Μέγα ζητούμενο η Ανάπτυξη. Για την Ήπειρο, με πυλώνες Τουρισμό και αγροτο-κτηνοτροφία.
Μπορεί μετά και τη χθεσινή ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου στη Βουλή να προστίθεται ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην χώρα, όμως είναι σχεδόν βέβαιο, ότι εάν δεν σταθεροποιηθούν άμεσα κάποια βασικά ζητήματα που αφορούν γενικότερα το «επιχειρείν», όπως η φορολογία, τότε η πολυπόθητη ανάπτυξη, που συνεπάγεται και θέσεις εργασίας, δεν θα έρθει άμεσα.
Στην Ήπειρο, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο και για να επιτευχθεί θα πρέπει η περιοχή μας να στηριχθεί σε δυο βασικούς πυλώνες, τον Τουρισμό και την αγροτο-κτηνοτροφία, που μπορούν να προσφέρουν άμεσες σημαντικές πηγές εσόδων. Άλλωστε, πρόκειται για τους δυο τομείς στους οποίους διακρίνεται κατά κόρον η Ήπειρος και οι δυνατότητες βελτίωσης και ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγάλες.
Και όλα αυτά, βέβαια, θα είναι «ευχής έργον», εάν γίνουν σε συνδυασμό με ένα μοντέλο ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πρέπει να καταστούν και πάλι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, «ανοίγοντας» θέσεις εργασίας και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και κυρίως παραγωγή προϊόντων. Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν και χθες, στην ημερίδα που έγινε στα Γιάννινα από την Περιφέρεια Ηπείρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συνεταιριστική ανάπτυξη (αναλυτικά στη συνέχεια).
Πολλά «εργαλεία».
Βέβαια, είναι γεγονός πλέον, πως τα «εργαλεία» τα οποία υπάρχουν για επενδύσεις είναι αρκετά, αρκεί βεβαίως κάποιος να έχει τη δυνατότητα να τις κάνει, σε ένα περιβάλλον που πάντως ακόμη δεν είναι εντελώς φιλικό, αν και προσπάθειες γίνονται από την Κυβέρνηση, ιδίως στο «μέτωπο» της γραφειοκρατίας, όπου στο νέο ΕΣΠΑ, αναμένεται να είναι κατά πολύ μειωμένη.
Μερικά από αυτά τα «εργαλεία» είναι το τρέχον ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, όπου οι αιτήσεις έως σήμερα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αλλά και τα διάφορα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δίνουν έμφαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), οι οποίες επενδύουν στην καινοτομία και στις «έξυπνες» εφαρμογές και οι οποίες αναπτύσσονται κατά κόρον σε τομείς όπως ο Τουρισμός.
Ο Αναπτυξιακός.
Χθες, στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων (λόγω της επίμαχης τροπολογίας που εντάχθηκε και η οποία σύμφωνα με την Αντιπολίτευση επιφέρει διαγραφή των πιθανών ποινικών ευθυνών σε όσους χορήγησαν δάνεια σε πολιτικά κόμματα) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος έχει βασικές -προς το καλύτερο- αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο.
Για παράδειγμα, τα επενδυτικά σχέδια θα γίνονται δεκτά όλο τον χρόνο, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης με την δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης», δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, με άμεσο έλεγχο από τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης, δηλαδή φοροαπαλλαγές ή επιδότηση και θα λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επενδυτών, με την δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.
Τα δυο τελευταία στοιχεία θεωρούνται πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ακόμη η ρευστότητα είναι. άγνωστη λέξη για την αγορά και άπαντες περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να «ανοίξουν οι κάνουλες».
Ο Διαμεσολαβητής
Στο μεταξύ, πολύτιμη βοήθεια και στήριξη αναμένεται να παρέχει, σε όσους έχουν αποφασίσει να επενδύσουν ποσά άνω των 2 εκ. ευρώ, ο «Διαμεσολαβητής του Επενδυτή». Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία που λειτουργεί πιλοτικά από χθες μέσω του Invest in Greece και φιλοδοξεί να συνδράμει στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, διευκολύνοντας την πορεία τους σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται ουσιαστικά, για μια βοήθεια που αντιμετωπίζει το. τέρας της γραφειοκρατίας!
Ο νέος θεσμός διαχειρίζεται και μεριμνά για επενδυτικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των οποίων ανέκυψαν συγκεκριμένα προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, όπως γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις, διαφωνίες ή άλλες δυσχέρειες, με συνέπεια την αναχαίτιση της πορείας υλοποίησής τους. «Χρειαζόμαστε κάθε επένδυση, μικρή, μεσαία, μεγάλη, ελληνική και ξένη», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Ο διευθύνων του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας σημείωσε πως «εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις, ξεπερνώντας τα εμπόδια που τις παρεμποδίζουν, θα δώσουμε διπλό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, και ότι η χώρα μας παραμένει ελκυστική για επενδύσεις αλλά και ότι κάτι επιτέλους αλλάζει στην λειτουργία της κρατικής μηχανής».
Ο «Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» παρέχεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος διατυπώσει ειδικό αίτημα μέσα από την ιστοσελίδα του Invest in Greece ή στο τηλέφωνο 210 - 3355770.
***
Βέβαια, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα, εάν δεν υπάρξουν άμεσες μειώσεις στους φόρους και δεν επιτευχθεί σταθερότητα σε πολλά ζητήματα, ώστε οι μικρομεσαίοι να νιώσουν και πάλι ασφαλείς. Να λοιπόν, σε ποια πεδία οφείλει να δουλέψει κυρίως η Κυβέρνηση, ώστε όλα όσα σχεδιάζει και βέβαια όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα να πιάσουν τόπο.
Ενδιαφέρουσα ημερίδα στα Γιάννινα
Ανάγκη ν' αλλάξει το μοντέλο των συνεταιρισμών και στην Ήπειρο. 61 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για το «συνεταιριστικό επιχειρείν»
Η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου των συνεταιρισμών, που θα πρέπει, ειδικά για περιοχές σαν την Ήπειρο, να εστιάζουν σε αλιεία, γεωργία, τουρισμό, περιβάλλον κ.α., τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διακρατικού έργου ICS, που αφορά την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεταιριστικό περιβάλλον. Η παρουσίαση έγινε στα Γιάννινα από την Περιφέρεια Ηπείρου, που μετέχει στο πρόγραμμα MED, μαζί με άλλα κράτη της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία).
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ε.Ε. Απόστολος Ιωακειμίδης υπογράμμισε πως το μοντέλο των συνεταιριστικών ενώσεων είναι σχετικά καινούριο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά. «Στην Ελλάδα γίνονται σιγά-σιγά προσπάθειες, όμως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον» σημείωσε και τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει εγκρίνει κονδύλι 61 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κάτσιος υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες σήμερα, όμως πρέπει να εφαρμοστεί μια πρακτική τέτοια, που να εντάσσει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο συνεταιριστικό «γίγνεσθαι». «Πρέπει να δώσουμε προοπτική μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα» είπε, μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου