24 Φεβρουαρίου 2015

CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της


CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της



Τους λόγους που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, εξηγεί σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Το ενδεχόμενο του "κουρέματος" και ο κίνδυνος για Grexit που μεγαλώνει

Για αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της όσα χρόνια και αν περάσουν, κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ του, την Δευτέρα (23/02).

"Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δεχτούν ότι η Ελλάδα πιθανώς δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης" υποστηρίζουν οι αναλυτές του δικτύου.

Ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Jevons Global, τόνισε: "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το χρέος της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή το 175% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό χρέος".

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης, οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Το πρόγραμμα, που παρατάθηκε για ακόμη τέσσερις μήνες με την συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής, δεν ανταποκρίνεται στις αιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα ή μείωση. Η τελική επιβεβαίωση της επέκτασης του προγράμματος πάντως, εξαρτάται από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.

"Οι όροι της ισχύουσας συμφωνίας απαιτούν, λίγο πολύ, από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Καμία χώρα με προβληματική οικονομία δεν έχει καταφέρει ποτέ να πετύχει κάτι τέτοιο. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι οι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι εξωφρενικά μη ρεαλιστικοί", επισημαίνει ο Τζόουνς.

Το ενδεχόμενο του "κουρέματος"

Ενώ ο Τσίπρας, με περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ, δεν απαιτεί πλέον "κούρεμα", οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

"Το Eurogroup πρέπει να αποδεχτεί ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και χρειάζεται κούρεμα. Θα έπρεπε να το είχαν κάνει το 2010 αλλά επέλεξαν να φορτώσουν την χώρα με περισσότερα χρέη και να μεγαλώσουν το πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει μείωση 30% στην παραγωγή της, κάτι που είχε συμβεί στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Η λιτότητα απλά δεν είναι βιώσιμη", σχολίασε ο Νίκολας Φερές, διευθυντής επενδύσεων στην Eastspring Investments.

Παρ΄όλα αυτά, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσουν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός "κουρέματος", δεδομένου ότι θέλουν η Ελλάδα να βάλει μια τάξη στα οικονομικά της, εξηγεί ο Έβαν Λούκας, στρατηγικός αναλυτής της IG και προσθέτει ότι οι αξιωματούχοι θα είναι πρόθυμοι να εξετάσουν οποιαδήποτε άλλη ελληνική παραχώρηση, εκτός από ένα "κούρεμα".

Μεγαλώνει το ρίσκο του Grexit

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής αποτέλεσε σπίθα αισιοδοξίας για μια μόνιμη λύση, το ενδεχόμενο του Grexit, εξακολουθεί να είναι ορατό και οι πιθανότητες του να αυξάνονται. "Αν πραγματικά δούμε την πρόσφατη συμφωνία, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία πήρε τα πάντα και τώρα τείνει προς έξοδο από το κοινό νόμισμα", επεσήμανε ο Λούκας.

Ο ίδιος περιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης θα θέσει σε κίνδυνο την εντολή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον κίνδυνο για την υπάρχουσα συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Η Barclays εξέφρασε την Δευτέρα παρόμοια άποψη: "Οι ελληνικές αρχές ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να αισθάνονται την πίεση της εγχώριας γνώμης για χαλάρωση της πολιτικής ενώ οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να ανεχθούν οποιαδήποτε περαιτέρω διολίσθηση του προγράμματος". Να σημειωθεί ότι η Morgan Stanley υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες πιθανότητες για Grexit στο 25% τους επόμενους 3-6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου