ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Δεν υπήρξε υποψήφιος ο οποίος να συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείτο για να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας στην δεύτερη ψηφοφορία η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της καταμέτρησης. Άκαρπη αναμένεται να αποβεί και η τρίτη ψηφοφορία την Παρασκευή. Τα βλέμματα στρέφονται στην τέταρτη ψηφοφορία, καθώς η διαδικασία αποδεικνύεται θρίλερ. Ο Μπερσάνι εξετάζει τις επιλογές του.
Τα βλέμματα στρέφονται στην τέταρτη ψηφοφορία
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τέταρτη ψηφοφορία, το απόγευμα της Παρασκευής 19/4, όταν θα επαρκεί η σχετική πλειοψηφία —το 50% συν μια ψήφος— των 1.007 εκλεκτόρων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι δεν έχει πλέον μέλλον. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) καλείται να αποφασίσει, κατά συνέπεια τις αμέσως επόμενες ώρες πώς εννοεί να πορευτεί. Θα συνεχίσει να επιδιώκει την εκλογή ενός προσώπου που να χαίρει της αποδοχής του Μπερλουσκόνι; Ή προτιμά να προσπαθήσει να εκλέξει αυτόνομα έναν εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς, για να συσπειρωθεί το PD;
Η δημόσια τηλεόραση Rai μεταδίδει πως τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες να προταθεί ως διέξοδος, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την συγκατάθεσή του. Σε περίπτωση εκλογής του Πρόντι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής μάλλον θα εγκαταλειφθούν οριστικά και θα υπάρξει άμεση επιστροφή στις κάλπες.
Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «πρέπει να ανάψουν οι μηχανές για μια νέα προεκλογική εκστρατεία, την οποία η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει τόσο στην βουλή όσο και στην γερουσία».
Ο επικεφαλής του PD Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τους βουλευτές και γερουσιαστές του, σε αναζήτηση λύσης: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση. Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να καταθέσουμε νέα πρόταση στο κοινοβούλιο», δήλωσε πριν από λίγο.
Μια σαφή κεντροαριστερή υποψηφιότητα στηρίζει και ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, ο οποίος με τους γερουσιαστές και βουλευτές του ψήφισε τον υποψήφιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων καθηγητή νομικής Στέφανο Ροντοτά.
Μένει να διαπιστωθεί πως θα κινηθεί ο Μπέπε Γκρίλο: αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Ροντοτά, ενός προσώπου που είναι αρεστό σε μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ή αν τελικά δεχθεί να στηρίξει ένα τρίτο πρόσωπο—όπως ο Ρομάνο Πρόντι.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών πάντως ενίσχυσαν τον Γκρίλο: ο Μαρίνι, ο υποψήφιος των μεγάλων κομμάτων, δεν εξελέγη. Επίσης υπέρ του M5S μοιάζει να αποβαίνει η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, ενώ η υποψηφιότητα Ροντοτά χαρακτηρίσθηκε ένα «ισχυρό και έγκυρο χαρτί» από πολλούς σχολιαστές.
«Μαύρος καπνός» και στη δεύτερη ψηφοφορία
Την Πέμπτη άκαρπη ήταν η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος τον οποίο στήριξαν από κοινού Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, αλλά προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κεντροαριστεράς.
Ο αριθμός των λευκών, που επέλεξαν πολλά στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς μετά τη σχετική εντολή που έδωσαν τα κομματικά επιτελεία, ξεπέρασε λίγο μετά τις 19:40 (ώρα Ελλάδας) το ένα τρίτο των 1.007 ψήφων συνολικά των κοινοβουλευτικών και των νομαρχιακών εκπροσώπων, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να εκλεγεί πρόεδρος.
Το διχασμένο ιταλικό κοινοβούλιο, έξω από το οποίο διαδηλώνουν εκατοντάδες πολίτες, δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία.
Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές, κατηγορούν τον αρχηγό του δημοκρατικού κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, για διάσπαση της κεντροαριστεράς, εξαιτίας της απόφασής του να επιλέξει τον 80χρονο Φράνκο Μαρίνι ως υποψήφιο για την προεδρία, μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μάριο Μόντι. Επιλογή, που ο Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε καταστροφή.
Το ένα τρίτο των αντιπροσώπων του δημοκρατικού κόμματος δεν ψήφισε τον βαθιά καθολικό, πρώην πρόεδρο της Γερουσίας και επικεφαλής μετριοπαθούς συνδικάτου Φράνκο Μαρίνι.
Ο νομικός και πρώην υπεύθυνος της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων Στέφανο Ροντοτά, είναι η πρόταση του Μπέπε Γκρίλο.
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, ψηφίζουν 1.007 βουλευτές της Κάτω Βουλής, της Γερουσίας και εκπρόσωποι των περιοχών της χώρας. Νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τα 2/3 σε μία από τις τρεις πρώτες μυστικές ψηφοφορίες, ενώ χρειάζεται απλή πλειοψηφία 50% συν μία ψήφος στις επόμενες ψηφοφορίες.
ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου