Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Χωρίς μπλόφες στο Eurogroup
Το πρόγραμμα-γέφυρα της Αθήνας θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως επέκταση του σημερινού προγράμματος
Η περίοδος της μεγάλης μπλόφας πέρασε, η ώρα της αλήθειας φτάνει. Και αυτή η ώρα θα κρατήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Αυτά έλεγε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο πηγή του γερμανικού
υπουργείου οικονομικών ενόψει των διαβουλεύσεων για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη που αρχίζουν το βράδυ της Τετάρτης στο Eurogroup, συνεχίζονται την Πέμπτη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο (τη σύνοδο κορυφής των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών) και πρόκειται να περατωθούν, εάν υπάρξει συμφωνία, τη Δευτέρα στο ECOFIN.
Στο πενταήμερο αυτό, διαβεβαίωσε η πηγή, θα υπάρξει, από το Βερολίνο τουλάχιστον, ανακωχή στον πόλεμο δηλώσεων και νεύρων. Όχι ότι οι «μικρές» μπλόφες θα εξαφανιστούν εντελώς. Αλλά εκείνο που θα προταχθεί θα είναι η αποσαφήνιση των εκατέρωθεν θέσεων με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. «Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας είναι πολύ λίγος για να τον σπαταλήσουμε σε τεχνάσματα και παιχνίδια τακτικής» τόνισε.
Μια πρόγευση για τη στάση που θα κρατήσει ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθεί κυρίως η πρόταση της Αθήνας για την εκπόνηση ενός εξάμηνου προγράμματος-γέφυρας για την Ελλάδα, είχαν δώσει λίγο νωρίτερα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.
«Είμαστε φιλικά συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και σε αυτό το πνεύμα πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες» είπε ο ίδιος κατεβάζοντας εμφανώς τους τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. «Δεν πρέπει να αναμένουμε σήμερα τελικές λύσεις. Το πρωτεύον θέμα σήμερα είναι να ακούσουμε τις θέσεις της Αθήνας και να δούμε επακριβώς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, από την άλλη όμως δεν υπάρχει ανάγκη να καταλήξουμε σήμερα κιόλας σε συμφωνία». Την Τετάρτη, πρόσθεσε, θα αρχίσει μια φάση εντατικών συνομιλιών, οι οποίες, εάν ευοδωθούν, θα καταλήξουν τη Δευτέρα σε αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά την «απεχθή» στους Έλληνες ορολογία, όπως τρόικα, πρόγραμμα, μνημόνιο, κλπ., ο ίδιος εκπρόσωπος βεβαίωσε, ότι αυτή δεν αποτελεί θέσφατο. «Φυσικά και μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτήν» είπε. Η αλλαγή ετικέτας δεν επιτρέπεται ωστόσο να θέσει εκτός ισχύος την αρχή που λέει, ότι η βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες των Ελλήνων και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται.
Αναφορικά με την ανάληψη του ρόλου του «ελεγκτή» του νέου προγράμματος-γέφυρα, που προτείνει η Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ, ο κ.Γιέγκερ τόνισε, ότι αυτό είναι νομικά ανέφικτο. Το νέο πρόγραμμα, είπε, θα είναι «οργανική» επέκταση του σημερινού. Και σε αυτό δεν προβλέπεται η ανάμιξη «τρίτων» παραγόντων, όπως ο ΟΟΣΑ. «Οι γνωματεύσεις του, όπως και στο παρελθόν, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» είπε. Για να μπει όμως ο ΟΟΣΑ θεσμικά στο παιχνίδια, θα έπρεπε να αλλάξουν θεμελιακά οι ισχύουσες συμφωνίες, κάτι που σήμερα είναι εξωπραγματικό.
Είναι αυτονόητο, συνέχισε, ότι «σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά, από ότι η προκάτοχός της. Από την άλλη όμως υπάρχει και η θέληση των ψηφοφόρων στη Γερμανία και ότι η γερμανική κυβέρνηση, σε ότι κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να λογοδοτεί στον εκπρόσωπο αυτών των ψηφοφόρων, στο γερμανικό κοινοβούλιο». Αυτό είναι που θα αποφασίσει τελεσίδικα για την όποια συμφωνία, γι αυτό και πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων στα σοβαρά οι προθέσεις του.
Απαντώντας στο ερώτημα, αν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος της τρόικας, απορρίπτει όμως ως «τοξικό» το υπόλοιπο 30%, ο κ.Γιέγκερ είπε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν ποιοτικά τέτοια ποσοστά. Ας περιμένουμε την εξειδίκευσή τους σήμερα στο Eurogroup και βλέπουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου