20 Απριλίου 2013

Οι χάρτες της Ενεργειακής Ελλάδος (Εισαγωγή)


Οι χάρτες της Ενεργειακής Ελλάδος (Εισαγωγή)
Ένα δημιούργημα της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας. Ίσως, αυτές, να είναι οι λύσεις της ενεργειακής μας επιβίωσης ή της ανάπτυξής μας. Ίσως και να ‘ναι η αρχή ενός ξεπουλήματος δίχως προηγούμενο. Ίσως να ‘ναι όνειρο εαρινής νυκτός, ή η αρχή της αλλαγής της όψης της χώρας μας… Σε μια πιο μεταλλική μορφή.

Λοιπόν… 
Τι είναι η ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2000, αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας, όπως αυτή αναπτύσσεται – τόσο μονοσήμαντα στην Ελληνική αγορά - όσο και όπως αυτή λειτουργεί και αναπτύσσεται σε σχέση με τις ξένες αγορές ενέργειας, και ιδίως με αυτές με τις οποίες διασυνδέεται.
 
 
Ο γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδος
 
 
 
Και οι ενεργειακές της δυνατότητες, αποτυπωμένες πάνω του... 
 
 
 
 
Συνεχίζοντας, 
"…της δόθηκαν αρμοδιότητες παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, ήτοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Περαιτέρω, η ΡΑΕ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών.
 
Αρχικά, η ΡΑΕ είχε κυρίως γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, πλην όμως, σε συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές και τις ανάγκες της ενεργειακής αγοράς, με σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων, της δόθηκαν πλείονες αποφασιστικές αρμοδιότητες.
 
 
 
Οι επεξηγήσεις του χάρτη που μοίαζει εξαιρετικά... γεμάτος
 
 
Θεμελιώδεις στόχοι που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ελληνική νομοθεσία επιδίωξαν να καλύψουν είναι: η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο και των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη." 
 
 
Θα σας παρουσιάσουμε τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη. 
Τμηματικά. Ο χάρτης, δύσκολα μπορεί να βρεθεί, έστω και online. 
 
 
 
Επικείμενοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της χώρας με κόκκινο χρώμα 
 
 
 
Οι χώροι των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων
 
 
«Ο οποίος και αποτελεί, πέρα από μια διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή, ένα πολύτιμο εργαλείο με χρήση του οποίου είναι δυνατή η αξιοποίηση των Υποδομών Γεωχωρικών Πληροφοριών άλλων φορέων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, εξυπηρετώντας τη διαλειτουργικότητα με χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων και καθιερωμένων προτύπων.» 
 
 
 
Και, το στοίχημα, οι ανεμογεννήτριες με τρίγωνα... 
 
 
Απλώς θυμίζω, πως η Siemens, που μπορεί να παράσχει το σύνολο των τεχνολογιών που περιγράφονται, αθωώθηκε προσφάτως στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου