Κυβέρνηση: με τους έχοντες και τους…αντέχοντες.
Επενδύουν στους έχοντες και στους λιγότερο χαμένους της κρίσης με στοχευμένες πολιτικές
Eκτός από το σχέδιο επαναπατρισμού των ψηφοφόρων που τους είχαν εγκαταλείψει για την Χρυσή Αυγή, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, στα δύο κυβερνητικά κόμματα, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, σχεδιάζουν πολύ προσεκτικά το πώς θα διατηρήσουν τους ψηφοφόρους τους, καθώς και το ποιους μπορούν ακόμα να κερδίσουν. Για την ακρίβεια, ο πολιτικός σχεδιασμός τους είναι βασισμένος πάνω σε αυτό. Βάσει ερευνών τις οποίες έχουν εδώ και καιρό, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν οι ψηφοφόροι τους στις τελευταίες εκλογές και ποια κοινωνικά στρώματα μπορούν ακόμα να κερδίσουν. Εξίσου καλά γνωρίζουν ποια στρώματα έχουν χάσει...
χωρίς επιστροφή.
«Αυτοί που έχουν φτωχοποιηθεί και αυτοί που έχουν βιώσει δραματικές αλλαγές στο βιοτικό τους επίπεδο, γνωρίζουμε ότι δεν θα επιστρέψουν» αναφέρει βουλευτής της Ν.Δ. «Μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων το έχουμε χάσει κι εμείς και -κυρίως- το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προβλέπεται να γυρίσουν άμεσα. Εμείς θέλουμε τους υπόλοιπους» λέει και προφανώς εκτιμά ότι οι «υπόλοιποι» είναι αρκετοί.«Η μισή κοινωνία περίπου έχει αντέξει. Έχει υποστεί κάποια ζημιά, αλλά δεν δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Δεν δίνει μάχη για την επιβίωση. Αυτοί δεν θέλουν να τα χάσουν όλα. Θέλουν ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν τα κόμματα της κυβέρνησης» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ.
Οι παραδοχές ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, σε ανεπίσημες συζητήσεις, συχνά εκπλήσσουν , καθώς ομολογούν ότι δεν ελπίζουν να τους ψηφίσουν τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Αυτούς τους έχουν ξεγράψει και δεν θα επιχειρήσουν καν να τους «χαϊδέψουν» ή να τους καλοπιάσουν για να γυρίσουν. Όπως είχε παραδεχθεί και ένας από τους μεγάλους έλληνες τραπεζίτες στην αρχή της κρίσης: «Το ποτάμι δεν θα το περάσουν όλοι». Αυτό το ήξεραν από την αρχή για αυτό και η πολιτική των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι απολύτως στοχευμένη. Έχουν σχεδόν εγκαταλείψει τις κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και με επιλεκτικό τρόπο επιχειρούν να γλιτώσουν τους «δικούς τους».
«Οι χαμηλόμισθοι πανεπιστημιακοί, ειδικά οι νέοι, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, όλοι αυτοί δεν ψηφίζουν Ν.Δ. Μεγάλα τμήματα δημοσίων υπαλλήλων, επίσης. Έχουν μετακινηθεί και ψηφίζουν –σε μεγάλο βαθμό- ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει πολιτικός αναλυτής, εκτιμώντας ότι αυτούς τους θεωρούν «χαμένους».
Ποιους θέλουν να διατηρήσουν; Τους συνταξιούχους, (οι μεγάλες ηλικίες ψηφίζουν περισσότερο Ν.Δ από ότι οι νέοι και επίσης οι ηλικιωμένοι είναι μεγαλύτεροι πληθυσμιακή ομάδα από τους νέους), τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατηγορίες όπως αστυνομικούς, δικαστικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς, δικηγόρους κ.α και φυσικά τους έχοντες.
Για τις δύο μεγάλες κατηγορίες, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ανέργων, ποντάρουν περισσότερο στον κοινωνικό αυτοματισμό, καθώς ρίχνοντας το ανάθεμα στους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπόσχονται ότι θα τους ελαφρύνουν τα βάρη από όλους αυτούς «που ζούσαν σε βάρος τους». Για τους άνεργους, ειδικά, πιστεύουν ότι η διανομή των mini jobs, με μισθούς-φιλοδώρημα, θα εκληφθούν ως δώρα.
Όλο αυτό το διάστημα όμως, φροντίζουν να εξαιρούν από την κοινή μοίρα της πολιτικής των μνημονίων συγκεκριμένες κατηγορίες.
Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε μεγάλος θόρυβος όταν «ανακαλύφθηκε» σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, τροπολογία που εξαιρούσε τη δήλωση των μετοχών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τους υπόχρεους σε Πόθεν Εσχες (εκδότες, δικαστές, δημοσιογράφους, δημόσιους λειτουργούς κ.α) . Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, «νομιμοποιούσαν» έμμεσα ακόμα και το ξέπλυμα χρήματος μέσω ναυτιλιακών μετοχών. Ευνοημένοι, φυσικά, είναι οι εφοπλιστές αλλά και οι υπόχρεοι σε Πόθεν Έσχες . Η τροπολογία, η οποία προωθήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αποσύρθηκε τελικά, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές (και) της συμπολίτευσης. Οι πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι υπήρξε σχετικό αίτημα των εφοπλιστών από τον περασμένο Ιούλιο, όταν συνάντησαν τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και εκείνος τους είχε υποσχεθεί ότι θα το κάνει. Άλλωστε ο υπουργός Δικαιοσύνης παρότι την απέσυρε, δήλωσε ότι θα την ξαναφέρει. Οι εφοπλιστές ανήκουν έτσι κι αλλιώς στους ευνοημένους της κρίσης, καθώς ουδέποτε τους επέβαλαν φόρους, πλην της εισφοράς των 140 εκατομμυρίων ευρώ, (που είναι λίγα) και η οποία δεν έχει καν επιβληθεί.
Μία άλλη κατηγορία για την οποία φροντίζει η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κομματική της πελατεία, είναι οι κατασκευαστές, τους οποίους εξαιρεί από την αντιμετώπιση που θα έχουν οι υπόλοιποι σχετικά με το χαράτσι για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, οι κατασκευαστές που έχουν άδεια-απούλητα διαμερίσματα θα φορολογούνται με φόρο μειωμένο κατά 60%. Η μείωση αυτή δεν ισχύει ωστόσο, για κανέναν άλλον που έχει άδεια-κλειστά διαμερίσματα, παρά μόνο για τους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, τεράστιες εκπτώσεις, μέχρι και 75% στο φόρο των ακινήτων τους θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγαλοξενοδόχοι που ωφελούνται από το μειωμένο φόρο για τις μεγάλες επιφάνειες/εκτάσεις. Εκπτώσεις που επίσης δε δικαιούνται όσοι κατέχουν μικρούς κλήρους και μικρά κτίσματα.
Φωτογραφική ρύθμιση ήταν κι αυτή που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή -πάλι σε άσχετο νομοσχέδιο, για την Παιδεία- με την οποία επιστρέφεται σε 500 αστυνομικούς μέρος του επιδόματος κίνησης που είχε κοπεί, στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 120 ευρώ το μήνα και θα το πάρουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Άλλη μία κατηγορία που τελικά θα διασωθεί –καθώς εκεί πήγαμε να κάνουμε λάθος- είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που στην πλειοψηφία τους θα επαναπροσληφθούν» αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής.
Η μείωση του ΦΠΑ προς τους εστιάτορες θεωρήθηκε ως ένα δώρο προς μία ομάδα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ και μάλιστα το καλοκαίρι που ο τζίρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι πίστευαν πραγματικά ότι φόρος αυτός θα αποδώσει ως μέτρο στα κρατικά ταμεία.
Η κινητικότητα, επίσης, αποτελεί, σε ένα βαθμό, πεδίο συναλλαγής, και κάποιοι προστατεύονται επιλεκτικά. Υπάρχουν καταγγελίες πανεπιστημίων ότι δεν συμμετέχουν όλα τα ιδρύματα ισότιμα σε αυτήν, καθώς και καταγγελίες για εξαιρέσεις φορέων.
Ακόμα και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που ο Γ.Στουρνάρας άκουσε με έκπληξη τον πρωθυπουργό να το διανέμει πριν το δουν, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι δηλώθηκε πως θα πάει στους συνταξιούχους και στα σώματα ασφαλείας. Στις ομάδες των ψηφοφόρων, δηλαδή, που θέλουν να κρατήσουν.
Η κατηγορία «νέοι με προσόντα» θεωρείται σε μεγάλο βαθμό χαμένη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς σημαντικό τμήμα της έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Για την κατηγορία αυτή θα ανακοινωθούν βέβαια 11.500 προσλήψεις, αλλά σε ορίζοντα τετραετίας και με πολύ μικρούς μισθούς, που είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιούν ακόμα και αυτούς που θα τις κερδίσουν.
Μία ακόμη κατηγορία που προσπαθεί να προστατεύσει η κυβέρνηση, είναι αυτή των συμβολαιογράφων για χάρη των οποίων μελετά τώρα την υποχρεωτική ανάθεσή της σύνταξης του Ε9 σε αυτούς από τους πολίτες.
Υπάρχουν τέλος και οι εύνοιες δια της παραλήψεως σε ομάδες όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί. Μπορεί μία μερίδα να είδε τα εισοδήματα της να μειώνονται, αλλά η φοροδιαφυγή εξακολουθεί ανενόχλητη παρά τις επίμονες πιέσεις της τρόικας. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χρονοτριβεί και να αντιστέκεται τρία χρόνια τώρα, παρά την εμμονή των στελεχών της τρόικας για πάταξη της φοροδιαφυγής ειδικά στα τρία αυτά επαγγέλματα που έχει αντιληφθεί τι γίνεται.
(δημοσιεύθηκε στον “Επενδυτή” στις 28/09/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου