Όπως συνάγεται από απάντηση του Όλι Ρεν σε Έλληνα Ευρωβουλευτή. «Πράσινο φώς» της Ε.Ε. για τις ΕΟΖ! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ειδική Οικονομική Ζώνη στο Πωγώνι. Μιλούν οι: Αντ. Μπέζας, Αλ. Καχριμάνης και Κ. Καψάλης.
«Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών - μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων».
Με αυτή την ξεκάθαρη δήλωση, σε απάντηση ερώτησης του Έλληνα Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.Γιάννη Τσουκαλά, ο Επίτροπος των Οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. Όλι Ρεν άναψε το πολυαναμενόμενο. πράσινο φως στη χώρα μας και βεβαίως στην Ήπειρο, για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, για την ανάπτυξη ιδιαίτερα φτωχών περιοχών, όπως είναι η περιφέρειά μας.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Πωγωνίου ήδη έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία ΕΟΖ, με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η οικονομία της ακριτικής αυτής περιοχής, που τώρα βρίσκεται σε τέλμα. Το τελευταίο διάστημα, όλα ήταν έτοιμα και η Ελληνική Κυβέρνηση ανέμενε το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. που φαίνεται ότι ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Όλι Ρεν!
«Άμεση ολοκλήρωση.»
Μιλώντας χθες, ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας (πρ. Υφυπουργός) και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Αντώνης Μπέζας (που έχει σταθεί δίπλα σε πρωτοβουλίες Ηπειρωτικών φορέων για δημιουργία ΕΟΖ) ανέφερε, ότι οι δηλώσεις του Όλι Ρεν δείχνουν πως γίνεται πράξη από την Ε.Ε. η δημιουργία των ΕΟΖ. «Καιρός πλέον η Κυβέρνηση να υποβάλλει επίσημο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Και σημείωσε, ότι «δικαιώνεται η άποψη μας, πως οι ΕΟΖ που θα γίνουν με βάση τη Νομοθεσία της Ε.Ε. μπορούν να αποτελέσουν βήμα ανάπτυξης της Ηπείρου».
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπέζας έχει φέρει πολλάκις το θέμα της ΕΟΖ στη Βουλή. Μάλιστα, στην τελευταία ερώτησή του (το καλοκαίρι), ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης του είχε απαντήσει, ότι έως τότε επίσημο αίτημα για δημιουργία ΕΟΖ δεν είχε υποβληθεί, όμως το Υπουργείο είναι ιδιαίτερα θετικό στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ μάλιστα είχε προτείνει αυτές να είναι είτε γεωγραφικές, είτε θεματικές.
Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ο κ. Μπέζας σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Π.Λ.» (φέτος στις 17 Φεβρουαρίου) είχε αναφερθεί στη σημασία της δημιουργίας ΕΟΖ στην Ήπειρο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι η κομβική γεωγραφική της θέση στο σύστημα ευρωπαϊκών μεταφορών και στις διεθνείς πύλες προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη (τελωνεία Κακαβιάς και Μαυροματίου, λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.α.).
Ο Αλ. Καχριμάνης
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σημείωσε χθες, ότι η περιοχή μας,«μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε με τη δημιουργία μιας ή και περισσοτέρων Ε.Ο.Ζ. να προσελκύσει επενδύσεις, να τονώσει την οικονομία της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που σήμερα είναι δυσεύρετες».
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η νέα απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, επιβεβαιώνει τα όσα έχει δηλώσει και στο παρελθόν για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. «Διασκεδάζει τις ανησυχίες που υπάρχουν για τα εργασιακά και φορολογικά ζητήματα και κυρίως προτρέπει την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει στην ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στην Επικράτειά της» ανέφερε.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δηλώσει κατ' επανάληψη, ότι θα είναι δίπλα στους φορείς και ιδιαίτερα στους Δήμους, που θα θελήσουν να ιδρύσουν στα όρια τους Ε.Ο.Ζ.. «Ήδη την περασμένη Άνοιξη είχαμε επισκεφθεί και μεταφέραμε στον τότε αρμόδιο γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων την πλήρη στήριξή μας στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος Πωγωνίου. Επιθυμία μας είναι, να δημιουργηθούν Ε.Ο.Ζ. - πάντα βάσει των κανόνων της Ε.Ε.- και στις άλλες παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, Κόνιτσας και Φιλιατών» ανέφερε στον «Π.Λ.» ο κ. Καχριμάνης.
Και υπογράμμισε ότι: «Σε δεύτερο στάδιο, η Περιφέρεια θα μπορεί να εξετάσει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα αφορούν τις Ε.Ο.Ζ., μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων ή και ακόμη των Αναπτυξιακών Νόμων».
Ο Κ. Καψάλης
«Οι δηλώσεις Ρεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ήπειρο, αλλά και για την Ελλάδα, αφού δίνεται η ευκαιρία στον Υπουργό Ανάπτυξης να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, που αφορούν και την περιοχή μας» σημείωσε, με τη σειρά του, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει ήδη έτοιμη την πρότασή του και περιμένει πλέον το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξει το θέμα. Κάτι που μετά την χθεσινή δήλωση Ρεν, αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καψάλης, είναι θετικό που διευκρινίζεται πως οι ΕΟΖ της Ε.Ε. δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ΕΟΖ που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Κίνα, στην Κορέα κ.α. Το θετικό επίσης είναι ότι θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, που θα διέπονται από την Ελληνική, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
«Αυτό είναι και για εμάς όρος απαράβατος. Δηλαδή, οι ΕΟΖ να σέβονται το περιβάλλον και βεβαίως τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτά διέπονται από τη Νομοθεσία. Το προσωπικό στην ΕΟΖ, που θέλουμε να δημιουργηθεί στο Πωγώνι, πρέπει να είναι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.
Ο Επίτροπος.
Στην απάντησή του, ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η λειτουργία των ΕΟΖ απαιτεί σημαντικές διοικητικές ικανότητες στο πλαίσιο των Κυβερνήσεων των χωρών που τις φιλοξενούν, ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις. Απαιτείται ειδικότερα, η ανάπτυξη ενός κατάλληλου νομικού, κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και εξίσου αποτελεσματικά γραφεία επιθεώρησης εργασίας.
«Πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα»υπογράμμισε ο κ. Ρεν. Και κατέληξε, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος την εμπειρία που σχετίζεται με τις ΕΟΖ, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να προωθεί οριζόντια μέτρα, αποβλέποντας στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε όλους τους οικονομικούς τομείς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
«Λύνει τα χέρια.»
Η ερώτηση που είχε κάνει ο κ. Τσουκαλάς αφορούσε την δυνατότητα αξιοποίησης των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε δραστηριότητες καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα απελευθερώσουν την εθνική οικονομία από το αδιέξοδο της ύφεσης.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η απάντηση του κ. Ρεν «λύνει τα χέρια» του Υπουργού Ανάπτυξης για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας ΕΟΖ σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν το κατάλληλο δυναμικό.«Οφείλουμε άμεσα να μετατρέψουμε ολόκληρη τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη ανάπτυξης, επενδύσεων και θέσεων εργασίας» είπε, μεταξύ άλλων.
Το Επιμελητήριο.
Υπενθυμίζεται, ότι και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει ταχθεί υπέρ των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με σαφείς όρους και προϋποθέσεις όμως. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. (το απόγευμα της Δευτέρας), οι όροι που θέτει το Επιμελητήριο είναι η διασφάλιση απασχόλησης των κατοίκων της Ηπείρου, εξασφάλιση μισθοδοσίας ανάλογης με τις κρατικές συμβάσεις, φορολογικός συντελεστής από 5% έως 10%, η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στη διοίκηση, καθώς και η λειτουργία να αφορά μόνο τη μεταποίηση κι όχι το μεταπρατικό εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Η Ευρώπη, λοιπόν, δίνει στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ήπειρο μια ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης, μέσω των ΕΟΖ. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να χρονοτριβίσει, αλλά να έρθει άμεσα σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους. Στην Ήπειρο ειδικά, που άπαντες έχουν «αγκαλιάσει» αυτή την προοπτική, η δημιουργία της ΕΟΖ μπορεί να αποτελέσει τη βάση, για να βγει από το τέλμα η περιοχή.
www.proinoslogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου