Αναμένεται σφοδρή σύγκρουση για το “κούρεμα” μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ως «σύγκρουση γιγάντων», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «χορός» των μελών της Τρόικα γύρω από το ελληνικό χρέος, καθώς ήδη θεωρείται αβάστακτο και με τη λογική των απλών μαθηματικών, δεν θα εξοφληθεί ούτε μετά από 40 χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, και μετά τις γερμανικές εκλογές η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να «ενοχλήσει» τους εταίρους της στην Τρόικα στην προσπάθεια της να ξεκινήσει έγκαιρα η συζήτηση για την «ελάφρυνση του χρέους». Πρόκειται για μία νέα ορολογία που αντικατέστησε τη λέξη «κούρεμα», επειδή ενοχλούνται οι Γερμανοί.
Στο ΔΝΤ έχουν κάνουν τις απαιτούμενες «ασκήσεις επί χάρτου» και γνωρίζουν με ακρίβεια τί πρέπει να γίνει –κατά την άποψή τους- για να μπορέσει να εισέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη κατάσταση και να εξέλθει της κρίσης.
Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την Πέμπτη στο γραφείο της μικρή ομάδα αντιπροσώπων αμερικανικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το «Εθνος της Κυριακής» για μία εφ’ όλης συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν το Ταμείο. Η Ελλάδα και ειδικά το θέμα του «κουρέματος» αναδείχθηκε και από ξένους συναδέλφους, που το έθεσαν ως διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και στην πραγματικότητα είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», το Ταμείο είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε πρόσθεση νέου βάρους στην Ελλάδα, σε επίπεδο δανείων, και οι εισηγήσεις του είναι βέβαιο πως ομιλούν ξεκάθαρα για νέο κούρεμα των δανείων που κατέχουν χώρες της Ευρωζώνης και οι Κεντρικές τους Τράπεζες, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας.
Στη γενική διευθύντρια τέθηκε το εξής ερώτημα: Το ΔΝΤ ζήτησε πρόσφατα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στη θέση της μέχρι στιγμής ότι δεν θα τεθεί τίποτε στο τραπέζι. Περιμένετε να αλλάξει την άποψή της μετά τις εκλογές; Κι αν όχι, τι άλλες μορφές βοήθειας μπορεί να είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα;
Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ως εξής:
«Πρώτον, να πω ότι η Ελλάδα έχει κάνει αξιόλογες προσπάθειες να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματός της. Δεν έχουν υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις, αλλά έχουν υπάρξει αξιόλογες προσπάθειες και αποτελέσματα.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι εταίροι, ιδιαίτερα τα μέλη της Ευρωζώνης, ανέκαθεν υποδηλώνουν ότι θα εξετάσουν οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα και ότι βοήθεια χρειαστεί η Ελλάδα, ώστε να φτάσει τα όρια του χρέους που έχουν συμφωνηθεί, στο 124% και στο 110%, τα γνωρίζετε αυτά απ’ έξω, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν κι εκείνοι στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας και έναντι τρίτων μερών. Τι μορφή θα λάβουν αυτά τα επιπλέον μέτρα και η βοήθεια θα συζητηθεί σίγουρα σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά το σημείο κλειδί είναι η δέσμευση για αυτά τα επιπλέον μέτρα και βοήθεια, ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί σε αυτά τα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί».
Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είναι αρκετά για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ως εξής:
«Στέκομαι στην τριπλή επανάληψη της δέσμευσης από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια ώστε να διασφαλίσουν ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σημαντικά χαμηλότερα από το 110% μέχρι το 2022. Τι κανάλι θα ακολουθηθεί, τι εργαλεία θα χρειαστούν, τι μεθοδολογία θα εφαρμοσθεί είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά η δέσμευση είναι κατά τη γνώμη μου αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία».
Στη συνέχεια τέθηκε το εξης ερώτημα: Στην έκθεσή του το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζεται η επιστροφή της εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη. Γιατί δεν έχει επιστρέψει ακόμη η εμπιστοσύνη; Είναι φυσιολογικό για μία χώρα με πρόγραμμα να έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο;
Η γενική διευθύντρια είπε τα εξής:
«Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στην ελληνική περίπτωση έχει υπάρξει ένας χρόνος όπου δεν γινόταν σχεδόν τίποτε, λόγω της απόλυτης πολιτικής αστάθειας στην χώρα. Οταν έχετε λοιπόν την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα, κι επιπλέον ένα χρόνο απόλυτης πολιτικής αστάθειας χρειάζεται λίγο χρόνο για τους επενδυτές να ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που θέλουν να έχουν με μία χώρα προτού αρχίσουν να επενδύουν σε αυτή.
Αλλά αν μία χώρα έχει επιδείξει την ικανότητά για μία ογκώδη δημοσιονομική προσαρμογή -ύστερα από μία ογκώδη δημοσιονομική επέκταση, παρεπιπτόντως- αυτή είναι η Ελλάδα. Μείωση 15% σε τρία χρόνια, δεν είναι πολλές χώρες που το έχουν κάνει αυτό. Πρέπει τώρα να δείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν και να λάβουν διαρθρωτικά μέτρα με μεθοδικό, αποφασιστικό και ανθεκτικό τρόπο. Πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις με αποφασιστικό, πειστικό τρόπο, και τότε είναι που η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει. Για να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται καλές διαδικασίες και ενδιαφερόμενοι επενδυτές».
- Είναι μήπως ώρα για την Ελλάδα να εστιάσει περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερο στη δημοσιονομική προσαρμογή; Ρωτήθηκε η κ. Λαγκάρντ και απάντησε:
«Δεν έχουν πλέον ογκώδη δημοσιονομική προσαρμογή, το πρόγραμμα προχωρεί μπροστά, είναι υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το τι έπρεπε να κάνουν τα τρία πρώτα χρόνια. Αλλά ξεκάθαρα εκεί που χρειάζεται να ληφθούν αποφασιστικά βήματα είναι στις ιδιωτικοποιήσεις, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άπτονται των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω. Και, βεβαιως η συλλογή των φόρων».
Πηγές εκτός Ταμείου ανέφεραν ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκαλεί τεράστια ανησυχία στα υψηλά δώματα. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ και γίνονται συχνές αναφορές στις εκθέσεις, φανερές και μυστικές, του ΔΝΤ. Η κ. Λαγκάρντ έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα και θα κάνει η ίδια τις συζητήσεις όταν αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα, δηλαδή της αδυναμίας της Ελλάδας να εκτελεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ καθόρισε τη συζήτηση τον Απρίλιο του 2014, αλλά στο Ταμείο επιθυμούν να ξεκινήσει τον Οκτώβριο για να μην χάνεται χρόνος.
Στο ΔΝΤ υπολογίζουν πολύ συντηρητικά ότι το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς θα αγγίξει τα 11 δις. ευρώ. Αναμένει, κατόπιν των συμφωνιών του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2012, ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν όλο το ποσό, καθώς το ίδιο καταστατικά δεν δύναται να εκταμιεύσει άλλα κονδύλια. Ενώ ο νέος δανεισμός είναι μία επιλογή των Ευρωπαίων, το Ταμείο θα προτιμούσε «κούρεμα» είτε αυτό είναι για το συγκεκριμένο ποσό, είτε για τα δανεικά των Κεντρικών Τραπεζών και των χωρών της ζώνης του Ευρώ.
Η νέα επιθεώρηση της Τρόϊκα θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου, και αναμένεται στις συζητήσεις αυτές να ξεκαθαρίσουν τα πάντα καθώς οι αντιπρόσωποι των δανειστών «θα έχουν μία πολύ καλή εικόνα για τις νέες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδα», όπως τόνισε πηγή εκτός Ταμείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου