12 Οκτωβρίου 2016

Νέα λίστα με γνωστούς μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό: «Τρέμουν» 475 Έλληνες






Ποια η νέα λίστα με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό;

Μια αποκάλυψη έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.


Είπε ότι υπάρχει νέα λίστα με μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό και τα στοιχεία έχουν πάει στον εισαγγελέα για να επιληφθεί του θέματος.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η λίστα παρελήφθη απ’ το κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία και τον υπουργό Μπόργιανς και αμέσως μετά την παραλαβή της, εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου.

Η λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες περιέχει λογαριασμούς του 2010 σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, περιλαμβάνει ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τη λίστα των 475 Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού είναι τα ακόλουθα:

– Σε πρώτη φάση, θα γίνει διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές.

– Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η διασταύρωση των εισοδημάτων, τα οποία οι συγκεκριμένοι μεγαλοκαταθέτες έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια με το ύψος των καταθέσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.



– Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που θα γίνουν θα είναι διαθέσιμα στον επόμενο 1-1,5 μήνα.

Πολύ μεγάλα ονόματα – μεταξύ των οποίων και πρώην τραπεζίτες που βρέθηκαν παλαιότερα και πρόσφατα στο στόχαστρο της δικαιοσύνης – περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Μπόργιανς που παραδόθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες.

Τα ονόματα αναμένεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά και δεν αποκλείονται ακόμα και έφοδοι σε σπίτια όσων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Real.gr, οι καταθέσεις της λίστας αφορούν τράπεζα χώρας της κεντρικής Ευρώπης.

Την αποκάλυψη της λίστας έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αναφέροντας τα εξής: «Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι μόλις πριν από δέκα ημέρες οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από τις αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από το Υπουργείο του κ. Μπόργιανς, με τετρακόσιους εβδομήντα πέντεμεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης.

Και το ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα λίστα είναι, ότι πρόκειται για στοιχεία του 2010, δηλαδή για μια χρονιά που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για παραγραφή αδικημάτων.

Και η λίστα αυτή έχει ήδη παραδοθεί εκεί που πρέπει, όχι στα συρτάρια μας, αλλά στις εισαγγελικές αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επιτυχία και θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για την πλήρη ταυτοποίηση και αξιοποίηση και αυτής της λίστας».




fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου