Πόρισμα Ταμείου Μολυβιάτη: Δικαιώνει Καραμανλή και εκθέτει τον ΓΑΠ!
Στο πόρισμα της Επιτροπής αναφέρεται ότι όσο ο κ. Π. Μολυβιάτης ήταν στη θέση του όλα γίνονταν με διαφάνεια και μετά την παραίτησή του σημειώθηκαν γκάφες, καθυστερήσεις και σοβαρά λάθη
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Ισχυρό πολιτικό ράπισμα αποτελεί στους όψιμους επικριτές της διακυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή περί του λεγομένου Ταμείου Μολυβιάτη το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών από τις καταστρεπτικές φωτιές του 2007.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τόσο τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη για τη συνέπειά τους απέναντι στα αιτήματα των πυροπλήκτων μέσω του ΕΤΑΕΑ (Ειδικού Ταμείου Αντιμετωπίσεως Εκτάκτων Αναγκών). Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ως το 2009 χορηγήθηκαν με «διαφανείς διαδικασίες άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων» τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αποκατάσταση υποδομών και περιβάλλοντος στην Ηλεία.
Αυτά συνέβησαν ως τον Οκτώβριο του 2009 οπότε και παραιτήθηκε ο κ. Μολυβιάτης από τη θέση που κατείχε. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και οι «σωτήρες» του ΠΑΣΟΚ θεώρησαν ότι θα συνεχίσουν το έργο αποκαταστάσεως των ζημιών που άφησαν οι πυρκαγιές στην Ηλεία μάλλον δεν επέδειξαν τον απαιτούμενο ζήλο.
Το πόρισμα διαπιστώνει αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμία διοχέτευσης κονδυλίων στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του 2007. Μετά την κατάργηση του ETΑEA στις 31 Δεκεμβρίου 2010, μάλιστα, ότι σταμάτησε η χρηματοδότηση των έργων και δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης σπιτιών πυρόπληκτων.
Η γκάφα του 2011
Οι φωστήρες της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαν τη φαεινή ιδέα να μεταφέρουν τα χρήματα από τις χορηγίες και τις δωρεές που διαχειριζόταν στο Ταμείο ο κ. Μολυβιάτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπαχθούν αυτά τα χρήματα στους περιορισμούς που έθεσε η τρόικα το καλοκαίρι του 2011 για τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως σχολιάζουν βουλευτές από την Ηλεία αυτή ήταν γκάφα ολκής, για την οποία ευθύνονται τόσο ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι δεν πρόλαβαν τον Ιούνιο του 2011 να διορθώσουν αυτήν την πολιτική αστοχία.
Σοβαρά λάθη και αυθαιρεσίες διαπιστώνονται στις εμπλεκόμενες Περιφέρειες και στους δήμους, δηλαδή τις εντεταλμένες αρχές να προτείνουν και να αξιολογήσουν έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Δεν τηρήθηκε ο όρος αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών ως κριτήριο αξιολόγησης και εκταμίευσης των κονδυλίων.
Οι συντάκτες του πορίσματος αναφέρουν ότι «έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας μας, η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το ελληνικό κράτος ενώπιον των ευθυνών του, καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να διαθέσει τους εναπομείναντες πόρους με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα».
Ούτε ένα ευρώ!
Τα κονδύλια κατανεμήθηκαν χωρίς αναλογικότητα ενώ δεν αποδόθηκε περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά: «Δέον να παρατηρηθεί, ότι ειδικά ο πυρόπληκτος δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Ειδικά δε ο δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, στον οποίο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα, και ο οποίος καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο δήμο της χώρας το 2007, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και βασικών υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη».
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής επισημαίνουν ότι τα μόνα έργα που έχουν γίνει προέρχονται είτε από δωρεές ιδιωτών, είτε από άλλα δημόσια κονδύλια, «τα οποία θα διατίθεντο ούτως ή άλλως για κάθε περιοχή από τρέχοντα προγράμματα, ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτη ή όχι».
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών
Πάντως, η πρόεδρος της επιτροπής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου εισηγήθηκε να γίνει ιδιαίτερη μνεία και να εκφραστεί αλληλεγγύη στους κατοίκους της Ηλείας που έμειναν άστεγοι. Με τον τρόπο αυτό γίνονται αναφορές για το δήμο Ζαχάρως, τις εισφορές ιδιωτών, τις δωρεές από το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη που «υιοθέτησε» το χωριό της Μακίστου και ανακατασκεύασε πλήρως και ταχύτατα τις οικίες των πυρόπληκτων, τη δωρεά από την Κυπριακή Δημοκρατία, που ανακατασκεύασε όλο το χωριό της Αρτέμιδας, με πρωτοβουλία τότε του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Αργά το απόγευμα στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος ανακίνησε το θέμα διά της πολιτικής και της δικαστικής οδού. Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ζητεί να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα πού δόθηκαν 11 εκατ. ευρώ από τις 8 Οκτωβρίου 2009 που παραιτήθηκε ο κ. Μολυβιάτης παραδίδοντας ταμείο 131,6 εκατ. ευρώ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οπότε καταργήθηκε το ΕΤΑΕΑ.
«Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΤΑΕΑ κ. Πέτρος Μολυβιάτης παρέδωσε 131.692.410,03 εκατ. ευρώ όταν παραιτήθηκε ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας σε πρόσφατη απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δήλωσε πως μετά την κατάργηση του ΕΤΑΕΑ ο λογαριασμός Δ24 πιστώθηκε συνολικά με 120.404.620,84 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονικό κενό 14 μηνών μεταξύ της παραίτησης του κ. Μολυβιάτη (8 Οκτωβρίου 2009) και της κατάργησης του ΕΤΑΕΑ (31 Δεκεμβρίου 2010)», διερωτάται ο βουλευτής και ζητεί να μάθει πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και για ποιο σκοπό στο διάστημα των 14 μηνών.
Επίσης, ζητεί να μάθει αν από τα 15 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την εκτέλεση έργων μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφορούσαν σε έργα και σε όσα εξ αυτών περατώθηκαν στην Ηλεία. Με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος ρωτά αν θα ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας και αν αληθεύει ότι από τα χρήματα του ΕΤΑΕΑ ενισχύθηκαν και περιοχές που επλήγησαν μετά τις πυρκαγιές του 2007.
Το θέμα έχει σασπένς γι’ αυτό σας παραθέτουμε και το πλήρες κείμενο του πορίσματος, εκτάσεως… 350 σελίδων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου