3 Αυγούστου 2013

Κρίσιμη περίοδος για Πανεπιστήμιο και Νοσοκομεία (του Μιχάλη Αγραφιώτη)


Κρίσιμη περίοδος για Πανεπιστήμιο και Νοσοκομεία (του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Tην ώρα που το πολιτικό προσωπικό της περιοχής βρίσκεται σε θερινή ραστώνη, αποφασίζονται, σχεδιάζονται και χάνεται πολύτιμος χρόνος για σοβαρές δομές της περιοχής. 
 Tα θέματα του ρυμοτομικού για το Πανεπιστήμιο και οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση. Και όμως δεν υπάρχει καμία αντίδραση και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου η δικαστική διαμάχη, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων φορέων και η γενικότερη αδιαφορία για την ολοκλήρωση των δομών απειλούν την ύπαρξη του, αφού ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος είχε επισημάνει ξεκάθαρα ότι η ύπαρξη του Πανεπιστημίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προώθηση υλοποίησης των δομών. Προφανώς, ο κ. Αρβανιτόπουλος γνωρίζει την εμπλοκή που υπάρχει και περιμένει την καθυστέρηση, ώστε να ανακοινώσει το ναυάγιο στην παραμονή του ιδρύματος.

Λογικά, αυτή την εκδοχή την γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό της περιοχής που αυτή τη στιγμή ποιεί την νύσσα και όταν έρθει η ώρα θα περιμένει να αποδώσει ο καθένας τις ευθύνες όχι στους ίδιους, αλλά στους άλλους. Μέχρι τον 15 Αύγουστο το θέμα των εγκαταστάσεων πρέπει να δρομολογηθεί πάση θυσία γιατί η καθυστέρηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον του Πανεπιστημίου και τα αποτελέσματα απρόβλεπτα. Από αρχές Ιανουαρίου ασκήθηκαν υπέρμετρες πιέσεις προς το πολιτικό προσωπικό για να λάβει τα μέτρα του. Όταν επιτεύχθηκε τελικά η δικαίωση βγήκαν πολλοί «σωτήρες» είτε πολιτικοί, είτε «εκ του ασφαλούς και κατόπιν εορτής» δημοσιολογούντες(δια της τηλεοπτικής οδού) να καρπωθούν τη νίκη. Σήμερα, γιατί δεν πιέζουν τους «φίλους» τους να δρομολογήσουν το θέμα των εγκαταστάσεων. Η υποκρισία έχει τα όρια της και οι παρακολουθούντες την επικαιρότητα γνωρίζουν τον εμπαιγμό.

Παράλληλα, έρχεται και η σειρά των Νοσοκομείων. Το σενάριο που κυριαρχεί είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Νοσοκομείου (Μαμάτσειο ή Μποδοσάκειο) και τα υπόλοιπα να μετατραπούν σε κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας; Προφανώς όχι, όμως στις πολιτικές «σφαγής» περιμένουμε υποβάθμιση των δομών και όχι αναβάθμιση. Η μετατροπή των Νοσοκομείων σε κέντρα Υγείας αστικού τύπου ουσιαστικά αποδεχόμαστε νομικά τις υποβαθμισμένες δομές. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς. Ίσως λόγω της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για την τοπική αυτοδιοίκηση κάποιοι αντιδράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου