωση των διογκωμένων δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών. «Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μείνει το πρόγραμμα "στις ράγες"» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιεί το Reuters.
«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (χωρίς υποχώρηση όσον αφορά τα μέτρα), που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τη διαχείριση των εσόδων, τη φορολογία, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας διοίκησης, της υγειονομικής περίθαλψης, των συντάξεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί τους όρους για την οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αναφέρει το Reuters.
Την ίδια ώρα, στο έγγραφο επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί τέλος στην επιτήρηση από την τρόικα, οι επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει συνώνυμο απώλειας της κυριαρχίας για πολλούς Έλληνες. Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο «το Βερολίνο ζητά η τρόικα να παραμείνει στη θέση της». Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα δάνεια του EFSF αλλά και διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. «Η ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τις φορολογικές και στατιστικές αρχές».
Το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters, θέλει την Ελλάδα να συγκεντρώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ώστε να καλυφθεί ο στόχος που έχει προσυμφωνηθεί.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία ζητά από την Αθήνα να σεβαστεί τη συμφωνία ώστε να μειωθεί το δυναμικό των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που συνδέονται στενά με τις εισφορές και τις παροχές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, το Βερολίνο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και ακινήτων, κυρίως την προώθηση ξένων επενδύσεων με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δις ευρώ το 2015.
Στη λογική των σημείων που τονίζονται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Χρειάζεται να γίνουν και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε μια διμερή βάση καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με το Reuters δεν είναι ξεκάθαρο τι στήριξη θα υπάρξει για τη γερμανική θέση, η οποία φαίνεται ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, στις ευρύτερες συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
http://www.kontranews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου