Προϋπολογισμός: ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !
2014: ΧΡΟΝΟ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Eνώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη «Χρυσή Αυγή», η κυβέρνηση καταθέτει τη Δευτέρα το προσχέδιο προϋπολογισμού πείνας και εξαθλίωσης του 2014.
Το προσχέδιο αυτό προβλέπει πρόσθετους φόρους για το 2014 στην υπάρχουσα φοροεπιδρομή για τα μικρομεσαία στρώματα, αύξηση της φορολογίας στο 26% για τους ελεύθερους επαγγελματίες (βλ. παρακάτω) καθώς και νέα άγρια περικοπή δαπανών, ειδικά...
στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων..
Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ανάπτυξη το 2014 0,6%, όταν την ίδια ώρα η S&P στην Έκθεση της (βλ. παρακάτω) μιλάει για περαιτέρω ύφεση 1%.
Να σημειώσουμε ότι αυτό το προσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπληρωθεί στην τελική του εκδοχή με νέα μέτρα στα οποία επιμένει η τρόικα, αφού διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό και στο 2014, πέραν αυτού των 2015 και 2016.
Η Ελλάδα δεν έχει καμμιά άλλη επιλογή διεξόδου από την άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ώστε να απαλλαγεί από τα μνημόνια, να συγκρουσθεί με τα πλαίσια της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ και να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους (η τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους), προκειμένου να εφαρμόσει μια προοδευτική πολιτική διεξόδου και ανασυγκρότησης.
Αυτή είναι η άμεση υπερεπείγουσα πρόκληση για την Αριστερά και το κάλεσμα ενότητας και αγώνα για όλο τον ελληνικό λαό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρα ρεπορτάζ από τον ηλεκτορονικό και έντυπο τύπο σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα νέα μέτρα για το 2014:
TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡ/ΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2014
Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ*
Το σκόπελο για την επιβολή νέων μέτρων επιχειρεί να προσπεράσει προσωρινά το υπουργείο Οικονομικών με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που καταθέτει τη Δευτέρα (7/10) στη Βουλή, το οποίο εμφανίζει πλεονασματικούς τους προϋπολογισμούς του 2013 και του επόμενου έτους.
Πρόκειται, όμως, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αλλάξει δραματικά με το οριστικό σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της τρόικας και ενδεχομένως και νέα μέτρα, αφού οι ξένοι ελεγκτές διαπιστώνουν ήδη δημοσιονομικά κενά για το 2014.
Στο προσχέδιο αποτυπώνονται οι παραδοχές και οι στόχοι της κυβέρνησης που δεν θα μεταβληθούν στο οριστικό σχέδιο και προβλέπουν ύφεση 4% φέτος (από -4,2 έως -4,5% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις) και ανάπτυξη 0,6% το 2014.
Τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο θα είναι «μικρό» φέτος και θα ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ το 2014.
Ο στόχος της κυβέρνησης στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,3% του ΑΕΠ ή 489 εκατ. ευρώ.
Για το 2014, ο στόχος του προγράμματος είναι 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ), ενώ ο στόχος του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου είναι αρκετά φιλόδοξος, στο 2,4% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ.
Αναφορά για νέα μέτρα δεν γίνεται, αλλά η είσπραξη των εσόδων και η μείωση των δαπανών που προβλέπεται θα στηριχθεί στα μέτρα που ήδη έχουν νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που ισχύει, για το 2014 υπάρχουν δρομολογημένα μέτρα αύξησης εσόδων και μειώσεων δαπανών, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Τα φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν το 2014 είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η είσπραξη των οποίων θα προέλθει βασικά από:
-- Μισθωτούς και συνταξιούχους που θα επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους το 2014, λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (ενοικίων, διδάκτρων, τόκων κ.λπ.), με εξαίρεση τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου και τις δωρεές προς Δημόσιο και δημόσιους φορείς.
-- Την αύξηση της φορολογίας των μη μισθωτών φορολογουμένων (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες), που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ, και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 θα μειωθούν περαιτέρω, με περικοπές κονδυλίων όλων των κατηγοριών, όπως είναι: (σύνολο 2,069 δις ευρώ)
--Η δαπάνη για συντάξεις θα μειωθεί περαιτέρω κατά 420 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
-- Η δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη θα μειωθεί κατά 620 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 411 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, καθιέρωση εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία, μειώσεις των δαπανών των νοσοκομείων κατά 95 εκατ. ευρώ).
-- Η δαπάνη αποδοχών θα μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των αποδοχών όσων τίθενται σε κινητικότητα, τη διακοπή της μισθοδοσίας όσων απολύονται και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών.
-- Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω της ακύρωσης στρατιωτικών προμηθειών.
-- Το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα μειώνεται κατά 78 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής πλέον του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος.
-- Οι επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ μειώνονται κατά 180 εκατ. ευρώ.
-- Η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα θα μειώσει τις δαπάνες κατά 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δαπάνες του ΠΔΕ μειώνονται κατά 150 εκατ. ευρώ.
-- Μειώνονται οι επιχορηγήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 33 εκατ. ευρώ.
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ
Η πρώτη φάση του ελέγχου της τρόικας έδειξε πως δεν αρκούν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητηθούν και νέα μέτρα - παρεμβάσεις, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις στο σκέλος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος από ενδεχόμενη μη εφαρμογή:
-- Της μείωσης των συντάξεων των ένστολων, λόγω του νέου μισθολογίου, που θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 162 εκατ. ευρώ. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εξαίρεση των συνταξιούχων ενστόλων από τις περικοπές, τότε θα υποχρεωθεί να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, που ενδεχομένως να θίξουν άλλες κατηγορίες πολιτών.
--Επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, που έχει προϋπολογιστεί ότι θα αποδώσει 115 εκατ. ευρώ. Εάν δεν εφαρμοστεί ή εξαιρεθούν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, τότε οι απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τον Φίλιππο Σαχινίδη, Πάρι Κουκουλόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα, ενημερώθηκε από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, η οποία καταλήγει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, έγινε γενικότερη συζήτηση για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και παρουσιάστηκαν από το υπουργείο τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Την πιο μεγάλη ανησυχία στους ελεγκτές της τρόικας προκαλούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν συρρικνώθηκαν όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, παρά τις μειώσεις των συντάξεων και των παροχών.
Η τρόικα φέρεται να εκτιμά πως υπάρχει «άνοιγμα» άνω του 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και φυσικά ζητεί μέτρα. Μεταξύ των μέτρων είναι το «κούρεμα» στις επικουρικές και στα εφάπαξ, ενώ πιθανόν να ανοίξει και θέμα πιθανής νέας μείωσης κύριων συντάξεων.
Συμπληρωματικά, ένα ακόμη ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το θέμα της εισφοράς ή μείωσης των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ενώ δεν έχουν βρεθεί και τρόποι για να καλυφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2016, που θα προκαλέσει απώλεια εσόδων επιπλέον 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία.
Ακόμη, η τρόικα πιέζει για την κάλυψη των απωλειών από τη μη εφαρμογή του ειδικού φόρου στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ.
Είναι σαφές πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν θα αποτυπώνει σε καμία περίπτωση τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος, αφού όλα τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, που θα επανέλθει στο προσεχές διάστημα (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία), τόσο για την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού όσο και για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017.
*Πηγή: Ναυτεμπορική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ*
Το «παράθυρο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι ανοίγει για πρώτη φορά για την ελληνική κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας τον μήνα Νοέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και το «βέτο» της Αθήνας σε νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων το 2014, δηλαδή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2010(!), ενισχύουν το σενάριο της «μεικτής λύσης» τεχνικών συζητήσεων και πολιτικών διαβουλεύσεων, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν στο τραπέζι του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου ή (το πιθανότερο) λίγο αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο αναφέρεται σε ιδιωτικές συζητήσεις τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει από το τέλος Οκτωβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ για το ποιο είναι ακριβώς το ύψος του κενού στον προϋπολογισμό του 2014.
Απόκλιση απόψεων
Για την ώρα οι απόψεις των δύο πλευρών αποκλίνουν σημαντικά. Η πλευρά Στουρνάρα εκτιμά ότι το κενό δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί χωρίς μέτρα, απλά με την επικαιροποίηση ορισμένων δράσεων στον τομέα του ελέγχου των δαπανών. Η τρόικα επιμένει ωστόσο ότι το κενό υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και δευτερευόντως λόγω των δαπανών στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και κάποιων δράσεων εξοικονόμησης που δεν κινούνται με τον επιθυμητό ρυθμό (π.χ. επέκταση χρήσης γενοσήμων φαρμάκων).
Το σενάριο της «μεικτής λύσης» προβλέπει ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα θα συγκλίνουν σε ένα ποσό σαφώς μικρότερο των 2,5 δισ. ευρώ για το κενό του προϋπολογισμού του 2014. Με δεδομένη την άρνηση της Αθήνας για νέα μέτρα δεν θεωρείται απίθανο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να «παγώσουν» σε αυτό το σημείο και η συζήτηση να μεταφερθεί στο τραπέζι του Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να αποτιμήσει συνολικά την κατάσταση.
Και πάλι εάν το συμφωνημένο κενό είναι μικρό, τότε δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το Eurogroup να προχωρήσει σε πολιτική λύση στο ευρύτερο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος την επόμενη χρονιά.
«Συνήθως κλείνουν όλα τα θέματα μαζί, αυτό λέει η εμπειρία μέχρι τώρα» λέει στο «Βήμα» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Στο πρώτο μέρος της διαβούλευσης με την τριμερή, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, υπήρξε συμφωνία στην εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2013. Παράλληλα η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεν θα επιβληθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ενστόλων όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Παράλληλα εκκρεμούν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Το δυσκολότερο είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ενώ εκκρεμεί η αποτίμηση της τρόικας για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων. Στον αντίποδα δεν αναμένονται εμπλοκές από το προαπαιτούμενο της ένταξης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας και της εκκαθάρισης των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
Πηγή: Βήμα
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ για την επικείμενη αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες:
ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΣΤΟ 26% ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Νέες ρυθμίσεις και φορολογικές παρεμβάσεις για εκατομμύρια εργαζομένους ζητάει η Τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν το μάρμαρο ακόμη μια φορά.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπους», οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για αύξηση στην παρακράτηση φόρου από το 20% στο 26% στα μπλοκάκια κάτι που αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα αυτή η αύξηση 30% στην παρακράτηση φόρου προωθείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, με το πρόσχημα της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.
Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι με την αύξηση σε 26% ουσιαστικά θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση κάθε αυτοαπασχολούμενου, ωστόσο, στην ουσία πρόκειται για ένα βαρύτατο φόρο επί του τζίρου.
Αυτό διότι η κάθε αμοιβή που εισπράττει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι καθαρό κέρδος, αλλά ακαθάριστα έσοδα από τα οποία αφαιρούνται δαπάνες και το υπόλοιπο ποσό είναι εκείνο που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα καταργηθεί και η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να αποδώσουν έως και 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό το 2014.
Διαβάστε στη συνέχεια την έκθεση της Standards & Poor για την ελληνική οικονομία:
S&P: ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2014
H ελληνική οικονομία εξισορροπείται, αναφέρει σε νέα του έκθεση ο οίκος Standard & Poor's, όπως φαίνεται από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θεωρεί δε πως τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B-/B για τη χώρα μας, ενλω, παράλληλα, διατηρεί σταθερό το outlook.
Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν, τόσο για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και για το εξωτερικό χρέος της οικονομίας που παραμένουν τεράστια.
Το outlook είναι σταθερό, κι ο οίκος κάνει λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή αλλά και για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Όπως αναφέρει ο οίκος: "Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση 'Β-' για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλό -αν και με μακροπρόθεσμες ημερομηνίες αποπληρωμής- κρατικό χρέος και τη σημαντική θέση εξωτερικού χρέους. Παράλληλα, η αξιολόγηση στηρίζεται από το συγκριτικά υψηλό (αν και ακόμη βαίνει μειούμενο) κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από τις σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες πιστωτικές γραμμές που δίνονται υπό προϋποθέσεις από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ".
Για την πορεία του ΑΕΠ αναφέρει: "Εκτιμούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014 καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τον σημαντικό περιορισμό του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν πτώση καθώς οι εγχώριες τράπεζες θα κρατούν τη χρηματοδότηση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε ότι η οικονομία εξισορροπείται. Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2013, από σχεδόν 15% το 2008, με σημαντική κάμψη των εισαγωγών και χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους το 2012. Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά, ως αποτέλεσμα της στροφής της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Η αδύναμη πορεία των εξαγωγών θα ενισχυθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα".
Για το έλλειμμα σημειώνει: "Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ φέτος από 15,6% το 2009, εν μέρει λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον προηγούμενο χρόνο - που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα" και συμπληρώνει ότι "εάν η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος τότε μπορεί να ζητήσει επιπλέον χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να τη βοηθήσει στη μείωση ή ακόμη και στον μηδενισμό του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016".
Για το χρέος ο οίκος εκτιμά ότι, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σημαντική χαλάρωση των όρων δανεισμού, θα αγγίζει το 170% την περίοδο 2013-2015, ενώ η πορεία του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που θα σημειωθεί.
Η S&P εκτιμά πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας και υποθέτει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων.
Όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα εάν η κυβέρνηση τηρούσε πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, υποβάθμιση μπορεί να υπάρξει εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα αναγκαστικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων λόγω περαιτέρω επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης ή απόσυρσης της προγραμματισμένης στήριξης από τον επίσημο τομέα.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013
Από iskra
Να σημειώσουμε ότι αυτό το προσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπληρωθεί στην τελική του εκδοχή με νέα μέτρα στα οποία επιμένει η τρόικα, αφού διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό και στο 2014, πέραν αυτού των 2015 και 2016.
Η Ελλάδα δεν έχει καμμιά άλλη επιλογή διεξόδου από την άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ώστε να απαλλαγεί από τα μνημόνια, να συγκρουσθεί με τα πλαίσια της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ και να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους (η τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους), προκειμένου να εφαρμόσει μια προοδευτική πολιτική διεξόδου και ανασυγκρότησης.
Αυτή είναι η άμεση υπερεπείγουσα πρόκληση για την Αριστερά και το κάλεσμα ενότητας και αγώνα για όλο τον ελληνικό λαό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρα ρεπορτάζ από τον ηλεκτορονικό και έντυπο τύπο σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα νέα μέτρα για το 2014:
TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡ/ΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2014
Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ*
Το σκόπελο για την επιβολή νέων μέτρων επιχειρεί να προσπεράσει προσωρινά το υπουργείο Οικονομικών με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που καταθέτει τη Δευτέρα (7/10) στη Βουλή, το οποίο εμφανίζει πλεονασματικούς τους προϋπολογισμούς του 2013 και του επόμενου έτους.
Πρόκειται, όμως, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αλλάξει δραματικά με το οριστικό σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της τρόικας και ενδεχομένως και νέα μέτρα, αφού οι ξένοι ελεγκτές διαπιστώνουν ήδη δημοσιονομικά κενά για το 2014.
Στο προσχέδιο αποτυπώνονται οι παραδοχές και οι στόχοι της κυβέρνησης που δεν θα μεταβληθούν στο οριστικό σχέδιο και προβλέπουν ύφεση 4% φέτος (από -4,2 έως -4,5% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις) και ανάπτυξη 0,6% το 2014.
Τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο θα είναι «μικρό» φέτος και θα ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ το 2014.
Ο στόχος της κυβέρνησης στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,3% του ΑΕΠ ή 489 εκατ. ευρώ.
Για το 2014, ο στόχος του προγράμματος είναι 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ), ενώ ο στόχος του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου είναι αρκετά φιλόδοξος, στο 2,4% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ.
Αναφορά για νέα μέτρα δεν γίνεται, αλλά η είσπραξη των εσόδων και η μείωση των δαπανών που προβλέπεται θα στηριχθεί στα μέτρα που ήδη έχουν νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που ισχύει, για το 2014 υπάρχουν δρομολογημένα μέτρα αύξησης εσόδων και μειώσεων δαπανών, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Τα φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν το 2014 είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η είσπραξη των οποίων θα προέλθει βασικά από:
-- Μισθωτούς και συνταξιούχους που θα επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους το 2014, λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών (ενοικίων, διδάκτρων, τόκων κ.λπ.), με εξαίρεση τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου και τις δωρεές προς Δημόσιο και δημόσιους φορείς.
-- Την αύξηση της φορολογίας των μη μισθωτών φορολογουμένων (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες), που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ, και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 θα μειωθούν περαιτέρω, με περικοπές κονδυλίων όλων των κατηγοριών, όπως είναι: (σύνολο 2,069 δις ευρώ)
--Η δαπάνη για συντάξεις θα μειωθεί περαιτέρω κατά 420 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
-- Η δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη θα μειωθεί κατά 620 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 411 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, καθιέρωση εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία, μειώσεις των δαπανών των νοσοκομείων κατά 95 εκατ. ευρώ).
-- Η δαπάνη αποδοχών θα μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των αποδοχών όσων τίθενται σε κινητικότητα, τη διακοπή της μισθοδοσίας όσων απολύονται και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών.
-- Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω της ακύρωσης στρατιωτικών προμηθειών.
-- Το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα μειώνεται κατά 78 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής πλέον του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος.
-- Οι επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ μειώνονται κατά 180 εκατ. ευρώ.
-- Η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα θα μειώσει τις δαπάνες κατά 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δαπάνες του ΠΔΕ μειώνονται κατά 150 εκατ. ευρώ.
-- Μειώνονται οι επιχορηγήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 33 εκατ. ευρώ.
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ
Η πρώτη φάση του ελέγχου της τρόικας έδειξε πως δεν αρκούν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητηθούν και νέα μέτρα - παρεμβάσεις, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις στο σκέλος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος από ενδεχόμενη μη εφαρμογή:
-- Της μείωσης των συντάξεων των ένστολων, λόγω του νέου μισθολογίου, που θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 162 εκατ. ευρώ. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εξαίρεση των συνταξιούχων ενστόλων από τις περικοπές, τότε θα υποχρεωθεί να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, που ενδεχομένως να θίξουν άλλες κατηγορίες πολιτών.
--Επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, που έχει προϋπολογιστεί ότι θα αποδώσει 115 εκατ. ευρώ. Εάν δεν εφαρμοστεί ή εξαιρεθούν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, τότε οι απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τον Φίλιππο Σαχινίδη, Πάρι Κουκουλόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα, ενημερώθηκε από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, η οποία καταλήγει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, έγινε γενικότερη συζήτηση για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και παρουσιάστηκαν από το υπουργείο τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Την πιο μεγάλη ανησυχία στους ελεγκτές της τρόικας προκαλούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν συρρικνώθηκαν όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, παρά τις μειώσεις των συντάξεων και των παροχών.
Η τρόικα φέρεται να εκτιμά πως υπάρχει «άνοιγμα» άνω του 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και φυσικά ζητεί μέτρα. Μεταξύ των μέτρων είναι το «κούρεμα» στις επικουρικές και στα εφάπαξ, ενώ πιθανόν να ανοίξει και θέμα πιθανής νέας μείωσης κύριων συντάξεων.
Συμπληρωματικά, ένα ακόμη ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το θέμα της εισφοράς ή μείωσης των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ενώ δεν έχουν βρεθεί και τρόποι για να καλυφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2016, που θα προκαλέσει απώλεια εσόδων επιπλέον 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία.
Ακόμη, η τρόικα πιέζει για την κάλυψη των απωλειών από τη μη εφαρμογή του ειδικού φόρου στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ.
Είναι σαφές πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν θα αποτυπώνει σε καμία περίπτωση τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος, αφού όλα τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, που θα επανέλθει στο προσεχές διάστημα (άγνωστη η ακριβής ημερομηνία), τόσο για την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού όσο και για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017.
*Πηγή: Ναυτεμπορική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ*
Το «παράθυρο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι ανοίγει για πρώτη φορά για την ελληνική κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας τον μήνα Νοέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και το «βέτο» της Αθήνας σε νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων το 2014, δηλαδή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2010(!), ενισχύουν το σενάριο της «μεικτής λύσης» τεχνικών συζητήσεων και πολιτικών διαβουλεύσεων, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν στο τραπέζι του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου ή (το πιθανότερο) λίγο αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο αναφέρεται σε ιδιωτικές συζητήσεις τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει από το τέλος Οκτωβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ για το ποιο είναι ακριβώς το ύψος του κενού στον προϋπολογισμό του 2014.
Απόκλιση απόψεων
Για την ώρα οι απόψεις των δύο πλευρών αποκλίνουν σημαντικά. Η πλευρά Στουρνάρα εκτιμά ότι το κενό δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί χωρίς μέτρα, απλά με την επικαιροποίηση ορισμένων δράσεων στον τομέα του ελέγχου των δαπανών. Η τρόικα επιμένει ωστόσο ότι το κενό υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και δευτερευόντως λόγω των δαπανών στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και κάποιων δράσεων εξοικονόμησης που δεν κινούνται με τον επιθυμητό ρυθμό (π.χ. επέκταση χρήσης γενοσήμων φαρμάκων).
Το σενάριο της «μεικτής λύσης» προβλέπει ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα θα συγκλίνουν σε ένα ποσό σαφώς μικρότερο των 2,5 δισ. ευρώ για το κενό του προϋπολογισμού του 2014. Με δεδομένη την άρνηση της Αθήνας για νέα μέτρα δεν θεωρείται απίθανο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να «παγώσουν» σε αυτό το σημείο και η συζήτηση να μεταφερθεί στο τραπέζι του Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να αποτιμήσει συνολικά την κατάσταση.
Και πάλι εάν το συμφωνημένο κενό είναι μικρό, τότε δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το Eurogroup να προχωρήσει σε πολιτική λύση στο ευρύτερο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος την επόμενη χρονιά.
«Συνήθως κλείνουν όλα τα θέματα μαζί, αυτό λέει η εμπειρία μέχρι τώρα» λέει στο «Βήμα» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Στο πρώτο μέρος της διαβούλευσης με την τριμερή, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, υπήρξε συμφωνία στην εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2013. Παράλληλα η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεν θα επιβληθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ενστόλων όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Παράλληλα εκκρεμούν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Το δυσκολότερο είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ενώ εκκρεμεί η αποτίμηση της τρόικας για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων. Στον αντίποδα δεν αναμένονται εμπλοκές από το προαπαιτούμενο της ένταξης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας και της εκκαθάρισης των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
Πηγή: Βήμα
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ για την επικείμενη αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες:
ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΣΤΟ 26% ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Νέες ρυθμίσεις και φορολογικές παρεμβάσεις για εκατομμύρια εργαζομένους ζητάει η Τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν το μάρμαρο ακόμη μια φορά.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπους», οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για αύξηση στην παρακράτηση φόρου από το 20% στο 26% στα μπλοκάκια κάτι που αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα αυτή η αύξηση 30% στην παρακράτηση φόρου προωθείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, με το πρόσχημα της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.
Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι με την αύξηση σε 26% ουσιαστικά θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση κάθε αυτοαπασχολούμενου, ωστόσο, στην ουσία πρόκειται για ένα βαρύτατο φόρο επί του τζίρου.
Αυτό διότι η κάθε αμοιβή που εισπράττει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι καθαρό κέρδος, αλλά ακαθάριστα έσοδα από τα οποία αφαιρούνται δαπάνες και το υπόλοιπο ποσό είναι εκείνο που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα καταργηθεί και η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να αποδώσουν έως και 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό το 2014.
Διαβάστε στη συνέχεια την έκθεση της Standards & Poor για την ελληνική οικονομία:
S&P: ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2014
H ελληνική οικονομία εξισορροπείται, αναφέρει σε νέα του έκθεση ο οίκος Standard & Poor's, όπως φαίνεται από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θεωρεί δε πως τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B-/B για τη χώρα μας, ενλω, παράλληλα, διατηρεί σταθερό το outlook.
Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν, τόσο για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και για το εξωτερικό χρέος της οικονομίας που παραμένουν τεράστια.
Το outlook είναι σταθερό, κι ο οίκος κάνει λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή αλλά και για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Όπως αναφέρει ο οίκος: "Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση 'Β-' για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλό -αν και με μακροπρόθεσμες ημερομηνίες αποπληρωμής- κρατικό χρέος και τη σημαντική θέση εξωτερικού χρέους. Παράλληλα, η αξιολόγηση στηρίζεται από το συγκριτικά υψηλό (αν και ακόμη βαίνει μειούμενο) κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από τις σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες πιστωτικές γραμμές που δίνονται υπό προϋποθέσεις από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ".
Για την πορεία του ΑΕΠ αναφέρει: "Εκτιμούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014 καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τον σημαντικό περιορισμό του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν πτώση καθώς οι εγχώριες τράπεζες θα κρατούν τη χρηματοδότηση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση. Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε ότι η οικονομία εξισορροπείται. Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2013, από σχεδόν 15% το 2008, με σημαντική κάμψη των εισαγωγών και χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους το 2012. Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά, ως αποτέλεσμα της στροφής της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Η αδύναμη πορεία των εξαγωγών θα ενισχυθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα".
Για το έλλειμμα σημειώνει: "Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ φέτος από 15,6% το 2009, εν μέρει λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον προηγούμενο χρόνο - που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα" και συμπληρώνει ότι "εάν η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος τότε μπορεί να ζητήσει επιπλέον χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να τη βοηθήσει στη μείωση ή ακόμη και στον μηδενισμό του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016".
Για το χρέος ο οίκος εκτιμά ότι, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σημαντική χαλάρωση των όρων δανεισμού, θα αγγίζει το 170% την περίοδο 2013-2015, ενώ η πορεία του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που θα σημειωθεί.
Η S&P εκτιμά πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας και υποθέτει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων.
Όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα εάν η κυβέρνηση τηρούσε πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, υποβάθμιση μπορεί να υπάρξει εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα αναγκαστικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων λόγω περαιτέρω επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης ή απόσυρσης της προγραμματισμένης στήριξης από τον επίσημο τομέα.
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013
Από iskra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου