24 Φεβρουαρίου 2015

Λαγκάρντ σε Ντάισελμπλουμ: Επαρκής για αρχή ο ελληνικός κατάλογος


Λαγκάρντ σε Ντάισελμπλουμ: Επαρκής για αρχή ο ελληνικός κατάλογος



«Πιστεύουμε ότι είναι επαρκώς περιεκτικός (ο ελληνικός κατάλογος), ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει στην επιστολή της ότι το επιτελείο της εξέτασε τον κατάλογο των μέτρων που προετοίμασαν οι ελληνικές Αρχές το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι «νομίζουμε πως καλύπτει τα ευρύτερα ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα ατζέντα της κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι ο κατάλογος είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως κάλεσε στην προηγούμενη συνάντησή του το Eurogroup. Αλλά, η οριστική απόφαση για το θέμα αυτό βασίζεται κυρίως στα ίδια τα κράτη - μέλη και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αν και ο κατάλογος των θεσμών είναι επαρκής, δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος, κάτι που εν πολλοίς είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι καινούρια. Σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενθαρρύνομαι από μια πιο ισχυρή βούληση των νέων Αρχών στην Αθήνα και προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδιά τους σ' αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, ο κατάλογος δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για το πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP)» προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προσθέτει: «Σημειώνουμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς ΦΠΑ, ούτε και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Καταλήγοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό για μένα να δοθεί έμφαση ότι στις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να είναι επιτυχείς, δεν μπορεί να περιοριστούν στο πλαίσιο της παραμέτρου πολιτικής που περιγράφεται στον κατάλογο της κυβέρνησης. Το προσωπικό μου και εγώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την ολοκλήρωση του 6ου αναθεωρημένου προγράμματος χρηματοδότησης από το Ταμείο το συντομότερο δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου