10 Απριλίου 2013


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλούν τον Βαξεβάνη να πει γιατί αφαίρεσε το όνομα του Κοντομηνά από τη λίστα Λαγκάρντ - Τι απαντά ο Βαξεβάνης

Tο αίτημα να κληθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το αίτημά τους τον κατηγορούν ότι όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC το οποίο εκδίδει, είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά από τη σχετική λίστα, αφήνοντας μόνο...
το όνομα μιας εταιρείας που προφανώς δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν.

Οταν πριν από λίγες ημέρες προσήλθε και κατέθεσε σε usb τη λίστα που είχε στα χέρια του, οι βουλευτές έκαναν αντιπαραβολή με το δημοσίευμα και διαπίστωσαν τη «λαθροχειρία».

Και τώρα τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για την ενέργειά του αυτή.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής προβλήθηκαν σε προτζέκτορα τόσο το αντίγραφο της λίστας που ήρθε ξανά από το Παρίσι, όσο και το αντίγραφο που παρέδωσε ο δημοισογράφος σε αντιπαραβολή με το δημοσίευμα του περιοδικού και διαπιστώθηκε ότι ενώ υπήρχε και στις δύο version της λίστας Λαγκάρντ, απουσίαζε από το περιοδικό.

Από iefimerida

Τι απαντά ο Βαξεβάνης
Στο αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κληθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή απαντά ο Κώστας Βαξεβάνης μέσω Twitter.

Σύμφωνα με το αίτημά τους, τον καλούν να εξηγήσει γιατί όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC το οποίο εκδίδει είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά από τη σχετική λίστα, αφήνοντας μόνο το όνομα μιας εταιρείας.

Στο σχετικό tweet του ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για προβοκάτσιες και επισυνάπτει ένα δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του "Το κουτί της Πανδώρας" με τίτλο "Τι θα γίνει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της λίστας Λαγκάρντ;" .
Το δημοσίευμα με ημερομηνία 8 Απριλίου αναφέρει τα εξής:

"Η δημοσιοποίηση από το ΗΟΤDOC των ονομάτων των ελλήνων καταθετών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε σάλο. Για μήνες ολόκληρους η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε αμήχανη ένα απίστευτο γαϊτανάκι μετάθεσεις ευθυνών από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης: Πολιτικά πρόσωπα και ανώτατους κρατικούς λειτουργούς.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων της λίστας έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η γαλλική κυβέρνηση απέστειλε εκ νέου τη λίστα, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ενώ συστάθηκε Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα. Όπως για παράδειγμα η οικογένεια Μπόμπολα, Δημήτρης Κοπελούζος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Χρήστος Παπαπολύζος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Κώστας Καίσαρης και πολλοί άλλοι.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα συμβεί με όλους αυτούς. Και ειδικά για όσους επιχειρηματίες έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ. Κανονικά θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά τις όποιες κινήσεις τους, προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Όπως επίσης θα έπρεπε να ελέγχουν και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών που εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή στη λίστα Λαγκάρντ και συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Γιατι αυτή τη στιγμή ζούμε το εξής παράδοξο: Να ελέγχουν και να αναζητούν ευθύνες αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να απέχουν από τη διαδικασία για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας του έργου που καλούνται να φέρουν σε πέρας, λόγω της εμπλοκής συγγενικών τους προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικά, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία ζητά να αποδοθεί Δικαιοσύνη, καθώς οι έλληνες πολίτες νιώθουν να συνεισφέρουν δυσανάλογα στα φορολογικά βάρη και που το αίσθημα ατιμωρησίας πλανάται πάνω από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Τέσσερις και πλέον μήνες, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, οι όποιες έρευνες δείχνουν να κινούνται με βραδείς ρυθμούς. Η ελληνική κυβέρνηση πέρα από μεγαλόστομες εξαγγελίες περί ελέγχων και μια Προανακριτική Επιτροπή παρωδία δείχνει να μην έχει πράξει τα δέοντα. Με αποτέλεσμα το αίσθημα ατιμωρησίας και αδικίας στην ελληνική κοινωνία να διογκώνεται.

Το HOTDOC είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν αποτελούν σε καμία των περιπτώσεων φοροφυγάδες στο σύνολό τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, όπως άλλωστε συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες που παρέλαβαν τα ονόματα των καταθετών στην HSBC. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση και κατ΄επέκταση το πολιτικο σύστημα θα ναι διπλά εκτεθειμένο.

Τόσο για όλα όσα δεν έπραξε προτού η λίστα Λαγκάρντ δει το φως της δημοσιότητας όσο και για όσα θα έπρεπε να έχει πράξει μετά τη δημοσιοποίησή της. Με τη μόνη διαφορά ότι οι έλεγχοι οφείλουν να είναι εξονυχιστικοί και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άς μην ξεχνάμε ότι οι υπόλοιπες χώρες που παρέλαβαν την αντίστοιχη λίστα κατάφεραν να εισπράξουν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής".

Από enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου