14 Μαΐου 2016

Ο άγνωστος πόλεμος ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας για τους δορυφόρους-Μπαράζ εξοπλισμών υπό τον φόβο επιθέσεων στους «ευαίσθητους» στόχους





Οι ΗΠΑ αρχίζουν να επικεντρώνονται τώρα σε έναν κίνδυνο που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την πιθανότητα ενός «Περλ Χάρμπορ στο διάστημα». Ουσιαστικά, στο ενδεχόμενο ότι μια επίθεση σε αμερικανικό δορυφόρο θα μπορούσε να κερδίσει έναν πόλεμο πριν ρίξει κανείς ούτε μια βολή από συμβατικά όπλα!

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η απειλή μιας επίθεσης σε δορυφόρο που θα «ακρωτηρίαζε» τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανησυχεί σοβαρά το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το Newsweek, οι πάμπολλοι GPS, δορυφόροι επιτήρησης και επικοινωνιών είναι στην πλειοψηφία τους ανυπεράσπιστοι, γεγονός που δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή της Κίνας και της Ρωσίας. Κάτι που έχει σαν συνέπεια την αρχή ενός νέου αγώνα για το διάστημα.

Το think tank της Ουάσινγκτον New America Foundation επισημαίνει ότι «Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα δεν χρησιμοποιούν μόνο το διάστημα, αλλά προσπαθούν και να το πάρουν ο ένας από τον άλλον, έτσι ώστε να κυριαρχήσουν».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επισκέφθηκε τα αρχηγεία της αεροπορίας στο Πεκίνο όπου ζήτησε από τους στρατηγούς του να εντείνουν τις επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες της χώρας στο διάστημα. Πολλοί Κινέζοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό έγινε στα πλαίσια προετοιμασίας για έναν τελικά αναπόφευκτο πόλεμο με τις ΗΠΑ στο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το Πεκίνο στέλνει 142 νέους δορυφόρους.

Η προοπτική ενός πολέμου στο διάστημα θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες. Σε περίπτωση που ξεσπούσε μια σοβαρή διαμάχη, π.χ. για τις διεκδικήσεις της Κίνας στην Νότια Σινική θάλασσα ή για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ανατ. Ευρώπη, οι στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ θα κινδύνευαν.

Αν Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ, άρχιζαν τις επιθέσεις σε δορυφόρους, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έβγαζε νοκ άουτ τους διάφορους άλλους μη στρατιωτικούς δορυφόρους που έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητα όλων: Από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας μέχρι τα GPS, ακόμα και τα ΑΤΜ σύμφωνα με ειδικούς. Μια τέτοια διαμάχη, βέβαια, που θα άρχιζε στο διάστημα, εύκολα θα μπορούσε να κλιμακωθεί στην γη.

Φέτος το Πεντάγωνο πρόκειται να δαπανήσει 2 δισ. δολάρια σε μέτρα και μέσα για την αποφυγή απειλών στους αμερικανικούς δορυφόρους «εθνικής ασφαλείας». Το ποσό θα αποτελέσει κομμάτι ενός προγράμματος αξίας 22 δισ. δολαρίων για την υπεροχή των ΗΠΑ στο διάστημα πολύ σύντομα, το 2017.

Αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά αντανακλούν σε συγκεκριμένους φόβους του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ βλέπουν μια μεγάλη αλλαγή στις δυνατότητες Κίνας και Ρωσίας.

Την τελευταία δεκαπενταετία, που οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ προορίζονταν κυρίως στους πολέμους στην Μ. Ανατολή, το Πεκίνο και η Μόσχα ανέπτυξαν όπλα αιχμής τέτοια που, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουόρκ «μπορούν να αμφισβητήσουν το πλεονέκτημά μας σε ενδεχόμενο κυβερνοπόλεμο, ηλεκτρονικό πόλεμο, όπως και στο διάστημα. Με αποτέλεσμα το περιθώριο της τεχνολογικής μας υπεροχής να διαβρώνεται».

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ διοργάνωσε μια μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Κολοράντο Σπρινγκς. Το σενάριο της άσκησης λάμβανε χώρα στο διάστημα, το έτος 2025. Περίπου 200 Αμερικανοί ειδικοί έλαβαν μέρος καθώς και αντιπροσωπείες από Βρετανία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία.

Οι λεπτομέρειες της άσκησης παραμένουν αυστηρά απόρρητες, όμως η πολεμική αεροπορία εξήγησε ότι περιελάμβανε και απειλές σε δορυφόρους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν φόβοι για τυχόν πόλεμο στο διάστημα. Μετά το 1957, που οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν το Σπούτνικ, οι ΗΠΑ, φοβούμενες για σοβιετική πυρηνική επίθεση από το διάστημα, άρχισαν έκτοτε να ψάχνουν τρόπους για να αποκτήσουν την δυνατότητα κατάρριψης δορυφόρου. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, το 1962 έκαναν μια πυρηνική δοκιμή στο διάστημα, 250 μίλια από τον Ανατ. Ειρηνικό. Η δοκιμή δημιούργησε ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα που κυριολεκτικά «έψησε» πέντε αμερικανικούς δορυφόρους με αποτέλεσμα blackouts ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και ραδιοφώνου σε ακτίνα χιλιάδων μιλίων.

Ευτυχώς, οι δοκιμές σταμάτησαν το 1967 μετά από Συνθήκη του ΟΗΕ που απαγόρευε τα όπλα μαζικής καταστροφής στο διάστημα.

Πάντως, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση δεν πολέμησαν ποτέ στο διάστημα. Και οι δυο πλευρές κατανοούσαν ότι οποιοδήποτε πλήγμα σε δορυφόρους του αντιπάλου θα προκαλούσε άμεση αντίδραση με πυρηνικά. Έτσι, πέρα από τις ρητορικές, στην πράξη και οι δυο τηρούσαν τις «κόκκινες» γραμμές που δεν έπρεπε ποτέ να ξεπεραστούν.

Όμως σήμερα η κατάσταση στο διάστημα έχει γίνει περίπλοκη. Άλλες 60 χώρες ακολούθησαν τα βήματα ΗΠΑ και Ρωσίας με συνέπεια να συνωστίζονται πια 1.100 δορυφόροι γύρω από την Γη! Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός έγινε πολύ πιο εξαρτώμενος από τους δορυφόρους του. Όμως το Πεντάγωνο, δεν ασχολήθηκε πολύ με την προστασία τους. Οι ΗΠΑ έφτασαν να θεωρούν αυτονόητο ότι το διάστημα αποτελεί αποκλειστικά αμερικανικό «άδυτο» και έστρεφαν τα μπάτζετ σε άλλες προτεραιότητες.

Όμως, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα έτη 2010, 2013, 2014 και 2015 η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές σε πυραύλους και όπλα για κατάρριψη δορυφόρων. Και τότε το Πεντάγωνο, όπως αναφέρει το Newsweek, συμπέρανε ότι το Πεκίνο δεν θα είχε ένα πολυετές πρόγραμμα τέτοιων όπλων αν δεν σχεδίαζε σοβαρά να τα χρησιμοποιήσει, πράγμα που έβαζε τα αμερικανικά διαστημικά συστήματα υπό μόνιμη απειλή. Στο μεταξύ και κάποιες κινήσεις δορυφόρων της Ρωσίας έκαναν τους Αμερικανούς να ανησυχούν.

Τώρα η Αμερική επικεντρώνεται στο να βρει νέους τρόπους για την προστασία των δορυφόρων της. Σε περίπτωση που κάποιος δορυφόρος δεχθεί επίθεση, η αντίδραση θα μπορούσε να περιοριστεί στο να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους αντίστοιχους δορυφόρους του εχθρού. Όμως, αν καταστρέφονταν στόχοι ζωτικής σημασίας όπως οι δορυφόροι στρατηγικών επικοινωνιών, ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδραση δεν θα περιοριζόταν στο διάστημα, αφού τέτοια επίθεση θα ερμηνευόταν ως κήρυξη πολέμου στις ΗΠΑ.

Σε ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο, η πρώτη συνέπεια θα ήταν να καταστραφούν «εμπορικοί» δορυφόροι, αλλά και δορυφόροι που ελέγχουν υποδομές. Και πολύ γρήγορα ο πόλεμος στο διάστημα θα ενέπλεκε την καθημερινότητα όλων μας, με εφιαλτικές συνέπειες.


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου