4 Απριλίου 2014

Το σύνδρομο… ΕΡΤ, πλήττει ξανά το Σαμαρά σε μια συγκυρία άκρως ευνοϊκή – Βαριά σκιά στην αγορά, παραμένει ο φόβος της πολιτικής εκτροπής…


Το σύνδρομο… ΕΡΤ, πλήττει ξανά το Σαμαρά σε μια συγκυρία άκρως ευνοϊκή – Βαριά σκιά στην αγορά, παραμένει ο φόβος της πολιτικής εκτροπής…

H αποτυχημένη «έμπευση» του κλεισίματος της ΕΡΤ διέλυσε την τότε τρικομματική κυβέρνηση – Το σκάνδαλο Μπαλτάκου προξενεί εκ νέου τριγμούς
Ημέρες Ιουνίου 2013 όταν με την αιφνιδιαστική όσο και – εκ του αποτελέσματος – άκρως αποτυχημένη «έμπνευση» για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζει ξανά η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η αγορά. Άλλη η συγκυρία βεβαίως, διαφορετικές οι συνθήκες και...
το timing, όμως – όπως και τότε – η τωρινή κρίση με την υπόθεση Μπαλτάκου και όλες τις γελοιότητες που αποκάλυψε, κλονίζει σημαντικά την κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι το Μάιο του 2013 τα spreads του 10ετούς είχαν κατέλθει στις 650 μονάδες βάσης (χαμηλό ρεκόρ τριετίας τότε) και ο Γενικός Δείκτης είχε ανέλθει στις 1.152 μονάδες (κλείσιμο 17 Μαΐου του 2013). Έκτοτε, έγινε ότι ακριβώς χρειαζόταν για να χαλάσει το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, με την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ να προκαλεί τρομερούς τριγμούς στην τρικομματική τότε κυβέρνηση και την αποχώρηση από το σχήμα της ΔΗΜΑΡ.
Τα spreads άρχισαν να παίρνουν ξανά την ανιούσα και μετά την τότε κυβερνητική κρίση και τον κίνδυνο κατάρρευσης, οδηγήθηκαν εκ νέου πάνω από τις 1.050 μονάδες ταχύτατα!
Εύλογα οι ανησυχίες τότε μεταγγίστηκαν σ’ όλο το επενδυτικό σύστημα, οδηγώντας μάλιστα το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. έως τις 788 μονάδες, που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της συνεδρίασης της 15ης Ιουλίου!
Τώρα βεβαίως – επαναλαμβάνουμε – η συγκυρία είναι διαφορετική, ενώ δεν υπήρξε… εκούσια απόφαση όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά «ατύχημα» όπως χαρακτηρίζονται οι αποκαλύψεις του Κασιδιάρη με το βίντεο.
Όμως, οι επιπτώσεις ήδη στην ψυχολογία της αγοράς, των πολιτών, των επενδυτών και γενικότερα των ψηφοφόρων είναι βαριές! Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας χθες, με απώλειες -2,20% στις 1.323,24 μονάδες, με όλα σχεδόν τα blue chips στο χαμηλό ημέρας.
Το αν θα πάμε σε πιο μεγάλη πτώση – διόρθωση μένει να αποδειχτεί, καθώς προς το παρόν μια πτώση έως και τις 1.300 μονάδες δε διαταράσσει τα κεκτημένα… Σε κάθε περίπτωση, το φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει, ενώ αν σήμερα κρατηθούν οι 1.320 μονάδες και βγει αντίδραση, τότε θα σημάνει ότι η αγορά «βλέπει» μπροστά και φεύγει από την πολιτική εσωστρέφεια.
Άλλωστε, υπάρχει σήμερα και η ετυμηγορία της Moody’s όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση, που θα έρθει ως εξαιρετικό… bonus για την κυβέρνηση, μετά τους τρομερούς κλυδωνισμούς από την υπόθεση Μπαλτάκου. Φυσικά, αν έρθει η αναβάθμιση θα μιλάμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα πλέον…Μόνο το πολιτικό ρίσκο «σκιάζει» τους ξένους

Με τα spreads μειωμένα σε χαμηλά 4ετίας, με «κλειδωμένη» τη συμφωνία με την τρόικα, με τη δόση να έχει εγκριθεί, αλλά και με την προετοιμασία για έξοδο στις αγορές στο αμέσως προσεχές διάστημα, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος… εκτροπής είναι ο μοναδικός (αλλά πολύ ισχυρός) παράγοντας προβληματισμού για τους ξένους.
Η εμφανής δυσπιστία των ξένων φαίνεται πως εμφορείται από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και τον εν γένει φόβο για πολιτική εκτροπή, καθώς η… φαρέτρα των βουλευτών – υποστηρικτών της κυβέρνησης διαρκώς μειώνεται!
Ειδικά μετά την υπόθεση Μπαλτάκου η κυβέρνηση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και δεν είναι τυχαίες οι αναφορές τόσο της Moody’s όσο και το δημοσίευμα των «Financial Times» για κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του προσεχούς 6μήνου!

Χρεοκοπία για όλο το πολιτικό σύστημα η υπόθεση Μπαλτάκου

Η υπόθεση Μπαλτάκου ήρθε να ξεμπροστιάσει όλο το πολιτικό και δικαστικό σύστημα, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα τόσο στο (με πολύ… σπουδή καλλιεργημένο) προφίλ του πρωθυπουργού, όσο και σε όλη την κυβερνητική λειτουργία γενικότερα. Αγοραίες εκφράσεις, ωμές παρεμβάσεις, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απειλές και τραμπουκισμοί πίσω από τις κάμερες, απλώς έρχονται να αποκαλύψουν περίτρανα το ποιον των ανθρώπων που κυβερνούν και να επιβεβαιώσουν το απόλυτα χρεοκοπημένο σύστημα της μεταπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη – θεσμικά και ουσιαστικά – για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στον πολιτικό στίβο, καθώς αυτός άλλωστε είναι που δίνει τις… εντολές! Η επιλογή συνεργατών φαίνεται πως είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό… ελάττωμα του πρωθυπουργού, κάτι που ασφαλώς μαρτυρά και πολλά άλλα «χαρακτηριστικά» που επιμελώς καλύπτονται… Κανένας Έλληνας – μετά από αυτές τις αποκαλύψεις – δεν πρέπει να αισθάνεται χαρούμενος, κανένας δεν θα πρέπει να χαίρεται, ασχέτως κομματικής – ιδεολογικής κατεύθυνσης. Και τούτο διότι ξεμπροστιάζεται με εμφατικό τρόπο η θεσμική ανεπάρκεια ενός κράτους, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και η… κορυφή, ακόμη και η διακυβέρνηση της χώρας, λειτουργεί με συντεχνιακές πρακτικές, μακριά από το θεσμικό – συνταγματικό της ρόλο. Το που θα φτάσει όλη αυτή η ιστορία με την υπόθεση Μπαλτάκου, μένει να αποδειχτεί προσεχώς.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου